Umro legendarni kapiten Dinama

Izvor: B92, 29.Okt.2020, 12:23

Umro legendarni kapiten Dinama

U Zagrebu je u 80. godini preminuo bivši centarfor i kapiten Dinama Slaven Zambata.

Odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol za reprezentaciju Jugoslavije u periodu 1962-1968, te bio kapiten "plavih" na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju.

U to vreme je smatran za jednog od najboljih napadača Jugoslavije.

Zambata je bio kapiten proslavljene generacije Dinama koja je 1967. osvojila Kup sajamskih gradova što je do danas najveći uspeh nekog hrvatskog fudbalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kluba.



"Napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce. Bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdeo je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja u vezi sa Dinamom"
, piše Index.

Zambata je za Dinamo odigrao više od 250 utakmica u kojima je postigao 156 golova, a s 24 gola vodio je Dinamo do osvajanja najvećeg trofeja u klupskog istoriji – Kupa sajamskih gradova 1966/1967.

Dinamo je trofej osvojio pobedivši u finalu tada moćni Lids Junajted sa slavnim Džekijem Čarltonom i škotskim legendama Bilijem Bremnerom i Piterom Lorimerom.

Tadašnji predsednik FIFA ser Stenli Rous predao je trofej kapitanu i najboljem strelcu Dinama Zambati, a on je ušao u legendu.

Nakon Dinama je igrao za belgijske klubove Zulte Varegem i Krosing Klub (danas trećeligaš), nakon čega se 1972. godine nakratko vratio u Dinamo.

Prestao je da igrati fudbal 1973. godine nakon niza teških povreda meniskusa obe noge koje je morao da operiše pre samog kraja karijere i penzionisanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.