Izvor: MozzartSport.com, 23.Okt.2021, 05:54

U susret El klasiku: Ronaldo i Mesi su prošlost, eksperti mere buduće zvezde Fatija i Vinisijusa

Decenijama unazad okršaji Reala i Barselone praćeni su kroz prizmu Argentinca i Portugalca, vreme je da se španska javnost okrene nekim novim klincima

Reče Karim Benzema pre neki dan da je El klasiko najveći derbi na svetu. Mnogi će se složiti. Ipak je to okršaj klubova koji su zbirno 18 puta podizali pehar prvaka Evrope. Međutim, ima onih koji će reći da u datom trenutku sa odlivom kvalitenih fudbalera iz Primere i naravno, bez Kristijana Ronalda i Lionela >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Mesija, ovaj derbi nema nekadašnju atraktivnost, te u ovoj trenutku nije najveći.

(2,55) Atletik Bilbao (3,10) Viljareal (3,20)

Čitavu prošlu deceniju okršaj nad okršajima, borba nad borbama, bila je propraćena kroz perspektivu argentinskog mađioničara i portugalske gol mašine. Konstantno su izvlačene paralele, pravljena poređenja, njihovo rivalstvo prepumpavano od strane medija. Kako i ne bi kada se sudare, verovatno dva najveća fudbalera svih vremena. Jedan je najbolji strelac u istoriji Primere (474 gola), drugi mu gleda u leđa (311 golova), ali samo zato što je na Pirinejima proveo osam godina manje.

Ali vreme je da se cela Španija osvesti i shvati da su ere Ronalda i Mesija u Realu i Barsi prošlost i da će predstojeći El klasiko (nedelja, 16.15) biti prvi posle 12 godina da obojica nisu članovi klubova sa kojima su harali Evropom. Vreme je za žitelje Madirda i Barselone, kao i za špansku medijsku scenu da gleda u budućnost, a budućnost El klasika su, uz dužno poštovanje prema Karimu Benzemi (odigrao 36 El Klasika i postigao 10 i namestio devet golova), Ansu Fati i Žunior Vinisijus. Svesna toga je i španska Marka koja je u susret derbiju Madriđana i Katalonaca napravila ekspertsku analizu dvojice supertalenata.

Ansu će krajem meseca napuniti 19 godina, Vinisijus ima 21. I dok je reprezentativac Španije nedavno izašao iz višemesečne povrede, Brazilac igra sezonu života. Vinisijus već ima sedam golova (pet asistencija pride) na 12 utakmica, jedan više nego za čitavu prošlu sezonu kada je upisao čak 49 nastupa! Prija mu saradanja sa Karlom Ančelotijem koji mu je ulio dovoljno samopouzdanja da naštimuje završnicu, najveću boljku iz prošlih sezona. Brojke u Primeri kažu da je na osam utakmica proveo 594 minuta na terenu, postigao pet, namestio dva gola, a uz to ima ozbiljan porcenat tačnih dodavanja - 84,3 posto. Dakle, ove sezone je avanzovao i u tom segmentu.

Fati je, za razliku od Vinisijusa proveo tek 94 minuta na terenu. Nema asistencije, slabiji mu je procenat tačnih pasova (78,7), ali je uspeo da postigne dva gola iz četiri udarca u okvir. Bivši trener Rajo Valjekana Pako Hamez, vidi mnogo sličnosti između Barsinog deteta i Realove vedete.

"Reč je o fudbalerima istovetnih karakteristika, sposobnih da izbace rivala iz ravnoteže... Kod Vinisijusa sve preliva od brzine i veštine, jedan je od najboljih driblera trenutno. A Ansu... Mislim da je više fokusiran na završnicu i da je bolji u tome. Kakvi će biti u El Klasku? Vini je igrač koji se ozbiljno zahuktao, momentalno puca od samopouzdanja. Za Ansua nisam siguran da li će biti u stanju da igra svih 90 minuta, verovatno ne. Mada će ga upravo to naterati da se ne štedi dok bude igrao."

Hamez je napravio i uporednu analizu kroz ocene. Ansu je dobio sedmicu za dribling, a osmicu za završnicu, brzinu, ličnost, odnosno liderske sposobnosti i defanzivnu posvećenost. Vinisijus šesticu za egzekuciju, devetke za brzinu i dribling, sedmicu za liderstvo i osmicu kada je reč o odbrambenim zadacima.

Drugi ekspert koji je govorio za Marku je Alberto Toril, svojevremeno igrač Reala i bivši trener Elčea. Toril veruje da će na blještavoj pozornici Kamp Noua koplja ukrstiti momci koji će oblikovati budućnost španskog fudbala.

"Ansu je ključni igrač zbog lakoće sa kojom postiže golove. On to nosi u sebi, ne mora ni da gleda ka golu. Vini je hodajuća opasnost, gotovo uvek prolazi igrača u duelima jedan na jedan."

Bernd Šuster bi najviše voleo da ih vidi u istom timu: "Stavio bih jednog na desnu stranu, drugog na levu", našalio se nakadašnji trener Real Madrida i nastavio: "Vinisijusa je ranije mnogo koštala nesigurna završnica, mada je tu sve bolji i bolji. Dok kada sam prvi put video Ansua, bilo mi je jasno da je vrlo čist i precizan u završnici", rekao je Šuster.

Na kraju, tu je i nekadašnji golman Reala i reprezentativac Španije Santijago Kanjizares.

"Volim da kažem da je fudbaleru za oporavak potrebno tačno onoliko vremena koliko je pauzirao. U slučaju Fatija to je deset meseci. Međutim, najbitnije je da se vratio na teren bez straha i praktično zaboravio da mu je koleno bilo povređeno", rekao je Kanjizares koji ne veruje da će Ansu provesti više od 75 minuta na terenu.

Niko ne sumnja da će obojica u nedelju na Kamp Nou zaigrati od prvog minuta. Ali Vinisijus će pored sebe imati Karima Benzemu, jednog od najboljih fudbalera sveta i njegovo nesagledivo iskustvo igranja u najvećem španskom derbiju. Za to vreme, Barsin tinejdžer neće moći da se osloni na takvu fudbalsku veličinu, te će morati sam da povuče i da se nada da će Depaj, Kutinjo, Aguero ili neko drugi znati da ga isprati.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.