TITULA SA MAĐARIMA ILI PARTIZANOM: Nikolić PRIZNAO koji mu je TROFEJ više draži!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 14:03

TITULA SA MAĐARIMA ILI PARTIZANOM: Nikolić PRIZNAO koji mu je TROFEJ više draži!

Srpski stručnjak prvi put govorio za ruske medije od preuzimanja Lokomotive.

Nekadašnji trener Partizana Marko Nikolić u intervjuu za lokalni Gudok (ime ruskog žičanog instrumenta sa tri žice) prvi put je pričao za medije u Rusiji. Novi šef struke Moskovljana priznao je da su kontakti sa Lokomotivom počeli krajem februara, kada ga je zvao generalni direktor Vasilij Kinkadze.

- Predlog da preuzmem Lokomotivu je korak napred u mojoj karijeri. Hteo sam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da radim u jakom prvenstvu, zimu sa ozbiljim ambicijama, koji želi da osvaja domaće trofeje i igra u Ligi šampiona. U isto vreme, osećao sam da me zaista žele u ovom klubu, a to je jako važno! - rekao je Marko Nikolić.

Bivši trener Rada, Partizana, Vojvodine, ljubljanske Olimpije i mađarskog Videotona će na tom mestu zameniti legendu kluba i ruskog fudbala Jurija Sjomina, koga navijači i mediji mnogo vole. Upravo je to razlog što ga je tamošnja javnost dočekala "na nož". Zna to i srpski stručnjak, svestan umesto koga je došao.

- Znam da moram da zamenim legendu Lokomotive Jurija Sjomina, trenera koga vole svi navijači, čak i drugih klubova. Znam da će nas svi porediti. Bio sam i sam u sličnoj situaciji: bio sam otpušten kada je tim koji sam trenirao bio prvi na tabeli. Ali, takav je život fudbalskih trenera. Ni meni se to ne sviđa, ali tako je kako je.

Nikolić je ruskim novinarima objasnio da je upoznat u kakav klub je došao.

- Lokomotiva je poznata širom Evrope. Ovde imate dobru kombinaciju mladih i iskusnih igrača. Važno je da Lokomotiva uz sebe ima veliku kompaniju – Železnice Rusije. Tim ima fenomenalne navijače. Ovo je u smislu organizacije posla korak iznad svih mesta u kojima sam do sad radio - kaže srpski trener i nastavlja u istom ritmu:

- Gledao sam Premijer ligu, kao i ostale evropske, to je doe mog posla. Mogu mirno da kažem da Rusija ima jako prvenstvo, jake timove, od kojih mnogi prave dobre rezultate u Evropi.

Što se tiče nastupa u Evropi, srpski stručnjak ne odustaje od svojih principa.

- Gledao sam mnogo utakmica Lokomotive u Ligi šampiona u poslednje dve sezone, ali nikada ne komentarišem igre drugih timova, samo onog koji ja vodim. Za mene su igrači, kolege treneri, navijači i klubovi svetinje. Svima pokazujem poštovanje, to je moj stil. A nadam se da će se i prema meni tako ophoditi.

Otkrio je zatim koja mu titula više znači, u Srbiji ili Mađarskoj?

- Najbolji trenuci života su mi i dalje osvajanje duple krune sa Partizanom. Prvo, Beograd je moj grad, a Srbija moja zemlja. Imam sjajan odnos sa navijačima, a i to mi je prvi trenerski trofej. U Mađarskoj sam proveo skoro tri divne godine, osvojio prvenstvo i kup, prošao kvalifikacije Lige Evrope i zvanično sam proglašen za najboljeg trenera u istoriji kluba. I to su velika dostignuća.

U intervjuu Rusima, pričao je o svom trenerskom putu, počecima i razvoju, priči koja je u Srbiji jako dobro poznata, ali je i vrlo lepo sažeo svoju filozofiju.

- Volim da budem aktivan i na treninzima i tokom utakmica. Ali, u isto vreme, svako mora da ima svoju ulogu i odgovornost. Uvek verujem mom štabu i igračima, ali u isto vreme očekujem od njih dobre rezultate i dobar rad - naglašava Nikolić.

On je dodao da još nije lično upoznao igrače, pošto je u Moskvu stigao tek 30. maja.

- Možda će se zbog situacije sa koronavirusom moj stručni štab priključiti timu samo nekoliko dana pred nastavak sezone. To može da bude problem. Ali, čim vlasti dozvole da se priključim timu, odmah ću stupiti na teren. U svakodnevnom sam kontaktu sa trenerima tima, a to su Oleg Pašinin, Dmitrij Loskov, Sergej Aleksejev i Zaur Hapov. Uradili su sjajan posao u ovih prvih nekoliko dana posle pauze - objasnio je Marko Nikolić.

Iako igrače nije upoznao, niti trenirao sa njima, sportske ambicije se znaju.

- Ciljevi su postavljeni. Znamo šta želimo da postignemo u bližoj, srednjoj i daljoj budućnosti. Savršeno razumem i šta navijači žele i da čekaju pobede. U poslednjih sedam godina sam radio u klubovima u tri različite države, koje možda nisu velika fudbalska imena, ali su se od njih, baš kao i od Lokomotive, tražile pobede. Pritisak je u tom smislu bio veoma veliki. Ali, ako nema pritiska, nema ni ambicije. Lokomotiva ima oboje! - kategoričan je veliki ljubimac Grobara.

Novinare je, naravno, zanimalo da li će menjati sastav tima, pominjala su se imena, ali je Srbin, po svom običaju, ostao "zakopčan".

- Sada mi je važno da počnem da radim sa timom. Moramo prvo da završimo sezonu 2019/20. kako treba. Hoću da vidim i da bolje upoznam trenutni sastav Lokomotive. Tada dolazi prelazni rok, koji ćemo iskoristiti. Naravno da su potrebne neke promene, ali nikada ne pričam o pojedinačnim imenima javno. Takva je politika kluba. Pokažite malo strpljenja.

Sezona će se nastaviti u uslovima koji nikada do sada nisu viđeni zbog pandemije koronavirusa.

- Ovo se dešava prvi put. Svi moramo da se prilagodimo na novu situaciju. Naravno da će uticati na igru. Biće vrlo malo vremena između kraja ove i početka sledeće sezone. Mnoge utakmice će se igrati u kratkom razmaku, povećaće se rizik od povreda, a moramo da ostanemo spremni do sredine decembra. To su, međutim, sve izazovi. Mi nismo ovde da se žalimo, već da pronađemo rešenja za ove potpuno nove uslove za sve nas. Neće biti lako, ali siguran sam da ćemo uspeti.

Govorio je i o svojoj saradnji sa medijima, rekavši da je spreman da uvek da na intervjue, kao i da odgovori na svako pitanje (ali ne preko telefona), osim o ličnom životu.

- Najvažniji su mi porodica i posao. Nemam Instagram, Fejsbuk...Malo sam staromodan. Što se tiče navijača, njihovo mišljenje mi je najvažnije. Uradiću sve da ih ne razočaram. Gde god sam radio, navijači su me voleli, ali ta ljubav treba da se zasluži radom, stavom i borbom za klub. I najvažnije, rezultatima - rekao je Nikolić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.