Izvor: MozzartSport.com, 27.Nov.2020, 11:19

Švajcarci su prvi rival Srbije, predvode ih sinovi Milana Mlađana, selektor krupije i senzacija im je u krvi

Već su napravili nekoliko iznenađenja u kvalifikacijama

Neće biti kao u "Diznijevom svetu", ali je i FIBA, poput letos NBA, a nešto ranije ACB i Bundesliga, odlučila da za novembarske "prozore" naduva kvalifikacione "balone" za Evrobasket 2022. U onom u Espu (Finska) biće i reprezentacija Srbije koja će sutra odigrati meč sa Švajcarskom (15.30 časova), a u ponedeljak sa selekcijom domaćina (18 časova).

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<

Selektor Igor Kokoškov koji će za kratko vreme, zbog evroligaških obaveza sa Fenerbahčeom (danas igraju meč sa Zenitom) u dva navrata preći put s krajnjeg jugoistoka na sami sever Evrope i obratno, neće moći da računa na igrače iz NBA i Evrolige, Miloša Teodosića, Miroslava Raduljicu, te nekolicinu momaka s prethodnog spiska koje su povrede i zdravstveni problemi odvojili od puta za Finsku. Zato će srpski tim u dva predstojeća duela biti, što se reprezentativnog staža tiče, jedan od najneiskusnijih u istoriji naše košarke.

Ipak, danak tom neiuskustvu Srbija ne bi trebalo da plati u duelu sa Švajcaracima, koji samite najboljih kontinentalinih ekipa gledaju samo na TV ekranima još od 1955. godine. Menjala se tehnika tokom poslednjih 65 godina. Sa katodnih cevi, prvi put "obojenih" 1953. godine, stiglo se do ultratankih panela koji mogu da stanu u šaku. Ali Švajcarci još nisu stigli do Evrobasketa.

A ka predstojećem su krenuli, verovali ili ne, još u novembru 2017. godine, kroz grupu A prve runde. Pošto su kod kuće posle produžetka pobedili Slovake (83:80), a zatim i Makedonce (85:79), odnosno izgubili od njih u Skoplju (83:68) i Bratislavi (88:83), kao drugoplasirana ekipa preskočili su drugu rundu i u trećoj sačekali duele sa Islandom i Portugaliijom. Opet su imali polovičan učinak, gubili su u Rejkjaviku (83:82) i Sinesu (84:68), ali su slavili kod kuće nad Portugalcima (77:72) i Islanđanima (109:85). Upravo ta pobeda protiv Islanda, koji je bio učesnik poslednja dva Evrobasketa, izvadila im je ulaznicu za glavni žreb kvalifikacija.

Mnogi su mislili da će biti lak zalogaj svima. Ali prva se prevarila Gruzija. Kod kuće je posle neverovatnog preokreta gostiju u drugih 20 minuta, morala da "čupa" pobedu u produžetku (96:88).

Ni Finci ništa bolje nisu prošli u Friburgu. Tokom treće četvrtine zaostajali čak 18, a početkom četvrte 11 poena. Ipak, na kraju su se spasli (69:64).

Ko je to onda igrao za Švajcarce, kada su se Gruzija i Finska mučili? Ne, nije NBA tandem Tabo Sefološa i Klint Kapela, koga neće biti ni u Finskoj.

Glavna pokretačka snaga je Džonatan Kazadi, koji gotovo celu karijeru gradi na relaciji Švajcarska - Francuska, s kratkim izletom u Španiju. Tu su još Natan Jurkovic koji od ove sezone naplaćuje znanje u elitnoj izraelskoj diviziji, pa Roberto Kovač koji se prošle sezone, doduše ne dugo, okušao u Ciboni i Patrik Baldasar, sa skoro 20-godišnjim sticanjem znanja u italijanskoj Seriji A.

Naravno, godinama unazad standardni reprezentativci su braća Dušan i Marko Mlađan, sinovi Milana, člana šampionske generacije Zadra iz 1986. godine, koja je u finalu plej-ofa stare Jugoslavije napravila senzaciju protiv Cibone, ali i igrača IMT koji je režirao takođe veliko iznenađenje na finalnom turniru Kupa SFRJ, prvo pobedom u polufinalu nad Partizanom, a zatim i nad Olimpijom u finalu.

Sinovi su nastavili očevim stopama, pa je Dušana košarkaški put doveo u Radnički na poslednji ples Kragujevčana (2013-2014), a Marko je 2016. pokušao da se probije do "jadranske obale" u dresu Olimpije...

Selektor Švajcaraca je Đanluka Barilari, rođeni Rimljanin sa švajcarskim pasošem. Pred ovaj put do Evrobasketa preuzeo je tu ulogu, posle tačno dve decenije trenerskog posla. Počeo je u Večnom gradu, a 2008. stigao je čak i da sedne na stolicu asistenta u Fenerbahčeu. Zanimljivo da se jedno vreme zasitio košarke, pa je odlučio da bude krupije u nekom od kazina u Luganu, bar tako kažu švajcarski mediji. Ali brzo se uželeo stare ljubavi. Radom u švajcarskim klubovima zavredneo je poziv iz Košarkaškog saveza Švajcarske, prvo da bude trener selekcija do 20 i 18 godina, da bi na kraju bio imenovan i za selektora seniorskog tima koji je samo jednom igrao sa našom zeljom. Tačnije igrao je sa Jugoslavijom 1950. godine u kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo i - izgubio (30:27)...

SASTAV ŠVAJCARACA ZA "BALON" U ESPU

Patrik Baldasar (34, 200 cm, 3-4, Ferara, italijanska Serija A2), Arno Kotur (25, 203 cm, 4-5, Friburg), Džonatan Duba (29, 203 cm, 4-5, Trir, nemačka Bundesliga), Pol Grave (25, 204 cm, 3-4, Friburg), Žeremi Žonan (29, 170 cm, 1-2, Lajons Ženeva), Natan Jurkovic (1995, 202 cm, 3-4, Hapoel Ber Ševa, izraelska Superliga), Džonatan Kazadi (31, 194 cm, 1-2, Lil, francuska Pro B), Roberto Kovač (30, 190 cm, 2-3, Lajons Ženeva), Marko Mlađan (27, 205 cm, 3-4, Masanjo), Dušan Mlađan (34, 198 cm, 2-3, Masanjo), Mikel - Ofik Nzege (28, 203 cm, 3-5, Lajons Ženeva), Robert Zin (25, 196 cm, 1-2, Fribourg).

Napomena: Ime i prezime, godina, visina, pozicija, klub, liga.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.