Izvor: MozzartSport.com, 06.Jul.2020, 22:38

Verderov trijumf u meču vrednom 50.000.000, već otišlo 20.000.000! (VIDEO)

Hajdenham i naredne sezone u Cvajti

Remi bez golova u prvom meču i autogol već u trećem minutu revanša. Autogol koji je Verderu vredan više od 50.000.000 evra koliko bi klub iz Bremena izgubio da je ispao u Cvajtu. Međutim, nesrećni Norman Tojerkauf je pogodio sopstvenu mrežu i odredio dalji tok meča. Hajndehajm je na domaćem terenu izgubio sa 1:2, pa je Verder zadržao status bundesligaša.

Neće niko van Hajdenhajma roniti suze zbog toga, ovde je većina >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << fudbalskog sveta ipak navijala za četvorostrukog prvaka Nemačke, ako ništa drugo ono zbog toga što nas asocira na neki sasvim drugačiji, mnogo lepši fudbal sa početka 21. veka. U međuvremenu se situacija značajno promenila i da nije bilo nepsretne reakcije Tojerkaufa pod pritiskom ponajboljeg Verderovog igrača Milota Rašice ko zna kako bi se gosti iz Bremena provukli.

Hajdenhajm je istina bio u potčinjenom položaju tokom celog prvog poluvremena, ali se u nastavku probudio, pritisao Verder, pa je bilo prilično napeto početkom drugog dela igre, a posebno posle pogotka Tima Klajdinsta u 85. minutu za konačnih 1:1. Sve dok Ludvig Augustinson u četvrtom minutu sudijske nadoknade nije pogodio za konačnih 2:1 za Verder. Ništa Hajdenhajmu nije vredeo ni drugi gol Klajdinsta, sa penala u 97. minutu.

Ostanak u eliti verovatno neće sprečiti Rašicu da ode u neki veći klub – priča se da je već završio sve sa Lajpcigom – ali bi ispadanje u Cvajtu možda bilo pogubno za Verder. Jer minus u kasi, a nema goreg trenutka za takav minus no u doba pandemije virusa Kovid 19, svakako bi premašio 50.000.000 evra.

Samo od TV prava bundesligaši recimo dobiju 65.000.000 evra, a klubovi u Cvajti oko 30.000.000. Dalje, Verder je od sponzora za narednu sezonu već obezbedio oko 25.000.000 evra, a da je ispao uzeo bi 9.000.000 manje. Izgubio bi svakako i na prodaji ulaznica, u normalnim okolnostima čak i do 45.000.000 evra, ali u doba korone teško je reći, jer ne znamo ni da li će i kada navijači moći nazad na stadione.

Svejedno, osetili bi taj finansijski udarac i igrači, retko kome u Nemačkoj u ugovoru stoji klauzula da mogu da idu ako se ispadne u drugu ligu, ali mnogi od njih unapred znaju da će im plate u slučaju takvog neuspeha pasti za 30 do 50 odsto.

Zanimljivo je i to da je Verder već potrošio dobar deo od tih 50.000.000 evra. Naime, po ranijim ugovorima sa Borusijom Dortmund, odnosno Hofenhajmom, Verder se obavezao da će, ako opstane u eliti, otkupiti ugovore dvojice pozajmljenih igrača: Omera Topraka (7.000.000) i Leonarda Bitenkurta (13.400.000).

Takav uslov ne postoji o ugovorima sa Kevinom Fogtom (Hofenhajm) i Davijem Zelkeom (Herta), s tim da će ovaj drugi morati da bude otkupljen na leto 2021, od premija zavisi za koju sumu, najviše 15.000.000 evra.

Međutim, sve su to sitni problem u odnosu na pakao kroz koji bi prolazio Verder da je ispao. Godinama već iz Cvajte ne uspevaju da se iskopaju velikani poput Hamburgera, Nirnberga (oni će tek da se bore i za opstanak u drugoj ligi), Karlsruea…

Dobro je dakle i ovako. Najmanji su problem o tih 20.400.000 evra koji će otići na Topraka i Bitenkurta.

Lepe vesti i za našeg Miloša Veljkovića, bio je u startnih 11 Verdera i igrao sve do 69. minuta. Najbitnije je da će i sledeće sezone igrati u Bundesligi.

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.