Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vikend počinje BHT Premijer liga: Sam Dinamo vrijedi kao cijela liga BiH

Nakon dva mjeseca pauze, za vikend pred nama počinje 17. izdanje BHT Premijer lige BiH. Ove sezone će Zrinjski loviti četvrtu vezanu titulu prvaka, a osim ekipe iz Mostara favoriti su Željezničar i Sarajevo. U elitnom rangu debituju Zvijezda 09 i Tuzla Siti.

U prethodna dva mjeseca klubovi su dosta trgovali kako bi što spremniji dočekali početak sezone, a kao po pravilu većina ekipa je dosta mijenjala igrački kadar. Ako računamo povratke sa pozajmica, kupovine i prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << igrača, svaki klub je promijenio nevjerovatnih 19,3 fudbalera.

Prema podacima "Transfermarkt.de" prodana su 133 igrača, a angažovano ih je 119. Nisu svi otišli uz obeštećenje pa su klubovi do sada zaradili 1.245.000 evra, dok su na kupovinu potrošili skoro pa tradicionalnih nula evropskih novčanica.

Ostala su još tri dana do početka lova na Zrinjski, koji dominira bh. terenima. Tri vezane titule prvaka nije osvojio niko u BiH. "Plemići" zasad u novu sezonu ulaze sa drugim najskupljim igračkim kadrom. Fudbaleri Zrinjskog na tržištu vrijede 7.400.000 evra, dok je najskuplje Sarajevo, čiji igrači vrijede 380.000 evra više.

Željezničar je jedini koji ih prati jer ima igrače čija cijena iznosi 7.300.000 evra, dok su ostali daleko ispod. Najjeftiniji tim ima GOŠK iz Gabele, i to samo 1.800.000 evra. Svi igrači koji su trenutno pod ugovorom sa bh. klubovima vrijede 54.030.000 evra, koliko u današnje vrijeme iznosi jedan prosječan transfer u najjačim ligama Evrope.

Primjera radi, Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju veću vrijednost od klubova u BiH, dok Dinamu iz Zagreba samom malo nedostaje jer njegov igrački kadar vrijedi 53.700.000 evra. Možda i u tome leži činjenica da su bh. klubovi daleko od grupnih faza najjačih klupskih takmičenja.

BHT Premijer liga BiH ne može da se pohvali niti jednim igračem koji vrijedi milion evra! Najskuplji fudbaler na bh. terenima je golman Željezničara Vedran Kjosevski, čija cijena na tržištu iznosi 800.000 evra. U top pet su još Nemanja Bilbija (Zrinjski 700.000), Goran Zakarić, koji je na izlaznim vratima Željezničara (700.000), Amar Rahmanović (Sarajevo 600.000) i Ognjen Todorović (Zrinjski 550.000).

Svi klubovi su dosta mijenjali igrački kadar, ali samo četiri igrača su napustila klubove za novčane nadoknade. Najviše je zaradio Široki Brijeg koji je Dinamu još u februaru prodao Luku Menala za 400.000 evra, a fudbaler se tek ovog ljeta priključio "modrima". Pozamašne iznose inkasirali su još Sloboda iz Tuzle i banjalučka Krupa.

Tuzlu je napustio Darko Todorović i potpisao za Salcburg za 350.000 evra, dok je Aleksandar Vukotić dres Krupe zamijenio dresom belgijskog Beverena za 345.000 evropskih novčanica. Na transferu je zaradio i Zrinjski... Njega je za 150.000 evra napustio Nardin Mulahusejnović, koji je prešao u slovenački Maribor. Ova četiri transfera manja su od rekordne prodaje iz BHT Premijer lige, a to je odlazak Gojka Cimirota kojeg je Sarajevo u avgustu 2015. prodalo grčkom PAOK-u za 1.300.000 evra.

Vjerovali ili ne, to je jedini milionski transfer bh. klubova i kako stvari stoje još neko vrijeme ćemo čekati da neko pređe tu magičnu cifru ili da čak obori rekord.

Nova sezona nam donosi i novinu u samom sistemu takmičenja... Prošle sezone se igrala Liga za prvaka i Liga za opstanak, dok će se ove sezone igrati trokružno. To znači da će se umjesto 32 kola igrati jedno kolo više. Kao što je rečeno, za mnoge je i ove sezone prvi favorit za titulu Zrinjski iako ga sa klupe više neće voditi Blaž Slišković, koji je sa timom osvojio dvije titule.

Željezničar i Sarajevo su riješeni da prekinu dominaciju "plemića", a osim toga visoko bi mogao da bude i Čelik koji je u ligi opstao nakon što Borac nije dobio licencu za takmičenje zbog nagomilanih dugova. Biće zanimljivo vidjeti koliko može Sloboda koja naredne godine slavi 100 godina postojanja kluba, a želja im je svakako da vrijedan jubilej krunišu trofejom.

Dosta promjena pretrpjela je i Krupa, koju je prije svega napustio trener Slobodan Starčević koji je od Banjalučana napravio stabilnog premijerligaša. Na njegovo mjesto je sjeo Branislav Krunić, koji je bilježio dobre rezultate kao trener i igrač Željezničara iz grada na Vrbasu. Starčević je ostao u BHT Premijer ligi pošto će trenirati Tuzla Siti (bivši Sloga Simin Han), koji debituje u bh. eliti i želi svima da pokaže kako tu nisu zalutali, a igrači poput Adnana Šećerovića, Joce Stokića, Ivana Kostića, Miloša Stojčeva... svakako su garant za to.

Ostaje nam da gledamo utakmice najjačeg fudbalskog ranga u BiH i da se nadamo da će klubovi napraviti iskorak u odnosu na prošlu sezonu te da će na taj način privući još više publike na tribine.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.