Izvor: MozzartSport.com, 08.Feb.2021, 00:09

Zamoranovi Rudari u jurnjavi za Sudamerikanom, Stilersi brane poziciju

Noćas je na programu okršaj Kobresala i Uačipata u sklopu prvenstva Čilea

Kobresal protiv Uačipata. Poslednji susret 32. kola čileanske Primere na programu je noćas od 01.45 po srednjeovropskom vremenu, kada se na stadionu El Kobre, u regiji pustinje Atakama, sastaju čuveni Rudari iz El Salvadora i Čelični tim iz Talkavana.

Radi se o dva tima koja dolaze sa suprotnih strana najizduženije države južnoameričkog kontinenta. Kompanije koje su većinski vlasnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i u čijem sastavu se klubovi nalaze, usko su povezane delatnošću kojom se bave. Ali, najbitniji segment koji povezuje Rudare i Proizvođače čelika jesu šampionske titule, koje ova dva kluba svrstavaju među onih šest koji su pehar namenjen nacionalnom prvaku uspeli da izmeste iz prestonice, Santjaga.

Deportes Kobresal dolazi iz grada El Salvador na severu Čilea, nalazi se na 2.600 metara nadmorske visine u regionu pustinje Atakama. Klub je osnovan 5. maja 1979. godine od strane rudara, a ime potiče od lokalnog rudnika bakra. Od svog osnivanja ekipa igra domaće utakmice na stadionu El Kobre, koji ima kapacitet od približno 12.000 mesta, što je gotovo dvostruko više od samog naselja koje broji 7.000 stanovnika. Uprkos tome što je Kobresal mali klub, postao je jedan od uspešnijih u severnim regionima Čilea.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Prvi zvaničan uspeh Rudari su ostvarili 1987. godine osvojivši Kup Čilea. U to vreme u timu je stasavao legendarni napadač Ivan Zamorano, koji se spremao da žari i pali evropskim terenima u dresovima Reala iz Madrida i Intera u poslednjoj deceniji 20. veka. Finale koje su Rudari izneli protiv najtrofejnijeg kluba u državi Kolo-Koloa, održano je 22. jula na Regonalnom stadionu u Antofagasti, a golovima koje su postigli upravo Ivan Zamorano i Serhio Salgado, Kobresal je došao do prvog odličja u istoriji.

Prva i jedina šampionska titula na El Kobre došla je 2015. godine u formatu Klausura. U tada pretposlednjem 16. kolu Kobresal je ugostio Barnečeu, dok je ekipa koja je pokušavala da ga sustigne Universidad Katolika kod kuće dočekala Deportes Ikike. Pobede za oba tima bile su imperativ kako bi u posednjem kolu došlo do konačne odluke. Kobresal je posle 0:2 uspeo da preokrene rezultat na 3:2, dok su Krusadosi prokockali 3:0 iz prvog poluvremena i na kraju izvukli samo remi 3:3. U poslednjem kolu je Minerosima bio neophodan remi protiv Union Espanjole, koji se na kraju i dogodio na Universidad SEK stadionu u Santjagu.

Na suprotnoj strani nalazi se Uačipato, klub sa sedištem u gradu Talkavano, u južnoj regiji Bio-Bio, osnovan je 7. juna 1947. godine od strane radnika iz obližnje fabrike čelika i čeličnih konstrukcija "Huachipato Steel", koji je deo "Compañía de Acero del Pacífico S.A", a koji je opet u vlasništvu američke korporacije "US Steel". Značenje i poreklo imena Uačipato nepoznato je mnogim ljudima u Čileu i Latinskoj Americi i do danas je ostalo kao jedna od večnih misterija. Neki za ovu reč govore da vodi poreklo iz lokalnog jezika mapuče, a što bi u slobodnom prevodu bilo "zamka za hvatanje ptica".

¡Próximo Partido!

???? Campeonato PlanVital.

???? Fecha N°15, Segunda Rueda

???? Domingo 7 de Febrero.

⏰ 21:45 Hrs.

???? Huachipato.

???? El Cobre.

???? TNT Sports 2, HD, Estadio TNT Sports.

¡Fuerza, Garra y Corazón Minero! ⚒#VamosCobresal ????‍♂️????‍♀️????⚽️ pic.twitter.com/5LgJsnTNMy

Jedan je od šest klubova van Santjaga koji je osvojio titulu šampiona Čilea i jedini je iz svoje regije kome je to pošlo zarukom čak dva puta, 1974. i 2012. godine. Iz tog razloga nosi nadimak "Campeón del Sur" iliti "Šampion sa juga". Takođe, Čelični su jedni od retkih klubova u zemlji koji poseduju sopstveni stadion, u smislu da ga ne dele sa nekim drugim klubom. Stadion CAP, koji nosi skraćenicu imena kompanije kojoj pripada, ima kapacitet 10.800 mesta.

Ono što privlači veliku pažnju javnosti je grb kluba. Štit sa plavo-crnim prugama, u okviru koga se nalazi beli krug sa tri astroide (u matematici posebna vrsta zatvorene krive) žute, plave i crvene boje. Ovaj grb identičan je sa onim američkog NFL kluba Pitsburg Stilersa, a oba su zasnovana na logou korporacije U.S. Steel, koja ima učešće u kapitalu u oba kluba. Žuta boja označava užareni grumen uglja, crvena rude gvožđa, a plava označava gvožđe i čelik.

Noćas nije u pitanju borba za titulu, ali može biti presudan okršaj u zauzimanju pozicija koje vode u drugo po jačini klupsko takmičenje Južne Amerike. Kobresal je trenutno na 11. mestu u šampionatu sa 40 osvojenih bodova, isto koliko ih je sakupio i Everton iz Vinje de Mar, i udaljen je tri mesta od pozicije koja vodi u Kopa Sudamerikanu.

U poslednjih pet susreta, Rudari su ostvarili dve pobede, jednom su remizirali sa Union La Kalerom i doživeli su poraz od Palestina 3:2. Prethodni susret u zaostalom kolu bio je protiv davljenika Kokimba, meč koji je tim iz regije Atakama iskoristio i minimalnim rezultatom odneo sva tri boda.

Početkom godine po dolasku argentinca Huana Hosea Luvere na mesto šefa stručnog štaba, Uačipato je u pet odigranih susreta ostvario tri pobede, ali ono što je najbitnije, njegov zemljak Huan Ignasio Sančez ponovo je počeo da rešeta protivničke mreže. Napadač Čeličnog tima, na poslednjih pet utakmica postigao je isto toliko golova, i nalazi se na petom mestu liste strelaca sa 14 golova.

Uačipato je trenutno osmi na tabeli sa 43 osvojena boda, isto koliko imaju i Santjago Vonderersi, ali tim iz Valparaisa ima lošiju gol-razliku. Inače to je poslednja pozicija sa koje klubovi ostvaruju učešće u Kopa Sudamerikani. Čelični tim na El Kobre dolazi sa dva vezana trijumfa protiv Vonderersa i Union Espanjole. U oba susreta postigao je po četiri gola, dok je Gabrijel Kasteljon samo jednom vadio loptu iz svoje mreže.

Kobresal je svoje poslednje učešće na nekom međunarodnom takmičenju imao 2016. kada je nastupao u okviru Grupe 8 Kopa Libertadores, gde se nije baš proslavio, završivši kao poslednji sa tri osvojena boda ostvarena pobedom protiv Sero Portenja.

Sa druge strane Uačipato svoje poslednje izdanje u internacionalnom takmičenju zabeležio je u prošlogodišnjem izdanju Kopa Sudamerikane. Posle prve faze u kojoj je uspeo da eliminiše kolumbijski Deportivo Pasto, zaustavljen je u narednoj rundi od urugvajskog Atletiko Feniksa.

Na poslednjih 10 okršaja ovih ekipa viđeno je čak šest pobeda Uačipata, dok je Kobresal uspeo da u svoju korist reši tek dva susreta, isto koliko se puta meč završio nerešenim ishodom. Prvi susret u ovosezonskom izdanju Primere pripao je minimalnim rezultatom Čeličnima, dok su Rudari poslednji put tim iz Talkavana uspeli da savladaju još 29. aprila 2017 godine.

ČILE 1 - 32. KOLO

Petak

La Serena - Universidad Katolika 1:2 (0:1)

Union La Kalera - Antofagasta 1:1 (0:0)

Subota

Kuriko Unido - Santjago Vonderers 1:3 (1:1)

O'Higins - Audaks Italijano 0:0

Everton - Palestino 1:3 (0:1)

Universidad de Čile - Union Espanjola 3:0 (0:0)

Nedelja

Deportes Ikike - Kolo Kolo 0:0

Universidad Konsepsion - Kokimbo Unido u toku

Ponedeljak

01.45: (1,90) Kobresal (3,45) Uačipato (3,80)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.