U Južnom Banatu 175 žena godišnje oboli od raka dojke, umre oko 80

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Južnom Banatu 175 žena godišnje oboli od raka dojke, umre oko 80

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Ta bolest najčešći je maligni tumor kod žena. Prema podacima kancelarije za skrining Instituta za javno zdravlje Srbije, svake godine u našoj zemlji oboli preko 4 i po hiljade žena, dok 1600 umre od te bolesti. I u Južnom Banatu kao i u ostalim delovima zemlje visoka je stopa oboljevanja i umiranja od raka dojke.

U južno-banatskom okrugu , svake godine oko 175 žena oboli od raka dojke, a između 75 i 80 nažalost izgubi bitku sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tom bolešću. Iako se najveći broj slučajeva beleži kod žena iznad 55 godina, sve je više mlađih osoba koje oboljevaju.

"Najčešće se bolest registruje kod žena od 55 do 65 godine, ali registruje se i kod dosta ranijih uzrasta. Prve prijave obolelih smo imali i kod žena od 25 do 35 godine. Ono što su podaci koji zabrinjavaju je da smo mi generalno kao zemlja po broju obolelih kao i zemlje u okruženju, ali kada govorimo o umiranju mi smo zemlja sa visokom stopom mortaliteta", ističe dr Tanja Todorović, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, Pančevo.

Organizovani skrining raka dojke se u Pančevu sprovodi od 2014 godine i to je dobra preventiva, ali bez redovnih pregleda i samopregleda i dalje ćemo imati zabrinjavajuće podatke kada je u pitanju broj umrlih , napominju stručnjaci.

"Preporuka bi bila da sve pacijentkinje koje u porodici imaju slučajeve karcinoma dojke trebalo da krenu sa pregledima već sa 20 godina. Vrlo je bitno da taj pregled bude jednom u dve godine, a samopregled je obavezan i to mesečno od 7 do 10 dana od menstrualnog ciklusa. Dešava se da i mlade žene dođu već sa metastazama, a zapušteni slučajevi su uglavnom starije pacijentkinje koje se ne javljaju ni na skrinig, jer je skrinig namenjen ženama od 50 do 69 godine", kaže dr Verica Milić Savić načelnica onkologije Opšte bolnice, Pančevo.

Podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja trebalo bi da bude naš stalni zadatak jer ukoliko se rak dojke otkrije na vreme devet od deset žena se može izlečiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.