Izvor: MozzartSport.com, 25.Apr.2021, 14:00

Totenhem bi da obriše prašinu staru 13 godina, Siti da se izjednači sa Liverpulom

Rajan Mejson će na svom drugom meču u trenerskoj karijeri pokušati da savlada Pepa Gvardiolu i to najverovatnije bez najboljeg igrača

Otpustio je Totenem Žozea Murinja samo nedelju dana pre finala Liga kupa i na njegovo mesto postavio bivšeg igrača Rajana Mejsona, koji je tako postao najmlađi trener u Premijer ligi. Posle trijumfalnog početka, 29-godišnjeg stručnjaka i njegove pulene očekuje meč sezone, protiv ekipe koja dominira engleskim fudbalom poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << godina - Mančester Sitija (17.30).

17.30: (1,57) Mančester Siti (4,00) Totenhem (6,25)

Jesu Sparsi upali u krizu sa Murinjom, ali apsolutno niko nije očekivao da će mu uprava kluba uručiti otkaz, naročito ne u ovom trenutku. Spekuliše se da gospodin Posebni nije hteo da izvede ekipu na trening posle objave kluba da se priključuje Evropskoj Superligi, ali to zasad nije potvrđeno. Kao razlog za rastanak se isključivo navodi nezadovoljstvo rezultatima, ali u najmanju ruku su Pevci napravili čudan potez, posebno jer Portugalac važi za trenera koji ne gubi finala.

Umesto njega su kao privremeno rešenje na klupu postavili Rajana Mejsona - još jedno iznenađenje čelnih ljudi tima iz Severnog London. Bivši vezista Sparsa je igračku karijeru okončao 2018. godine, dve godine nakon sudara sa tadašnjim štoperom Čelsija Gerijem Kejhilom. Procenjeno je tada da bi povratak fudbalu predstavljao preveliki rizik, pa je na kraju bio prinuđen da okači kopačke o klin. Odmah se posvetio trenerskom poslu, dobio je priliku da radi upravo u Totenhemu, gde je dosad predvodio U19 ekipu, a radio je i kao direktor za razvoj mlađih selekcija.

Mejsonov debi je bio trijumfalan, uspeo je i bez pomoći najboljeg strelca Harija Kejna da savlada Sautempton u prilično otvorenom i izjednačenom duelu. Čovek odluke bio je Hjong Min Son, koji je sa kreča u finišu doneo tri boda Pevcima. Danas će mladi stručnjak imati daleko teži zadatak. Na Vembliju će odmeriti snage sa jednim od najuspešnijih trenera svih vremena - Pepom Gvardiolom. Sastav iz prestonice je već 13 godina bez trofeja, poslednji je osvojio upravo u Liga kupu, kada je predvođen Huandeom Ramosom sa klupe slavio protiv Čelsija u finalu (2:1) - golovima Dimitra Berbatova i Džonatana Vudgejta. Ukoliko 29-godišnji Mejson uspe da prekine post, možda bi mogao na klupi Totenhema da se zadrži i posle tekuće sezone.

Imaju i Građani svojih problema, ali u finale ulaze kao apsolutni favorit. U poslednjih pet mečeva su pretrpeli dva poraza, najpre od Lidsa u Premijer ligi (1:2), a potom i u polufinalu FA kupa od Čelsija (0:1). Imao je španski stručnjak i kadrovskih problema, ali se čini i da je punu pažnju posvetio okršajima sa Borusijom Dortmund u Ligi šampiona (posle dva trijumfa izboren plasman u polufinale, gde će igrati sa Pari Sen Žermenom).

Ipak, uprkos nešto lošijim izdanjima u poslednje vreme (nisu Građani uspeli da sačuvaju mrežu na poslednjh pet duela, na minulih osam utakmica postigli su 13 golova, 1,62 po meču) Siti dominira u engleskoj ove sezone. Sa 77 bodova sedi na čelu tabele (11 više od drugoplasiranog Junajteda), može da se pohvali najboljom odbranom (24) i najboljim napadom u ligi (69). Sastav sa Etihada će pokušati da dođe i do svog četvrtog vezanog trofeja u Liga kupu (što takođe potvrđuje njihovu dominaciju u Engleskoj) i ukupno osmog. U slučaju pobede nad Pevcima, izjednačiće se sa Liverpulom kao tim sa najviše osvojenih pehara u ovom takmičenju, ali i najviše vezanih pobeda u finalima. Totenhem je sa druge strane u četiri navrata osvajao takmičenje, dok je isto toliko puta poražen u samim završnicama.

Debitant Mejson će tako ukrstiti koplja sa trenerom koji je u svojih 14 prethodnih finala slavio u 13. Mogao bi Gvardiola da postane i prvi trener sa četiri vezana trofeja u Liga kupu, a njegovi puleni su u seriji od 19 utakmica bez poraza u ovom takmičenju.

Već su dva puta Totenhem i Siti odmerili snage ove sezone. Sparsi su najpre krajem novembra slavili na svom stadionu (2:0), da bi im se Građani sredinom februara revanširali pred praznim tribinama Etihada (3:0).

Mnogo bi moglo da zavisi večeras i od toga da li će Pevci moći da računaju na najboljeg strelca Harija Kejna. Povredio se kapiten engleske reprezentacije u finišu utakmice sa Evertonom pre desetak dana, propustio je susret sa Sautemptonom odigran minule srede i do poslednjeg trenutka neće biti poznato da li će se naći u sastavu za finale. Sa druge strane je pod znakom pitanja bio nastup Kevina De Brujnea, ali se očekuje da Belgijanac bude u sastavu, videćemo da li i od prvog minuta. Neizvestan je i Aguero, koji je propustio poslednje četiri utakmice zbog problema sa mišićima, ali znamo da je on čovek za velika dela i s ozbirom da igra poslednju sezonu u klubu, ne bi začudilo da dobije priliku.

ENGLESKA, LIGA KUP - FINALE

Nedelja

17.30: (1,57) Mančester Siti (4,00) Totenhem (6,25)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.