Zašto je Denver dobra opcija za Dejvisa i zašto Obrva ipak neće tamo otići

Izvor: RTS, 05.Feb.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je Denver dobra opcija za Dejvisa i zašto "Obrva" ipak neće tamo otići

Pitanje svih pitanja u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu do 7. februara je gde će Entoni Dejvis biti trejdovan. Lejkersi su glavni favoriti za njegovo dovođenje i u zamenu nude pola tima (ali bukvalno pola tima). Pelikansi slušaju i druge ponude, Dejvis ima svoj spisak timova gde bi otišao, a sve to sa strane stidljivo posmatraju Nagetsi našeg Nikole Jokića, koji imaju i igrače i finansije da taj posao realizuju, ali im ipak fali nešto veoma bitno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Entoni Dejvis je već danima tema broj 1 u NBA ligi i američkoj sportskoj javnosti (i pored Superboula).
Sjajni centar zatražio je trejd i selidbu iz Nju Orleansa. Kako poručuje igrač, glavni razlog nisu pare, jer mu Pelikansi mogu dati više nego bilo ko drugi.
Razlog zbog kojeg želi da ide je njegov "legacy", odnosno trag i nasleđe koje želi da ostavi u ligi a koje podrazumeva i osvajanje šampionskog prstena, što će u gradu džeza i dobre hrane teško ostvariti.
Iako se sve "crta" da Dejvis ode u Lejkerse i zaigra sa Lebronom Džejmsom (menadžer im je isti, Rič Pol), a Medžik Džonson nudi gotovo pola tima (navodno poslednja ponuda obuhvata Lonza Bola, Brendona Ingrama, Kajla Kuzmu, Redžona Ronda, Lensa Stivensona i Majla Bizlija uz dva pika prve runde!), ipak postoje i drugi timovi koji bi voleli da vide "Obrvu" u svojim redovima - Toronto, Boston, Portland, L.A. Klipersi, Hjuston...
Ima i timova koji nisu toliko tržišno atraktivni a koji bi ipak bili vrlo dobro mesto za Dejvisa. Upravo takav tim je Denver.
Nagetsi ove godine igraju sjajno, sa Golden stejtom se tokom sezone smenjuju na čelu Zapadne konferencije i najavljuju velike domete u plej-ofu, koji im ovoga puta neće izmaći kao lane.
Mnoge stručnjake i ljude koji prate NBA ovaj tim trenera Majka Melouna neodoljivo podseća na Voriorse od pre tri-četiri godine, kada su Kari i drugari osvojili prvi od tri prstena.
Taj tim se gradio postepeno kroz draftove i pametno potpisivanje slobodnih agenata, mladi igrači su sazrevali i postajali zvezde a sve je krunisano osvajanjem titule protiv Klivlenda 2015. godine. Kasnije je stigao i Kevin Durent, a sa njim još dva uspešna šampionska pohoda.

Jokić, Marej, Heris i Barton u tom smislu imaju sličnosti sa Karijem, Tompsonom, Grinom i Barnsom. Za iskustvo je poput Igudale u Golden stejtu zadužen tridestrogodišnji Pol Milsap.
Ipak, Jokiću, koji je bez dileme prva zvezda tima i jedini ol-star igrač u ekipi, možda nedostaje podrška u vidu još jednog ol-stara kalibra Durenta, a to Entoni Dejvis svakako jeste. Taj tandem bi bez dileme automatski postao legitiman konkurent za prsten.
Dominantni (krilni) centar bi u Koloradu dobio konkurentan tim koji će izvesno igrati u doigravanju u narednim sezonama, tim koji ima dobru perspektivu ali i mesta u budžetu za godine koje dolaze, s obzirom da je naredna godina Milsapovog ugovora godišnje vrednosti 29 miliona timska opcija.
Uz to, klub podno Stenovitih planina ima i kvalitetne igrače da ponudi za trejd a da opet ne izgubi baš sve vredno. Jedini koji je "zaključan" je srpski centar Nikola Jokić, koji je letos potpisao ugovor na pet godina za 148 miliona. Džamal Marej, Geri Heris i Vil Barton su na dobrom glasu i cenjeni su u ligi, ali u slučaju hipotetičkog dovođenja Ej-Dija ne bi bili nedodirljivi kao Jokić.
Trej Lajls, Huančo Ernangomez, Malik Bizli i Mejson Plamli, te rukiji Montej Moris i Majkl Porter džunior takođe mogu biti deo eventualnog paketa, a ne smemo zaboraviti ni nekadašnjeg ol-stara i rekovalescenta Ajzeu Tomasa.
Međutim, Denver kao franšiza i kao grad nema ono što je za takvu superzvezdu takođe veoma bitno - nema i nije veliko tržište, na američkom i globalnom nivou. Prosto nema ni toliko medija niti prostora da sportisti "prave pare" van terena. Dobar primer kako ceo taj sportski šou-biznis funkcioniše je već pomenuti Lebron Džejms.

U tom kontekstu se može čitati i navodni spisak koji je Dejvis dostavio menadžmentu Pelikansa a na kojem su imena timova u koje bi hteo da pređe i sa kojima bi potpisao ugovor.
To su Los Anđeles Lejkersi, Los Anđeles Klipersi, Njujork Niksi i Milvoki Baksi. Dakle, "grad anđela" i Holivud na jednoj, "Velika jabuka" i epicentar zabave na drugoj strani.
Jedini "uljez" tu je Milvoki, koji sa tog aspekta nije finansijski potenatan kao ova dva prethodno navedena grada, ali koji u svom NBA timu ima igrača koji će "držati" ligu u narednoj deceniji - Janisa Adetokunba.
Nije u šoldima sve.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.