Za obnovu Doma kulture u Ivanovu Bugarska daje 10.000 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu Doma kulture u Ivanovu Bugarska daje 10.000 evra

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova opredelilo je sredstva za obnovu Doma kulture u Ivanovu. Sporazum o bespovratnoj finansijskoj pomoći potpisan je u Pančevu. Inače, Ivanovo je jedno od retkih mesta gde žive banatski Bugari-Palćeni

Ivanovo je najmanje mesto na teritoriji Grada Pančeva, ali poznato po specifičnoj kulturi. U njemu zajedno žive pre svega Srbi, Bugari i Mađari koji kroz različite manifestacije neguju i čuvaju svoj identitet. Mesto okupljanja Dom kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << , otuda i donacija Bugarske vlade koja će značiti meštanima tog sela.

"Pomoć nije velika ali smatram da dolazi u pravom trenutku . Kada sam posetio Ivanovo,sami ljudi su pričali o tome da je potrebna obnova Doma u kojem neguju svoju kulturu. Ono što mene inpresionira je kada slušam himnu Ivanova u kojoj se peva o Bugarima, Srbima i Mađarima i to zaista dokazuje koliko je Ivanovo spefičino, koliko čuva tradiciju i koliko je važan taj Kulturni dom za sve meštane", kaže Radko Vlajkov, ambasador Republike Bugarske.

"Došlo je do toga da se jedna velika stvar uradi za naš Dom kulture i tim novcem ćemo sanirati veliku salu ,uradićemo nov plafon. Donacija je oko 10.000 evra ", veli Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu.

Inače,Ivanovo je jedno od retkih mesta gde žive banatski Bugari koji se već godinama trude da kroz radionice sačuvaju palćenski jezik - koji lagano odumire, naravno folklor i običaje .

"Tamo složno već vekovima žive i Srbi i Sekelj Mađari i banatski bugari oni su napravili kroz suživot jednu specifičnu kulturu, a Dom je svakako mesto gde oni to mogu da neguju, razvijaju i pokažu drugima", napominje Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva

Obnova Doma kulture trebalo bi da bude završena do kraja leta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.