Svaka čast: Žitelji ovog mesta u Srbiji rade nešto zbog čega im drugi skidaju kapu (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 02.Sep.2018, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka čast: Žitelji ovog mesta u Srbiji rade nešto zbog čega im drugi "skidaju kapu" (VIDEO)

U dolini Peka običaji su često deo svakodnevnog praktičnog života.

Ono što su shvatili da im je korisno pre više od pola veka, primenjuju i danas. U jednom selu još se na štulama prelazi reka, igraju kolo i fudbal. Tako su sigurni da će tradicija biti sačuvana, piše rts.rs.

Ratomir Davidović iz Voluje kod Kučeva ima 66 godina. Od četvrte hoda na štulama i prelazi reku kada čuva ovce. Za njega je to i danas osnovni alat.

"Ako nemaš čizme i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << preko reke si, imaš sekirče kod sebe. Odsečeš grane, napraviš štule. Pređeš reku. Ne kvasiš noge", kaže Ratomir.

Nezaobilazna uloga štula u Voluji neće se promeniti ni posle Ratomira, jer ovde deca na štulama trče, igraju fudbal i kolo.

"Kada ljudi vide kako igramo, oni se uglavnom dive, kao da nikada nisu videli i to me usrećuje", kaže Strahinja Živanović iz KUD "Voluja".

"Treba prvo da nauče da hodaju. A to je dosta teško. Treba mnogo vežbe. Kad nauče, onda da šutiraju, to je još teže", kaže jedan dečak.



Osim kod kuće, deca uče da koriste štule u Osnovnoj školi "Slobodan Jović" i dva seoska kulturno-umetnička društva. Nekada je hodanje na štulama bio obavezan deo nastavnog plana.

Etnomuzikolog Maja Radivojević kaže da se kolo na štulama igra samo u Voluji. Na sceni je prvi put izvedeno pre pedeset godina, kada su počeli "Homoljski motivi" u Kučevu.

"Vlasi generalno, ne samo u ovom kraju, veoma čuvaju svoju tradiciju. Za razliku od Srba u severoistočnoj Srbiji, ona je vitalna. Imaju jako puno manifestacija. Jako puno žanrova", kaže Radivojević.

Kolo na šutlama pokušali su da nauče i kulturno-umetnička društva iz Srbije u dijaspori, ali bezuspešno.

"Nije tako naivno. Ali uz vežbe i pomoć koju su nam oni dali i pokazali kako se to radi, mislim da bismo uspeli da to uradimo i da zabavimo ne samo našu publiku nego i italijansku", kaže Stefan Marjanović, koreograf u Italiji.

I štule imaju svoje specifikacije. Treba da budu visoke koliko i osoba koja ih koristi. Prave vlaške su iz jednog dela sa lijanom koja štiti nogu da ne upadne u rašlje. Modernije imaju izolir traku ili gumu da ne bi klizale.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.