Izvor: MozzartSport.com, 27.Apr.2021, 11:22

Vlasnica Lejkersa: Nije Kobi kriv za odlazak Šakila, već novac

"O'Nil je želeo sumu koja jeste bila dozvoljena kolektivnim ugovorom, ali nije odgovarala mom ocu"

U vreme Šakila O'Nila i Kobija Brajanta Lejkersi su osvojili triplu krunu (2000-2002), pa su mnogi pomislili da bi mogli da dominiraju kao Čikago sa Majklom Džordanom i Sokitijem Pipenom, koji je osvojio šest šampionskih prstenova (1991-1993, 1996-1998), posebno jer je i na klupi tima iz LA sedeo Zen Master Fil Džekson. Ipak, Šakil je >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << posle neočekivano lakog poraza Lejkersa u velikom finalu od Detroita (4-1) 2004. godine odlučio da digne sidro i sa obale Tihog okeana zaplovi ka obali Atlantika - Majamiju.

"Šak je sam sebe pobedio protiv Detroita. Igrao je previše pasivno. Imao je (samo) jednu veliku utakmicu. Uvek ga zanima da bude strelac, ali nije imao ni približno dovoljno koncentracije u odbrani i skokovima", izjavio je tada pomoćni trener Lejkersa Teks Vinter, što je proizvelo insinuacije da Šak zapravo nije bio u sjajnim podnosima sa Kobijem.

Sreda, 1.00: (1,22) Boston (16,0) Oklahoma Siti (5,00)

Dodatno ulje na vatru dolio je sam O'Nil nespretnom izjavom da su odluke tima usredsređene na želju da se zadovolji Brajant isključujući sve ostale brige, zbog čega je zatražio trejd...

Tadašnji generalni menadžer Lejkersa

Mič Kupčak prihvatio je njegov zahtev i krenuo u potragu za timom koji bi pristao na trejd. Prvo je zvao Dalas, pokušavajući da angažuje Dirka Novickog, ali vlasnik Mavsa Mark Kjuban glatko je odbio ponudu.

U međuvremenu se pojavio Majami, pa se na Šak vratio na Floridu, ali ne u Orlando.

Tek kasnije Vinter je rekao da je pravi razlog O'Nilovog odlaska zapravo taj što Lejkersi nisu mogli da mu značajno podignu platu.

"Njegovi zahtevi su držali su franšizu kao taoca, a taj način nije se previše svidelo vlasniku (Džeriju Basu)", pokuša je Vinter da objasni.

Ali, bilo je uzalud da se u javnosti "obriše" priča o neslaganju dva igrača zbog kojeg je Šak navodno tražio odlazak.

Sreda, 3.30: (2,25) Golden Stejt (12,5) Dalas (1,80)

Danas, 15 godina kasnije i Džini Bas, ćerka tadašnjeg gazde Lejkersa, aktuelna vlasnica većinskog paketa akcija i predsednica tima koja je i u to vreme iz nekoliko uglova bila upućena u dešavanja u ekipi (više od decenije je bila u emotivnoj vezi sa Filom Džekosnom), tvrdi da je zapravo novac bio razlog odlaska O'Nila.

"Šak je želeo novac koji jeste bio dozvoljen kolektivnim ugovorom, ali nije odgovarao iznosu koji je moj otac želeo da plati. I onda je došlo do momenta kada je odlučeno da se razmeni (sa Majamijem). Mnogi veruju da je Kobi kriv za odlazak Šaka. Ali to nije tačno. Cela situacija se odnosila samo na novac", rekla je Džini u emisiji "Showtime basketball".

Da li je baš tako, odnosno da li je samo novac bio u pitanju, teško je zaključiti, pa čak i kada to gazdarcia kaže, pogotovo ako se pogledaju Šakova primanja u to vreme.

Naime, O'Nil je 1. oktobra 2003. godine, dakle gotovo godinu dana pre svađe potpisao trogodišnji ugovor s Lejkersima vredan tada basnoslovnih 88.500.000 dolara, prema kome je u sezoni 2003-2004 bio drugi najplaćeniji igrač u NBA (24.749.999 dolara), a u sezoni 2004-2005 najplaćeniji (27.696.430), da bi 2005. godine, posle jedne godine igranja za Majami, odlučio da ga raskine, kako bi potpisao novi po kome je opet, u sezoni 205-2006 bio najplaćeniji (20.000.000), odnosno drugi u sezoni 2006-2007 (20.000.000) treći u sezoni 2007-2008 (20.000.000)...

Kako god da je bilo, Lejkersi sa možda najboljim tandemom u novijoj istoriji NBA, ipak nisu uspeli da ponove podvig Džordanovog (i Pipenovog) Čikaga. Osvojili su su "samo" tri šampionska prstena, dok je Kobi "sam" dodao još dva, a Šak je jedan pride uzeo u dresu Majamija...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.