Trener novčano nagrađivao igrače za povređivanje protivnika

Izvor: Politika, 05.Mar.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trener novčano nagrađivao igrače za povređivanje protivnika

Za dobijanje nedozvoljenih bonusa (od 756 do 1.134 evra po udarcu) u periodu od 2009. do 2011. optuženi odbrambeni koordinator i najmanje 22 američka fudbalera NFL kluba Nju Orlenas

Posle 2007. novi skandal tutnji američkim fudbalom. I dok se pre pet godina radilo o sportskoj „špijunaži” (nedozvoljeno snimanje signala protivnika kako igrati), sada je reč o nečem mnogo značajnijem: Greg Vilijams, trener odbrambenog dela NFL ekipe Nju Orleans i najmanje 22 (možda čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i 27) igrača optuženi su da su „zajednički novčani fond” od 2009. do 2011. koristili za pojedinačne bonuse prilikom povređivanja protivnika.

Tačno je poznata i „tarifa” za udarce: onaj zbog kojeg bi suparnik teren morao da napusti na nosilima, ali se kasnije vraćao u boj, vrednovao se 756, dok se za trajno onesposobljavanje dobijalo 1.134 evra.

I Vilijams i igrači su fond punili sopstvenim parama i u njemu se nalazilo oko 38.000 evra, a mete su uglavnom predstavljali najbolji pojedinci (najviše kvoterbekovi) suprotne strane. Što je utakmica bila značajnija i ulog je bivao veći: tako je izbacivanje iz igre kvoterbeka Minesote Breta Favra u finalnom duelu Nacionalne konferencije 2009. (te godine Nju Orleans je osvojio Superboul), vredelo 7.600 evra.

Ovakve piramidalne sheme nisu rupa na saksiji – ekstra bonusi su verovatno izmišljeni sa rođenjem profesionalnog sporta, a u NFL se prvi put značajnije pričalo o njima 1989. Ono što u pravničkom smislu dodatno otežava celu stvar jeste kako kazniti nekog kada je američki fudbal igra u kojoj se do krajnjih granica insistira na fizičkom kontaktu i kako onda razgraničiti nenamerno od namernog.

I kao što su dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka svi znali da je gangster Al Kapone odgovoran za smrt desetina ljudi on se šepurio na slobodi pošto nisu postojali materijalni dokazi za osudu. Ali, dugo vremena nedodirljivi kriminalac „pao” je zbog utaje poreza: zbog neznatne neprijavljene sume osuđen je na 12 godina zatvora i ubrzo je skončao iza rešetaka.

U NFL je strogo zabranjen svaki vid plaćanja igrača mimo onog što im je garantovano ugovorom i tu je prostor za sankcionisanje svih učesnika u dobijanju ispod žita nagrada za povređivanje protivnika.

U anketi (na uzorku od 9.000 ljudi) lista „Ju Es Ej tudej” 56 odsto ispitanika izjasnilo se za doživotnu diskvalifikaciju trenera, 27 odsto je za jednogodišnju suspenziju, devet odsto za kaznu od jedne do šest utakmica, a četiri odsto smatra da ne treba ništa preduzeti. NFL pored pojedinačnih suspenzija može i da kazni Nju Orleans oduzimanjem prava biranja na ovogodišnjem draftu.

Vilijams se u ligi (ubedljivo najpopularniji sport u SAD, od 6.810.000.000 evra prihoda u prvenstvu 2011/12, 48 odsto pripašće neposrednim proizvođačima) nalazi već 22 sezone i pored Nju Orleansa radio je u Tenesiju, Vašingtonu, Bafalu i Džeksonvilu.

Jednom pokrenutu lavinu nije lako zaustaviti, pa tako sve više se kroz medije provlači da mu fond kod „Svetaca” (za dodatno „motivisanje” igrača znali su i glavni trener i generalni menadžer) nije bio jedini, ali i da su i drugi klubovi pribegavali ovakvoj vrsti stimulacije.

Za sada, Vilijams se javno izvinio (čuveno američko „sorry”), Liga je za period 2009. – 2011. prikupila 50.000 strana dokaznog materijala, ali komesar Rodžer Gudel još uvek nije saopštio ko će i koliko biti kažnjen.

R. Pavlović

objavljeno: 06.03.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.