Izvor: MozzartSport.com, 24.Jul.2021, 22:57

Zlatna generacija Delfina u Riju ušla u večnost, u Tokiju pečatira apsolutnu dominaciju

Vaterpolo reprezentacija Srbiju u odbranu zlata kreće od Španije

Nije beskrajni plavi krug, već više nalik pravougaoniku, ali je ispunjen svetlucavim plavetnilom koje se preliva. I nema jednu zvezdu, ima ih sijaset kada se u to plavetnilo spuste Delfini. Podseća na nebeski svod okupan zvezdama, a svaka od njih utkala se u uspehe Srbije. Sa svakim Delfinom disala je Srbija kao jedno. Ponovo će, počev od sutra...
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Glasno će se pred sam početak Tokiom prolomiti Srbija pre no što jedan deo zlatne generacije naših vaterpolista započne last dance. A, sudbina se poigrala, umešala je svoje prste i namestila jednoj od najtrofejnijih vaterpolo generacija ikada selekciju Španije. Sve je krenulo od Španije u Rimu, Crvena furija će označiti početak poslednjeg plesa dela Delfina, a kakav je odnos snaga, možda, baš kao i u Rimu na Srbija i Španija budu odlučivali o zlatu. Tada svetskom, sada olimpijskom.

11.20: (1.70) Srbija (7.00) Španija (2.75)

Do toga ima još mnogo, čitav olimpijski turnir i mnogo toga će biti potrebno da se poklopi, kako bi se priča zaokružila. I dok su odličja u izmaglici, cela nacija ih je unapred ukalkulisala uz Delfine, jer su je oni razmazili i navikli da se sa svakog velikog takmičenja vrate sa medaljom. I da budu evropski, svetski i olimpijski šampioni u jednom trenutku. Da se zlatna nijansja preliva preko grudi, prikuje za ekrane na dve sedmice i učini ponosnim.

Trofejnih generacija je bilo i biće, ali će ona koja je počela ime da gradi u Rimu 2009. godine osvajanjem Svetskog prvenstva na peterce protiv Španije u svetu vaterpola uvek imati poseban status.

Status najvećih.

Kada se spusti zavesa u Tokiju - nadamo se sa najsjajnijim odličjem - označiće kraj generacije vanzemaljaca, koja je bila strah i trepet. Generacije velemajstora. Doći će trenutak da Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Duško i Gojko Pijetlović, i Stefan i Branislav Mitrović kažu adio.

Kucnuo je čas da se i sedmorica veličanstvenih uklesanih u najveća dostignuća srpske vaterpolo reprezentacije u protekloj deceniji i jače povuku i prepuste plejadi novih igrača da gradi svoju priču i pokušaju da ih nadmaše. A, to će biti vraški teško. I polazna pozicija neće biti ista.

Jer generacija koju su isklesali Dejan Udovičić i Dejan Savić neće se suočiti sa bremenom višedecenijskog čekanja zlata sa Olimpijskih igara. Taj teret skinuli su Savićevi Delfini u Riju. I spremni su za novo u Tokiju. Da se oproste u velikom stilu - kao šampioni.

Vaterpolo zvezde poput Aleksandra Šapića, Dejana Savića, Vladimira Vujasinovića i mnogi drugi asovi, koji su nosili kapicu vaterpolo reprezentacije Srbije, bezuspešno su pokušavali da se okite zlatnom na Igrama. Čekano je od Seula 1988. i dočekano tek 2016. u Riju.

Oprostili su se od bazena i državnog tima bez žarko željene medalje, prepustili pozornicu mlađima posle osvajanja bronze u Pekingu i ta smena generacija jedna je od najplodonosnijih. Sve je počelo osvajanjem zlatne medalje na Foro Italiku u Rimu, a od tada je osvojeno još jedno svetsko zlato (takođe i srebro i bronza), četiri uzastopna evropska zlata (uz jednu bronu), pregršt pehara u Svetskoj ligi i olimpijsko zlato u Rio de Žaneiru (osvojena i bronzana medalja u Londonu). Niska bisera da ti pamet stane.

I onda kada su sporadično medalje izostajale, kada se uvlačila sumnja i kada su Delfini prerano otpisivani, oni nisu klonuli duhom. Naprotiv, iz toga su crpeli snagu, akumulirali energiju za penjanje na najviši stepenik, na Olimpijskim igrama, jer one su kruna ove generacije. Karakter, snaga i volja bili su jači od raštrkanosti po Starom kontinentu. Savićevi Delfini nisu imali luksuz da budu skoncentrisani u jednom ili dva kluba, kao što je to slučaj sa Hrvatima, Mađarima, Špancima ili Italijanima... Imali su najmanje vremena za uigravanje, a opet bili neprikosnoveni. Sada je vreme za poslednji ples.

I ponovo Španija, sada u grupi smrti. A, posle ko zna... Možda u bici za medalje. Crvena furija biće samo jedna u nizi reprezentacija koje će konkurisati za medalje. Konkurencija je paklena i dobro poznata: Hrvatska, Crna Gora, Mađarska, Italija. Merkaće odličja i Amerika, Australija i Grčka. Cilj je svima isti - da skinu Srbiju sa trona. A, našoj najtrofejnijoj generaciji da ode u istoriju kao najbolja, jer to i jeste. Dokazano kroz deceniju i kusur. Tokio bi bio dupla overa - zvaničan pečat udaren je još u Riju.

Od Španije, preko Kazahstana, Australije i Hrvatske do Crne Gore u “grupi smrti”. Za dalje ćemo videti šta kostur donosi do novog upisivanja u večnost, ako je se moguće dva puta upisati...

Grupa A

MAĐARSKA: Daniel Anđal, Balaš Erdelji, Balaš Harai, Norbert Hošnjanski, Silard Janšik, Kristian Manherc, Mezei Tamaš, Viktor Nađ, Matiaš Paštor, Marton Vamoš, Deneš Varga, Soma Vogel i Gergo Zalanki.

Selektor: Tamaš Marc.

ITALIJA: Marko del Lungo, Đanmarko Nikosia, Nikolo Figari, Nikolas Prešuti, Alesandro Veloto, Vičenco Dolče, Gonzalo Ečenike, Frančesko di Fulvio, Pjetro Filjoli, Stefano Luongo, Vičenco Rencuto, Mateo Aikardi i Mišel Bodegas.

Selektor: Alesandro Kampanja.

GRČKA: Manolis Zerdevas, Kostas Galanidis, Konstantinos Genidunias, Dimitris Skumpakis, Marios Kapocis, Janis Funtulis, Aleksandros Papanastasiju, Jorgos Dervisis, Stelios Argiropulos, Konstantinos Murikis, Hristoldulos Kolomvos, Konstantinos Gkiuvecis i Angelos Vlahopulos. Selektor: Todoris Vlahos.

SAD: Dru Holand, Aleks Volf, Džoni Huper, Marko Vavić, Aleks Obert, Hanes Dube, Luka Kupido, Ben Halok, Ben Stevenson, Aleks Bouen, Dilan Vudhed, Džesi Smit i Maks Irving.

Selektor: Dejan Udovičić.

JUŽNA AFRIKA: Lazi Madi, Ignardus Badenhorst, Devon Kard, Džejson Evezard, Kameron Larenson, Faruk Majman, Jasen Margro, Lijam Nejl, Rork Olver, Nikolas Roda, Don Stjuart, Ros Stoun, Geret Mej.

Selektor: Pol Martin.

JAPAN: Kasujuki Tanamura, Seija Adači, Harukirario Kopu, Misuaki Šiga, Jošida Takuma, Toi Suzuki, Jusuke Šimicu, Misura Takada, Asuši Arai, Jusuke Inaba, Keigo Okava, Kenita Araki, Tomojoši Fukušima.

Selektor: Joji Omoto.

Grupa B

SRBIJA: Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović, Filip Filipović, Dušan Mandić, Nikola Dedović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Strahinja Rašović, Duško Pijetlović i Đorđe Lazić.

Selektor: Dejan Savić.

HRVATSKA: Marko Bijač, Ivan Marcelić, Luka Lončar, Josip Vrlić, Andro Bušlje, Marko Macan, Paulo Obradović, Lovre Miloš, Maro Joković, Havijer Garsija, Ante Vukičević, Luka Bukić i Loren Fatović.

Selektor: Ivica Tucak.

CRNA GORA: Slaven Kandić, Draško Brguljan, Miroslav Perković, Marko Petković, Uroš Ćućković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Dušan Banićević i Petar Tešanović.

Selektor: Vladimir Gojković.

ŠPANIJA: Daniel Lopez Pinedo, Unai Aguir, Alehandro Bustos, Migel de Toro, Martin Famera, Fransisko Fernandez, Alvaro Granados, MArk Larumbe, Blai Maljarah, Alberto Munariz, Felipe Perone, Bernat Sanahuja i Rodžer Tahulj.

Selektor: David Martin.

AUSTRALIJA: Džoel Denerli, Entoni Hrisantos, Ričard Kembel, Lačlan Edvards, Blejk Edvards, Endrju Ford, Džordž Ford, Ris Houden, Nejtan Pauer, Timoti Put, Ejdan Rouč, Goran Tomašević i Aron Janger.

Selektor: Elvis Fatović.

KAZAHSTAN: Madikan Mahmetov, Jevgeni Medvedev, Danil Artuh, Dušan Marković, Miras Aubakirov, Aleksej Smider, Murat Šakenov, Srđan Vuksanović, Rustam Ukumanov, Mihail Rudaj, Altaj Altajev, Stanislav Švedov, Pavel Lipilin.

Selektor: Nemanja Knežević.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU ZA VATERPOLISTE - 1. KOLO

Nedelja

Grupa A

03.00: (1.85) Južna Afrika (18.5) Italija (1.85)

04.30: (1.40) Mađarska (8.00) Grčka (4.30)

07.00: (1.12) SAD (13.0) Japan (9.00)

***kvote su podložne promenama

Grupa B

08.30: (5.60) Australija (9.00) Crna Gora (1.25)

11.20: (1.70) Srbija (7.00) Španija (2.75)

12.50: (1.85) Hrvatska (-9.5) Kazahstan (1.85)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.