Izvor: MozzartSport.com, 23.Apr.2021, 06:35

Zenga se uzalud reklamirao, Viktori izabrao Popovića

Italijan će morati da sačeka drugu priliku da se oproba u A-ligi, a nekadašnji reprezentativac Australije i bivši trener sidnejskih Vonderersa već sada može da zasuče rukave i spremi se za krvnički posao od jula

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Nudio se Valter Zenga i sam i preko posrednika, ali je ostao kratkih rukava. Uprava trostrukog prvaka Australije Melburn Viktorija ipak se odlučila za čoveka koji je figurirao kao najozbiljniji kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od trenutka kada su smenili Granta Brebnera.

Novi trener trenutno poslednjeplasiranog kluba A-lige je Toni Popović, proslavljeni australijski reprezentativac i bivši trofejni stručnjak Vonderersa iz zapadnog Sidneja. Međutim, 47-godišnji Popović neće na užarenu klubu sesti odmah, već u julu, a do tada će žestoko uzdrmani i loše selektirani tim Viktorija voditi Englez Stiv Kin, nekadašnji menadžer Blekburn Roversa.

I dok će Kin kao privremeno rešenje pokušati da izbegne "drvenu kašiku", odnosno poslednje mesto u A-ligi što se Viktoriju nikad u istoriji nije dogodilo, predsednik kluba Entoni Di Pjetro najavio je da će Toni Popović počevši od priprema za novu sezonu dobiti "kard blanš" da sprovede rekonstrukciju u svim strateškim aspektima ekipe i njenog okruženja i da povede nekadašnje šampione na put oporavka.

„Kao što je uvek praksa u Melburn Viktoriju, Toni će kao prvi trener biti odgovoran za čitav klupski program vezan za A-ligu, počevši od sastava tima i dovođenja igrača, preko nadgledanja i kadriranja pratećeg osoblja, pa do stila igre i taktike naše ekipe“, poručio je navijačima Di Pjetro.

Iako je kao 47-godišnjak u još relativno mladim godinama za fudbalskog trenera, popularni "Popa" ima solidno iskustvo i značajne uspehe u karijeri. Osvajao je titulu premijera A-lige (pobednik ligaškog dela takmičenja) sa Vonderersima 2013. i sa Pert Glorijem 2019. godine.

Međutim, nikada nije uspeo da postane šampion države, pošto je izgubio čak četiri finala - tri sa Zapadnim Sidnejem i jedno s Pertom. Ali je zato uspeo da osvoji Ligu šampiona Azije 2014. godine, kada su Vonderersi iznenadili sve bogate klubove iz Saudijske Arabije, Kine i Japana. Ni pre ni posle, nijedan drugi australijski klub nije uspeo da ostvari isti podvig.

Popović je rođen 1973. u Sidneju, u predgrađu Ferfild, u porodici hrvatskih emigranata, mada po prezimenu i imenima roditelja (Bratislav i Rada), ima i onih koji su skloni da mu broje krvna zrnca. Međutim, ono što se ne može poreći jeste da je fudbalski stasavao u klubovima hrvatske zajednice - Sidnej junajtedu, gde je proveo i osam godina profesionalne karijere, a jedan kratak period proveo je u FC Kanbera, koji je takođe klub koji ima crveno-beli kockasti grb.

U zrelim igračkim godinama "Popa" je igrao za japansku Hirošimu i Kristal Palas, a pre nego što je obesio kopačke o klin po jednu sezonu je branio boje saudijskog Al Arabija i Sidneja, koji mu je kao treneru postao ljuti protivnik.

U Sidneju je počeo i kao pomoćni trener, da bi zatim pet najuspešnijih godina proveo u redovima gradskog rivala Vonderersa. Prethodno je kratak period bio asistent u Kristal Palasu, a kasnije i šef struke turskom Karabuku, australijskom Pert Gloriju i grčkom Ksantiju.

A, dok novi trener ne počne da zavodi red u klubu, fudbaleri Melburn Viktorija imaju zadatak da sa Stivom Kinom probaju da speru bar malo sramote koju su priredili svojim navijačima ove i prethodne sezone. Prva prilika je već danas, kada dočekuju upravo Popovićev bivši klub Vondererse.

11.05: (3.90) MELBURN VIKTORI (3.45) ZAPADNI SIDNEJ VONDERERS (1.88)

Odvažni Stiv Kin će debitovati na klupi uzdrmanog Viktorija, koji je prošlog vikenda primio sedam komada od gradskog rivala Melburn Sitija. Dva tima su se sastala poslednji put u sedmom kolu A-lige, kada su Vonderersi pobedili sa 2:0. Objektivno, nije ekipa iz Sidneja tada bila bogzna koliko bolja, već je samo znala da iskoristi izdašne poklone protivničkog tima.

Vonderersi danas imaju daleko veći takmičarski motiv jer su trenutno šesti na tabeli i imaju kakve-takve šanse da se dokopaju plej-ofa. Trenera Zapadnog Sidneja Karla Robinsona raduje povratak u konkurenciju opasnog napadača Bernija Ibinija, kao i ofanzivnog veziste Džejmsa Troizija. Ipak, njihov najveći problem je odbrana jer su na poslednjih pet utakmica primili 10 golova.

Šta tek da kažu u redovima Viktorija, kada se zna da su u istom periodu kapitulirali čak 16 puta, istina ponajviše zbog "sedmice" u gradskom derbiju. Privremeni trener Kin neće moći da računa na suspendovanog levog beka Adamu Traorea, ali se zato u sastav vraćaju Elvis Kamsoba i Robi Kruze.

Viktori je dobio samo jednu od poslednjih osam utakmica, na kojima je osvojio ukupno četiri boda, dok Vonderersi već pet kola zaredom ne znaju za uspeh, pošto su tri puta igrali nerešeno i izgubili dva susreta.

AUSTRALIJA 1

Petak

11.05: (3.90) Melburn Viktori (3.45) Zapadni Sidnej Vonderers (1.88)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.