U Jasenovcu se dogodio najmasovniji zločin, Nemci se zgražavali nad pokoljem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2019, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jasenovcu se dogodio najmasovniji zločin, Nemci se zgražavali nad pokoljem

U logoru Jasenovac dogodio se najmasovniji zločin u celokupnoj istoriji ovih prostora, a protiv revizionističkog ludila, negiranja zločina u tom logoru i drugim stratištima treba se boriti činjenicama i realnim prikazivanjem stradanja, rečeno je na tribini SPD-a 'Privrednik' o ustaškim logorima u NDH.

Učesnici tribine su se složili da je nadbiskup Alojzije Stepinac, čiju kanonizaciju očekuje Hrvatska, u Drugom svetskom ratu odigrao nečasnu ulogu, ali da s druge strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << treba isticati brojne primere solidarnosti i pomoći Srbima koju su pokazali pripadnici hrvatskog naroda u to vreme.

"Mnoga su deca-logoraši preživele članove svojih porodica upoznali tek godinama ili decenijama nakon rata. Zasluge za to ima Dragoje Lukić koji se 40 godina bavio istraživanjem sudbine kozaračke dece i njegov rad se ne može negirati", rekala je Ana Požar, bivša logorašica i direktora JUSP Jasenovac.

Ona je rekla da je preko veza u Crvenom krstu Lukić došao do kartoteke koju je u akciji spašavanja vodila Diana Budisavljević i koja nije nestala, kako se danas priča.

"Došao je do brojke od 19.554 dece starosti od nekoliko meseci do 14 godina, kao i do dnevnika koji je bio kod Dianine unuke. Ona je dala dozvolu za štampu, ali je objavljivanje sprečio rat 1991. godine", naela je Požar.

Dodala je da Stepinac, koji je podržavao NDH i zalagao se za pokatoličavanje Srba, nije bio uključen u akciju spašavanja dece, osim što je neko vreme čuvao Dianinu kartoteku.

Požar je pričala i o stradanju svojih sugrađana u jesen 1942. kada su ustaše upali u srpska sela Strmen, Crkveni Bok i Ivanjski Bok.

Od predratnih 3.000 stanovnika u ta tri sela preživelo je njih oko 1.000.

Ustaše su pobile njih 768, od čega 68 dece, a ostali su poginuli u partizanima.

Danas u ova tri sela živi tek stotinjak starijih ljudi, rekla je.

"Neke su stanovnike pobili na najmonstruoznije načine, a druge odveli u Jasenovac gde su odvojili muškarce, žene i decu. Na intervenciju Nemaca koji su se zgrozili nad pokoljem, ustaše su bili prisiljeni da puste preživele stanovnike iz logora, s tim da su decu zadržali još neko vreme. U jesen 1944. ustaše su krenule u konačno uništavanje tih sela. Kuće su spaljene, a oni koji nisu pobegli, odvedeni su u ponovo Jasenovac gde su pobijeni", rekla je Požar, preneo je hrvatski portal Novosti.

Pre diskusije prikazan je film 'Zaveštanje', plod višegodišnjeg rada režisera Ivana Jovića i njegove supruge Monje, poreklom iz Siska, kao i njihovih saradnika.

Nakon nekoliko godina razgovora s 95 svedoka oni su skupili 450-ak sati materijala koji su saželi u 90-minutni film, nažalost, nedovoljno poznat u Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.