Voriors  Reptors je sigurno finale ili se i drugi pitaju?

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voriors " Reptors je sigurno finale ili se i drugi pitaju?

Novogodišnji praznični program je često idealno vreme da se sagleda protekli deo sezone koji vrlo dobro može da pokaže koji će timovi na proleće da se bore za titulu.

Iza nas su turbulendna dva meseca tokom kojih smo videli posrtanje favorita i uzdizanje autsajdera, pa je situacija koja se očekivala ouči početka sezone nešto drugačija.

Ipak, nakon prve trećine sezone jedno se nije promenilo – favorit broj 1 je i dalje neosposni šampion Golden Stejt Voriors.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uprkos oscilacijama u igri te potresima zbog neslaganja Durenta i Grina, predvođeni tandemom Kari-Durent "ratnici" su i dalje bez sumnje najbolji tim lige koji je izuzetno teško pobediti. U izuzetnoj teškoj konkurenciji na Zapadu predvode konferenciju sa skorom 23-11, a svima je jasno da će biti još jači kada se na parket vrati Demarkus Kazins, koji je proteklih dana pokazao koliko je motivisan da se vrati i dokaže da je i dalje jedan od najboljih visokih igrača lige. S njim na terenu Voriorsi će rešiti svoju najveću slabost – odbranu reketa.

Međutim, glavni izazovač Voriorsima sa Istoka nije tim od koga se to očekivalo. Trenutno drugom konferencijom vladaju Toronto Reptorsi koje je dolazak Kavaja Lenarda podigao na znatno viši nivo. To pokazuje i najbolji učinak u celoj ligi 25-10, pa navijači Reptorsa za Božić imaju samo jednu želju – dugogodišnji ugovor sa "Kandžu".

Naredni na listi najboljih timova lige u ovom delu sezone je moramo reći neočekivano Denver. Nagetsi su prethodnih godina najavljivali uspon, ali retko ko je očekivalo da će već ove sezone biti jedan od najboljih timova Zapada. "Grumenju" se isplatila investicija od 148 miliona dolara u Srbina Nikolu Jokića koji je impresivnim igrama predvodio Denver do 21-10.

Koliko je ovo impresivan učinak pokazuje pre svega činjenica da Nagetsi od starta sezone imaju problema sa povređenim igračima, već danima im fale sedmorica, a startni šuter, krilo i krilni centar su zajedno već propustili 45 mečeva. I bez te trojice startera Denver ima samo dve pobede manje od Voriorsa. Ako ih zdravlje posluži u nastavku sezone, mogli bismo imati senzaciju na proleće.

Nakon neuspešnog eksperimenta sa triom Vestbruk-Džordž-Entoni svi su pred ovu sezonu otpisali Oklahoma Siti Tander iz borbe za završnicu. Međutim, Tander je tri puta bolji tim nego prošle sezone, a razlog je samo jedan, a to nije Rasel Vestbruk. Da, Vestbruk je i dalje lider tima, i dalje beleži tripl-dablove, ali ključni faktor skora 21-11 je Pol Džordž. Džordž nakon nekoliko sezona za zaborav igra verovatno najbolju u karijeri, a tokom decembra je imao niz od nekoliko mečeva sa više od 30 poena. Kada se u jednačinu uključi i sjajna igra centra Stivena Adamsa, dobijamo tim koji ima sjajnu osnovu za veliki rezultat.

Na petom mestu je drugi tim Istoka i jedna od najtalentovanijih ekipa lige. Predvođeni Janisom Adetokumbom Milvoki Baksi prate u stopu Reptorse, a kao i u slučaju Tandera, na njihov uspon je pre svega uticao razvoj Adetokumbovih saigrača pa Grk konačno ima i adekvatnu podršku.

Tu pre svega mislimo na Krisa Midltona koji je izrastao u jednog od najboljih šutera lige, pa je tako prošlog meseca pogađao 55% pokušaja za tri poena. Koliko njegova igra utiče na rezultate Baksa pokazuje ova statistika – kada šutira 35%, Baksi gube, kada šutira 45%, Baksi pobeđuju. Situacija je kristalno jasna.

Trenutno su u drugom planu iza Toronta i Milvokija, ali nikoga ne bi iznenadilo kada bi u finalu NBA lige igrali Filadelfija 76ersi. "Proces" je dostigao svoj vrhunac, maksimalno je sazreo i nakon spektakualrne prošle sezone u kojoj su se vratili u prvi plan sada su spremni da pokore Istok.

Poslednja slagalica bio je dolazak superstara Džimija Batlera koji se polako uklapa u sistem čiju kičmu čine izuzetno talentovani Ben Simons i Džoel Embid. Kvalitet je tu, talenat je tu, čeka se samo da Bret Braun pronađe dobitnu formulu i timsku hemiju koja će odvesti Sikserse do vrha.

To su timovi među kojima treba tražiti finaliste konferencija i velikog finala, ali ne treba potceniti Boston Seltikse na Istoku i Hjuston Rokitse na Zapadu koji lako mogu da preokrenu trenutnu situaciju i lako se probiju u prvim plan. Prvi kao da nemaju jasno definisan sistem, dok drugima nedostaje "iks-faktor" što je prošle sezone bio Klint Kapela.

Iz drugog plana svoju šansu vrebaju pre svih Los Anđeles Klipersi i Indijana Pejsersi, koji su nadmašili sva očekivanja javnosti, posebno tim iz L.A. koji je u sezonu ušao pre svega sa planom da krene u reizgradnju tima za budućnost, a u jednom trenutku se našao na čelu Zapada.

Naravno, niko ne sme da zaboravi na Los Anđeles Lejkerse predvođene Lebronom Džejmsom, posebno što su "zagrizli" da dovedu uskoro nekog superstara, a tu su i Portland Trejlblejzersi sa osovinom Lilard-Mekalum-Nurkić kojoj bi lako mogao da se priključi Karmelo Entoni, koji iako ga je pregazilo vreme, odnosno novi stil igre u NBA, i dalje sigurno poseduje magiju u rukama koje mogu da čine čuda.

Daleko iza nabrojanih timova su ostale ekipe, gde bi eventualnu senzaciju mogli možda da režiraju neočekivano solidni Sakramento Kingsi, nešto rezervisaniji nego što se to očekivalo Šarlot Hornetsi, kao i razočaranje sezone Juta Džez.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.