Izvor: MozzartSport.com, 05.Avg.2021, 15:59

Velika stvar, ali slaba uteha: Luka Dončić treći u istoriji Olimpijskih igara s tripl-dablom

Slovenac stao u probrano društvo, ali njegov učinak nije odveo Sloveniju u finale

Košarkaši Francuske zasluženo su se izborili za još jedan okršaj protiv Sjedinjenih Američkih Država na olimpijskom turniru u Tokiju i svi pričaju o čudesnoj blokadi kapitena Nikole Batuma na hrabrom Klemenu Prepeliču, ali polufinalni spektakl pamtiće se i po statističkom učinku najboljeg igrača Slovenije – Luke Dončića.

Naime, superstar Dalas Maveriksa postao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je tek treći košarkaš u istoriji olimpijskih igara sa tripl-dabl učinkom! Otkako se mere svi glavni statistički parametri, samo su legendarni košarkaš Sovjetskog Saveza Aleksandar Belov ijedan od najboljih igrača u istoriji košarke Lebron Džejms uspeli da upišu dvocifreni učinak u tri glavne kategorije.

Luka Dončić je protiv Francuske imao 16 poena, čak 18 asistencija i 10 skokova. I pored učinka kakav se zaista retko događa na najvećoj košarkaškoj smotri, Dončić je bio daleko od vrhunske košarke. Pogotovo u drugom poluvremenu, kada ga je ruka potpuno izdala. Na kraju je pogodio svega pet od osamnaest šuteva iz igre, odnosno 2/9 sa distance! Upravo zato ga praktično nije ni bilo u realizaciji tokom završnih nekoliko minuta spektakularnog polufinala u Tokiju i sve su oči bile uperene ka Prepeliču, ali je Dončić i te kako znao kako da iskoristi svoj bogomdan talenat. Spremao je akcije za svoje saigrače i stigao do broja od 18 podeljenih završnih dodavanja zbog čega je, prema dostupnim podacima, postao drugi najbolji asistent u jednoj utakmici olimpijskog turnira.

Subota, 13.00: (1,70) Slovenija (14,5) Australija (2,30)

Rekord i dalje ostaje u rukama Meksikanca Manuela Sajnca koji je u Montrealu 1976. godine protiv Japana došao do 20 asistencija! Sledi Dončić sa 18, čime je iza sebe ostavio Stiva Neša. Kanadski as je protiv Australije u Sidneju 2000. podelio 15 asistencija. Na večnoj listi visoku poziciju ima i Zoran Moka Slavnić pošto je 1976. protiv SAD pribeležio 13 dodavanja koja su prethodila košu.

Zanimljivo, baš te godine upisan je i prvi tripl-dabl u istoriji olimpijskog košarkaškog turnira. Čovek koji je Sovjetskom Savezu doneo olimpijsko zlato četiri godine ranije u Minhenu skupio je 23 poena, 14 skokova i 10 asistencija u pobedi nad Kanadom rezultatom 100:72.

Usledila je pauza od 36 godina, kada se ukazao Lebron Džejms. Bilo je to u četvrtfinalnom sudaru protiv Australije (119:86), kada je prikupio 11 poena, 14 uhvaćenih i 12 podeljenih lopti. Kralj Džejms je susret završio sa jednom ukradenom loptom i bez izgubljenog poseda za 30 minuta na parketu!

Posle devet godina, pišemo da je i Luka Dončić vlasnik olimpijskog tripl-dabla. Doduše, ne sa srećnim krajem...

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.