Strategija: Do 2030. državne onlajn škole i gimnazije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 20:01

Strategija: Do 2030. državne onlajn škole i gimnazije

Nacrtom strategije obrazovanja do 2030. godine predviđeno je uspostavljanje državne onlajn osnovne škole i gimnazije.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Radivoje Stojković kaže da onlajn nastava ima opravdanja da se organizuje samo u izuzetnim slučajevima, poput epidemije virusa korona, ali i da osnivanje državne onlajn škole ne treba da ostane u strategiji.

"Onlajn nastava 2021.godine deluje kao ekskluziva, ali 2031.godine može da se desi da klasična >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << živa škola sa nastavnicima i učenicima u učionicama bude ekskluziva", rekao je Stojković na onlajn sednici NPS.

Kako kaže, ukoliko se razmišlja da se samo zbog učenika koji su sprečeni da ide u školu organizuje nastava na daljinu, kako tvrde u ministarstvu prosvete, onda ideja o uspostavljanju državne onlajn osnovne škole i gimnazije zahteva detaljno obrazloženje.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček kaže da niko u Ministarstvu i Vladi Srbije ne želi da se isključivo pređe na onlajn i hibridnu nastavu.

Ističe da je pandemija pokazala koliko je obrazovni sistem bio nespreman za tako nešto.

"Niko ne može da zna kakvo će biti stanje pandemije u septembru naredne školske godine i moramo da budemo spremni. Sve sto je stavljeno u strategiju ima za cilj da se obezbedi sistem koji je održiv i koji u bilo kom trenutku može da obezbedi da nastava nesmetano ide dalje bez obzira na okolnosti", rekla je Viček.

To što nastavnici prolaze obuku za nastavu na daljinu, kako je rekla, ne znači da je u planu da se pređe na taj vid nastave, već da sistem uvek bude spreman.

Ne mora to da bude samo u epidemijama ili katastrovama velikih razmera, već može da se koristi kada je učenik bolestan da ne bi gubio časove.

"Početak svake školske godine bude loš u zdravstvenom smislu za veliki broj učenika. Kako ne bi gubili časove moći će da prate nastavu na daljinu", navela je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.