Izvor: MozzartSport.com, 27.Nov.2021, 13:19

Subota u Seriji A: Juventus na testu protiv Atalante, Inter ima plan da sedne na tron do Božića

Boginja 32 godine nije dobila Staru damu u Torinu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Sa velikim nestrpljenjem se iščekuje sudar Juventusa i Atalante posle nastupa dva tima u Ligi šampiona. Atalanta juri pobedu nad Starom damom u Torinu koja joj nedostaje već 32 godine i i koja bi joj omogućila da pobegne najopasnijem rivalu na sedam bodova u trci za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona. U Kontinasi su osokoljeni povratkom Dibale na teren od >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prvog minuta, željni da pokažu da je poraz od Čelsija bio samo jedan bezbolni incident budući da se Juve kvalifikovao već u osminu finala LŠ.

Trener Intera Simone Inzagi ima plan da do kraja godine zasedne na čelo tabele Serije A ili da se barem približi vodećem tandemu na tabeli. Prvi korak u realizaciji te zamisli mora da napravi večeras protiv Venecije koja se nalazi u velikom zaletu nakon dva uzastopna trijumfa protiv Rome i Bolonje.

U Empoliju se igra toskanski derbi između domaćina i Fjorentine,  dok se na Marasiju očekuje veliki sudar vodećih krilnih asistmena u Seriji A Antonija Kandreve i Darka Lazovića.

JUVENTUS - ATALANTA (18.00)

Atalanta ne zna za pobedu nad Juventusom u Torinu od 1989. godine, odnosno od vremena kada je dres Boginje nosio Argentinac Kaniđa. Od tada Juve je nanizao na 24 okršaja u Torinu 18 pobeda i šest remija.

Sve do dolaska na klupu Đan Pjera Gasperinija Dea je bila omiljena žrtva Strare dame. Najdužu seriju pobeda u Seriji A nad jednim timom Juventus upravo ima protiv Atalante, čak 14. Međutim, od 2017. godine se promenila muzika. Na poslednjih devet okršaja, Juve je samo dva puta uspeo da savlada Atalantu, istina uz šest remija i samo jedan poraz. Problem je što je u velikoj većini pomenutih mečeva Atalanta zasluživala mnogo više tri boda nego Juve.

Treba takođe naglasiti, da ako sklonimo prva četiri kola u kojima je Juve osvojio samo dva boda, tim Maksa Alegrija je u poslednjih devet kola Serije A uknjižio 19 bodova, odnosno bod više od Atalante, dok su samo Milan i Napoli u istom periodu bili uspešniji, Rosoneri 22 boda, Napoli 20.

Na strani Atalante je njen zadivljujući učinak na gostovanjima u ovoj sezoni: šest pobeda i samo jedan remi i to protiv Intera koji je takođe mogao da se završi pobedom da u poslednjim minutima meča nije poništen gol Bergamaskima uz pomoć VAR-a.

U tim Juventusa se vraća od prvog minuta Paulo Dibala. Mnogi su znatiželjni da vide šta je značila jučerašnja najava Alegrija da će centarfor Juventusa morati da bude režiser u napadu. Pretpostavlja se da bi to moglo da znači da će u centru trojnog napada biti Dibala dok će Kjeza i Morata biti na krilima. Naravno, pod uslovom da Juve igra u postavci 4-3-3. Postoji i druga škola mišljenja, koja je uverena da će Juve nastaviti da igra sa formacijom 4-4-2 u kojoj bi Kjeza imao fluidnu ulogu koja bi dozvoljavala Alegriju da, po potrebi, transformiše tim u 4-3-3.

Dobre vesti za Juve dolaze iz ambulante kada su u pitanu Kjelini i Bernardeski. Obojica su se oporavila i biće večeras na klupi. Alegri neće moći da računa samo na Danila, De Šilja i Remzija. Vredna pomena je najava da će još jednom biti među starterima Luka Pelegrini, odnosno da će mladi Italijan uzeti ponovo mesto u početnoj formaciji iskusnijem Aleksu Sandru.

I Atalanta je zadovoljna zbog oporavka povređenih fudbalera, pogotovo Zapakoste budući da se strahovalo da je pretrpeo tešku povredu protiv Jang Bojsa u Ligi šampiona. Jedino su Gosens i Lovato ostali u Bergamu.

Večeras će na klupi biti čak i Hatebor. Za Holanđanina će to biti prvi meč u sezoni u kome se našao u protokolu posle višemesečne pauze zbog povrede. Gasperini ima par uobičajenih nedoumica oko tima: Demiral ili Đimsiti u odbrani, Pesina ili Pašalić u ulozi ofanzivnog pleja. U napadu je na još većim slatkim mukama, koga staviti pored Zapate. Malinovski garantuje disciplinu, defanzivnu fazu igre, kilometre. Iličić po pravilu pruža najbolje partije protiv velikih timova u Seriji A, dok je Murijel na poslednjih šest mečeva postigao čak šest golova.

JUVENTUS (4-3-3): Ščesni - Kvadrado, Bonuči, De Liht, Pelegrini - Mekeni, Lokateli, Rabio - Kjeza, Dibala, Morata

ATALANTA (3-4-1-2): Muso - Toloi, Palomino, Đimsiti - Zapakosta, De Ron, Frojler, Mehle - Pašalić (Pesina) - Iličić (Malinovski), Zapata

VENECIJA - INTER (20.45)

Trener Intera Simone Inzagi ima nameru da sa dve pobede u sledeća četiri dana, protiv Venecije večeras i Specije u sredu, stavi dodatni pritisak na Milan i Napoli koji se nalaze ispred sa četiri boda akumulirane prednosti.

Gledajući sastave dva tima večerašnji duel u Laguni ne ostavlja mnogo nedoumica. Međutim, kada se zagrebe u istoriju, ali i obrati pažnja na igru i rezultate Venecije u poslednjih nekoliko nedelja, zaključuje se da zadatak Inzagija i njegovih fudbalera neće biti tako lak kako se čini na prvi pogled.

Inter je odneo samo jedan bod iz Venecije u poslednja dva šampionata u Seriji A. Verovali ili ne, Venecija ima bolji skor na svom terenu u direktnim okršajima sa Interom: pet pobeda, četiri remija i tri poraza. Lagunari u Seriji A imaju pozitivniji učinak samo sa Fjorentinom i Lacijom na svom terenu.

Venecija je ostvarila dve uzastopne pobede u poslednja dva kola (Roma i Bolonja), a da bi pronašli šampionat u kome je vezala tri uzastopna trijumfa moramo da se vratimo u 1962. godinu.

Na drugoj strani, Inter je u velikom naletu posle uspešno savladanih prepreka u Seriji A (Napoli) i Ligi šampiona (Šahtar). Nerazuri su treći najefikasniji tim Evrope, samo su Bajern i Liverpul postigli više golova od Intera u nacionalnim šampionatima pet najjačih liga Starog kontinenta. Takođe, italijanski prvak je i tim koji najviše puta šutira ka golu i kreira najviše šansi u grupnoj fazi Lige šampiona, ostavljajući iza sebe Real Madrid, Bajern i Mančester Siti. Treba dodati i da Inter redovno trese mreže u gostima već 16 kola u prethodnom i aktuelnom prvenstvu.

Trener Venecije Paolo Zaneti je najavio više promena u svom timu, između ostalog i zato što Lagunare čeka izuzetno težak kalendar u sledeće dve nedelje budući da ih posle Intera čekaju okršaji sa Atalantom, Veronom i Juventusom.

Dobra okolonst za povratnika u Seriju A je oporavak svih povređenih fudbalera tako da će Zaneti imati gotovo sve igrače na raspolaganju. Rebusi oko sastava se odnose na sredinu terena gde su u konkurenciji za jedno mesto Vaka i Črnigoj i u napadu gde je siguran samo Okereke dok Aramu, Johnsen, Anri i Kijin konkurišu za preostala dva mesta.

Simone Inzagi će napraviti nekoliko rotacija u timu imajući u vidu da posle Venecije, Inter čeka Specija i zatim slede dve zahtevne provere: Murinjova Roma na Olimpiku i Ančelotijev Real Madrid na Santjago Bernabeu.

Očekuje se da Barela dobije zasluženi predah, između ostalog i zato što je pokazao prve znake umora. Takođe će biti pošteđen i Lautaro Martinez, a postoji mogućnost da dobiju mali odmor i spoljni vezni, Darmjan i Perišić. Umesto Barele bi trebalo da igra Galjardini, mada ne treba isključiti Vesina kao iznenađenje, dok su Dumfris i Dimarko prirodne zamene za Darmjana i Perišića. Naravno, Korea će odmeniti svog zemljaka.

Inzagi neće moći da računa na povređenog De Fraja, ali i dvojicu Čileanaca Sančeza i VidalaArtur je trebalo da igra od prvog minuta umesto Barele, ali je dobio prehladu i ostao je u Milanu. U Lombardiji je ostao i Aleksandar Kolarov koji se povredio na treningu.

VENECIJA (4-3-3): Romero - Macoki, Kaldara, Čekaroni, Haps - Ampadu, Vaka, Buzio - Aramu, Okereke, Johnsen

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, Ranokja, Bastoni - Dumfris (Darmjan), Galjardini, Brozović, Čalhanoglu, Perišić (Dimarko) - Džeko, Korea.

EMPOLI - FJORENTINA (15.00)

Toskanski derbi je mnogo više vreo nego što se to misli. Rivalstvo između Empolija i Fjorentine je poprilično veliko i zapaljivo da se dve tifozerije ponekad i fizički obračunavaju.

Empoli je pobedio čak tri puta na poslednjih pet odmeravanja snaga sa Fjorentinom, ali u ovoj sezoni ima veoma loš učinak na Kastelaniju. Na sedam mečeva na svom terenu osvojio je samo četiri boda, uz skor od jedne pobede, jednog remija i čak pet poraza.

Na drugoj strani, Fjorentina je izgubila na sva tri poslednja gostovanja u Seriji A sa istim rezultatom - 1:0. Toskanski tim je poslednji put izgubio četiri vezana meča u gostima 2013. godine.

Trener Empolija Andrea Andreacoli prvi put u ovoj sezoni ima sve igrače na okupu i moći će na miru da izabere najjači mogući sastav. Njegov kolega Vinčenco Italijano je u boljoj poziciji nego pred utakmicu sa Milanom, pošto se u tim vraćaju Milenković i Kvarta, ali su i dalje odsutni Nastasić, Pulgar, Drongovski i Benasi.

Današnji meč će biti posebno emotivan za Saponaru koji će biti potvrđen u startnoj postavi Ljubičastih budući da je u Empoliju proveo svoje najbolje fudbalske godine.

Dušan Vlahović je protiv Milana izjednačio rekord Hamrina po broju postignutih golova (27) u jednoj kalendarskoj godini u dresu Fjorentine. Već ovog popodneva, srpski centarfor bi mogao da pomeri tu granicu.

EMPOLI (4-3-1-2): Vikario - Stojanović, Romanjoli, Luperto, Parizi - Zurkovski, Riči, Bandineli - Bajrami (Hederson) - Di Frančesko, Pinamonti

FJORENTINA (4-3-3): Teračano - Venuti, Milenković, Kvarta, Biragi - Bonaventura, Toreira, Dankan (Kastrovili) - Sotil, Vlahović, Saponara

SAMPDORIJA - VERONA (15.00)

Roberto D’Aversa je spasao svoju klupu pobedom protiv Salernitane prošle nedelje u Salernu, ali bi mogao ponovo da je dovede u pitanje ako Sampdorija ne uknjiži i tri boda protiv Verone. D’Aversa nijednom u ovoj sezoni nije uspeo da veže dve pobede i ovoga puta je to fundamentalno važno za njega ako želi da uđe u mirne vode i učvrsti svoju klupu u Sampu.

U ovom veku “Blučerkjati” su po pravilu izlazili kao pobednici u okršajima sa Veronom. Na poslendjih 11 mečeva, Dorijani su se osam puta radovali, uz dva remija i samo jedan poraz. Tim iz Đenove je poslednji put izgubio od Verone na Marasiju 1972. godine, štaviše to je jedini poraz Samdorije na domaćem terenu od Veneta.

Igor Tudor je preporodio Veronu. Od kada je došao na kormilo tima umesto Euzebija Di Frančeska, Tudor je osvojio 19 bodova na deset mečeva: pet pobeda, četiri remija i samo jedan poraz. Jedina mrlja, ako je tako možemo nazvati, je izostanak pobeda na gostovanjima. Verona se nije vratila kući pevajući od prošlog aprila posle pobede na Sardenja Areni u Kaljariju.

U tim Verone se vraća Ivan Ilić koji se oporavio od povrede a od prvog minuta ćemo videti i Darka Lazovića za koga će današnji duel biti neka vrsta ličnog derbija budući da se afirmisao u Seriji A u dresu Đenove. Darko će imati i veoma izazovan zadatak pošto će mu direktan rival na suprotnoj strani biti Antonio Kandreva. Bivši igrač Juvea, Lacija i Intera se nalazi u odličnoj formi i postao je lider tima Dorijana, postigao je pet golova i podelio dve asistencije. Čačanin je prošle nedelje asistirao Baraku za prvi gol protiv Empolija i u tekućem šampionatu ima na svom kontu već tri asistencije.

Inače, u Veroni su malo zabrinuti pošto je Ongla pozitivan na Kovid-19 virus i već se nalazi u samoizolaciji i strahuje se da bi još neki fudbaler mogao da bude zaražen iako su svi fudbaleri i komplatan stručni štab vakcinisani.

SAMPDORIJA (4-4-2): Audero - Berežinski, Jošida, Koli, Auđelo - Kandreva, Torsbi, Ekdal, Vere - Kaputo, Kvaljarela

VERONA (3-4-2-1): Montipo - Davidovič, Ginter, Kazale - Faraoni, Tameze, Ilić, Lazović - Barak, Kaprari - Simeone

SERIJA A – 14. KOLO

Petak

Kaljari - Salernitana 1:1 (0:0)

/Pavoleti 73 - Bonacoli 90/

Subota

15.00: (3,50) Empoli (3,60) Fjorentina (2,15)

15.00: (2,90) Sampdorija (3,30) Verona (2,60)

18.00: (2,20) Juventus (3,50) Atalanta (3,45)

20.45: (9,00) Venecija (4,90) Inter (1,40)

Nedelja

12.30: (1,83) Udineze (3,60) Đenova (4,90)

15.00: (1,60) Milan (4,20) Sasuolo (6,00)

15.00: (3,00) Specija (3,40) Bolonja (2,50)

18.00: (1,75) Roma (3,70) Torino (5,40)

20.45: (1,85) Napoli (3,70) Lacio (4,60)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.