Poslanici nastavili rad, izmena aneksa CEFTA, usvojene izmene Zakona o kulturi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2021, 05:34

Poslanici nastavili rad, izmena aneksa CEFTA, usvojene izmene Zakona o kulturi

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o Predlogu zakona o potvrđivanju Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021. o izmeni Aneksa 4 CEFTA, kojim se utvrđuje Porotokol o definiciji pojma “proizvodi sa poreklom”.

Skupština je juče završila raspravu o izmenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj tehnologiji.

Kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslanici će danas moći direktno da postave pitanja članovima Vlade Srbije u terminu od 16 do 19 časova.

Prethodno će novoizabrani Republički javni tužilac Zagorka Dolovac položiti zakletvu pred poslanicima koji su joj poverili treći mandat. Polaganje zakletve je najavljeno za 13.30 časova.

Matić: Zakon značajan za konkurentnost privrede

Predlog Zakona o potvrđivanju Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021. o izmeni Aneksa 4 CEFTA, kojim se utvrđuje Porotokol o definiciji pojma "proizvodi sa poreklom" od višestrukog značaja za srpsku privredu, kažu predlagači.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić navodi da će Predlog zakona biti važan za konkurentnost privrede i izjednačavanju uslova za poslovanje na međunarodnom tržištu.

U pogledu preferncijalne trgovine, pravila koja će se alternativno primenjivati ovim sporazumom u najvećoj meri, kaže Matić, obuhvataju interese Srbije, kao i interese svih partnera u zoni slobodne trgovine.

Ona je objasnila da je tekst Odluke CEFTA 3K prihvaćen na sednici Vlade Srbije 16. juna.

Usvojene izmene Zakona o kulturi

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene Zakona o kulturi koji se usaglašava sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti.

Prema zakonskim izmenama Nacionalni savet za kulturu treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Takođe, i upravni i nadzorni odbori ustanova u kulturi treba da obezbede zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmeni Zakona o bibilotečko-informacionoj delatnosti kojim se utvrđuje da se za direktora bibiloteke imenuje lice koje ima visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog sikustva u kulturi i koje ispunjava druge uslove utvrđene statutom biblioteke.

Skupština je usvojila i Zakon o potvrđivanju Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021. o izmeni Aneksa 4 CEFTA, kojim se utvrđuje Porotokol o definiciji pojma “proizvodi sa poreklom” koji je, prema rečima ministarke Tatjane Matić, od višestrukog značaja za srpsku privredu.

Matić je u raspravi rekla da je zakon važan za konkurentnost privrede i izjednačavanju uslova za poslovanje na međunarodnom tržištu.

Dačić: Za godinu dana usvojeno 155 zakona i 106 akata

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je aktuelni saziv parlamenta za godinu dana održao 38 sednica, zasedao 90 radnih dana, usvojio 155 zakona i 106 ostalih akata.

Aktuelni saziv je konstituisan 3. avgusta 2020.godine, podsetio je.

“Aktivnost skupštine je započela izborom rukovodstva 24.oktobra, to je još kraći rok od tih godinu dana. Imajući sve to u vidu mislim da smo obavili dobar posao za državu Srbiju, za naše građane i želim na tome da vam čestitam”, rekao je Dačić poslanicima.

On je naveo da više nema akata koji čekaju na usvajanje i da je skupština usvojila sve što je došlo u parlament, navodeći da će sledeću sednicu zakazati kada se sakupi dovoljan broj zakona, što će, po njegovoj oceni, biti u drugoj polovini avgusta.

Dačić je kazao da će u ponedeljak u parlament doći predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanak Radne grupe za međustranački dijalog sa delom opozicije koja ne želi učešće stranaca.

“Imamo i jasan plan aktivnosti na promeni Ustava, a očekuju nas i posete predsednika parlamenata Švedske i Slovenije”, najavio je Dačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.