Uživo: Ivana Španović treći put prvak Evrope, Beloruskinja prestupila!

Izvor: B92, 03.Mar.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo: Ivana Španović treći put prvak Evrope, Beloruskinja prestupila!

Ivana Španović je treću uzastopni put postala prvak Evrope, pošto je skokom od 6,99 pobedila u finalu Evropskog dvoranskog prvenstva.

Odlučujući je bio skok u petoj serijii, kada je Španovićeva preuzela prvo mesto od Beloruskinje Nastasije Mirončik.

Ivana je sa 6,99 izjednačila najbolji skok ove sezone, koji je zabeležila Nemica Malaika Mihambo. Ona je ovog puta ostala bez medalje i završila je takmičenje na četvrtom mestu.

Španovićeva se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finale plasirala skokom od 6,79 metara, što je bilo 14 centimetara duže nego što je bila kvalifikaciona norma.

Tri uzastopne krune osvojila je samo legendarna Nemica Hajke Dreksler, koja je bila četvorostuka šampionka, ali je na krovu Evrope bila tri puta uzastopno (1986, 1987, 1988).

Španovićeva je prvo zlato osvojila u Pragu 2015. godine skokom od 6,98, zatim je isti uspeh ponovila i u Beogradu 2017. godine skokom od 7,24, a sada je treći put zasela na tron - 6,99.

Konačan poredak:

1. Ivana Španović (SRBIJA) 6,99

2. Nastasija Mirončik-Ivanova (Belorusija) 6,93

3. Marina Beh-Romančuk (Ukrajina) 6,84

4. Malaika Mihambo (Nemačka) 6,83

5. Alina Rotaru (Rumunija) 6,64

6. Tanja Vičencino (Italija) 6,58

7. Abigejl Irpozuru (V. Britanija) 6,50

8. Kostina Jusko Florentina (Rumunija) 6.49

Malaika Mihambo je prestupila u 6. seriji i ostala je bez medalje na ovom šampionatu. Ukrajinka Marina Romančuk sa 6.62 nije mogla da ugrozi Ivanu Španović, a kada je Nastasija Mirončuk iz Belorusije prestupila bilo je jasno da je Ivana ponovo prvak Evrope sa skokom iz pete serije od 6.99, tako da u poslednjoj nije ni izlazila na zaletište.

Trudila se Ivana da uhvati ritam, tražila je idealan skoko i konačno ga je pronašla - 6,99! Dvostrukka uzastopna šampionka u dvorani konačno je preuzela prvo mesto. Malaika Mihambo je prestupila, Mirončik takođe. Ivana je ovim skoko izjednačila najbolji rezultat sezone, koji je imala Nemica Mihambo.

Ostala je još jedna serija.

Ukrajinka Romana Beh-Romančuk je u četvrtoj seriji skočila 6.84, tako da je trenutno na trećem mestu ispred Nemice Malaike Mihambo, koja je skočila centimetar kraće - 6.83. Ivana Španović je ostala na drugom mestu jer je ovog puta doskočila na 6.78.

Španovićeva je tražila podršku publike u trećoj seriji, dobila ju je ali je skok bio slabiji nego u prvoj seriji - 6,80, tako da Beloruskinja Mirončik, koja je inače prestupila u drugoj seriji, i dalje drži prvo mesto.

Ivana deluje motivisano, skoncentrisano i drugi skok je bio ispravan, međutim, ovog puta je bio kraći - 6.72. Ovu seriiju su slabo odradile skoro sve takmičarke, jer su sve prestupile osim Ivane Španović i Italijanke Tanje Vičencino.

Ivana Španović je odlično počela takmičenje u finalu. Već u prvoj seriji skočila je 6.90, dok su pre nje na zaletištu bile Malaika Mihambo koja je skočila 8.82 i Kostina Jusko koja je prestupila. Najbolji skok u prvoj seriji ipak je imala Beloriskinja Nastasija Mirončik - Ivanova (6.93), što je ujedno i njen lični rekord. Na trećem mestu je Nemica Mihambo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.