Vanredno u Petrovcu na Mlavi, Kušiljevu i Ljigu, pukla brana na reci Busur

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2018, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno u Petrovcu na Mlavi, Kušiljevu i Ljigu, pukla brana na reci Busur

U Petrovcu na Mlavi danas je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine, pošto je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur.

Kako prenosi RTS, pošto se Busur uliva u Mlavu, najveće poplave se tek očekuju.

Vlada će pomoći opštinama koje su pretrpele štetu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da će Vlada Srbije izaći u susret potrebama svih opština u kojima je, usled nevremena, došlo do šteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Vlada Srbije će izaći u susret svim opštinama koje su pretrpele štetu", rekao je on obraćajući se poslanicima u parlamentu i dodao da je na sednici vlade juče formirano i koordinaciono telo, odnosno radna grupa.

Prethodno je poslanik DS Radoslav Milojičić apelovao na nadležne institucije da pomognu svim mestima u Srbiji koje su pretrpele veliku štetu zbog nevremena.

"Juče sam bio u selu Golubac u Smederevskoj Palanci, 1.000 domaćinstava je ostavljeno bez krova nad glavom, uništena je crkva, osnovna škola, vrtić, 4.000 hektara obradive poljoprivredne površine", naveo je on.

Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja, a ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

U selima opštine Žagubica bujice su odnele delove puta.

Usled obilnih padavina i velike količine vode na putu, na snazi je obustava saobraćaja na deonici Petrovac na Mlavi-selo Bošnjak, saopštili su JP "Putevi Srbije".

Svilajnac: Vanredno u Kušiljevu, 30 domaćinstava pod vodom

Skupština opštine Svilajnac proglasila je danas vanrednu situaciju u selu Kušiljevu, gde je kiša, koja od sinoć pada, potopila je oko 30 domaćinstava.

Reč je o najvećem selu u opštini, sa oko 3.000 stanovnika, udaljenom osam kilometara, severno od Svilajnca, uz Veliku Moravu.

Tokom noći palo je 125 litara kiše po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada, izjavila je Tanjugu portparol opštine Ivana Todorov.

Stanovništvu Kušiljeva pomažu ekipe Odeljenja za elementrane nepogode, vatrogasci i policija, a u selu su i prestavnici lokalne vlasti i "Srbijavode", napomenula je Todorov.

Svilajnac su 2014. godine zadesile katastrofalne poplave.

Ljig: U devet mesnih zajednica situacija i dalje vanredna

Štab za vanredne situacije u Ljigu je jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrđivanju štete od poplava.

Prema prvim procenama šteta koja je pričinjena na putnoj infrastrukturi i objektima iznosi oko 30 miliona dinara, međutim, još nije utvrđena šteta na poljoprivrednom zemljištu, pa će ceo iznos biti znatno veći.

Prema rečima predsednika opštine, Dragana Lazarevića, u lokalnoj kasi je samo pet miliona dinara tekućih rezervi.

"Sa tim iznosom nemoćni smo da bilo šta uradimo, pa ćemo Vladi Srbije uputiti zahtev za pomoć. Imamo problem sa nedostatkom mehanizacije", dodao je on.

Prema njegovim rečima, u mesnoj zajednici Kozelj je i dalje stanje alarmantno, pošto su neprohodni svi putevi, sem glavnog.

"Danas ćemo krenuti sa uklanjanjem nanosa i nasipanjem puteva. Kako bi stanje bilo normalizovano neophodne su i sušilice za poplavljena domaćinstva kao i bidoni za vodu jer je dosta bunara poplavljeno i meštani su bez vode. Snadbevanje električnom energijom je delimično normalizovano, sem u mesnoj zajednici Dići, gde je 10 kuća bez struje, a Belanovčani i dalje imaju problem sa vodosnadbevanjem", izjavio je Lazarević za Glas zapadne Srbije.

Sektor za vanredne situacije uradiće dezinfekciju i deratizaciju poplavljenih domaćinstava, ali kiša koja u Ljigu neprestano pada može izazvati još veće poplave, ukoliko se pojača njen intenzitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pukla brana, vanredno u Petrovcu na Mlavi

Izvor: Radio 021, 15.Jun.2018

U Petrovcu na Mlavi danas je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine, pošto je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur...Kako prenosi RTS, pošto se Busur uliva u Mlavu, najveće poplave se tek očekuju...Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.