Srpski rukomet doveden do propasti, svi žele da se ogrebu za kolač

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpski rukomet doveden do propasti, svi žele da se 'ogrebu' za kolač"

Jovica Cvetković, bivši selektor rukometaša Srbije, pričao je o stanju u srpskom rukometu, Rukometnom savezu i celokupnom sistemu u Srbiji.

Nekadašnji selektor Srbije je, u intervjuu za Telegraf, pričao o stanju srpskog rukometa i tome šta se desilo od 2012. godine, kada je Srbija bila druga u Evropi, do sada, kada su izabranici Nenada Peruničića zauzeli 18. mesto na Svetskom prvenstvu.

Cvetković je bio na čelu reprezentacije Srbije u dva navrata, prvo 2006, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a zatim 2016. godine.

On je je za neuspeh reprezentacije okrivio Rukometni savez Srbije.

"Očekivan, s moje strane, ovakav plasman s obzirom na sve što se dešavalo od Evropskog prvenstva pa do danas. Rešenja koja je RSS napravio, prvo kadrovska, a i ono što je iz tih rešenja proizišlo kao selekcija za ovo takmičenje.Videli smo šta se dešavalo na Svetskom prvenstvu. Počeli smo da gubimo od Argentine, Brazila, čudo nismo od Koreje izgubili, a gubili smo veći deo utakmice", rekao je Cvetković za Telegraf i dodao:

"Mislio sam da će nešto moći da se promeni jer je problema bilo i ranije, ali isti ljudi, isti sistem izbora i nepostojanje nekog iznad njih nas dovodi do propasti".

Bivši selektor pričao je o brojnim problemima koji su zadesili reprezentaciju tokom njegovog mandata.

"Neki igrači su i bezvoljno došli, drugi su rezervisali sedam karata za povratak kući posle prve faze, o čemu se tu radi?! Igrači su odlazili i po noćnim klubovima, a igra se druga faza, skrenuo sam pažnju predsedniku saveza (Božidaru Đurkoviću), on je njima držao stranu. Insistirao sam na tome da igrači koji još igraju rukomet i trebaju nam, moraju da se odazovu, čak i tu sam naišao na otpor. Onaj ko igra rukomet, dobije nacionalno priznanje, a ne želi da se odazove nacionalnom timu. Pa to ne sme da se dešava. A mi to imamo", jasan je Cvetković.

Cvetković je još jednom oštro osudio neke odluke čelnih ljudi u Savezu i dodao "da je tim ljudima najmanje bitan rukomet".

"Iznad njih ne postoji neko ko će reći 'ne možete tako da radite, to se radi na štetu sporta'. Ne, toga nema i oni rade šta hoće. Tragedija našeg rukometa je što je sav novac u reprezentaciji jer ga u klubovima nema i svi su tu. Svi iz klubova, iz rukometa, svi su tu ako mogu da se ogrebu za neki kolač, za ono što dobije rukomet od države. To je strašna borba, kako za selektorske pozicije, tako za predsednika i članove Upravnog odbora", zaključio je Cvetković.

Bivši selektor nema pozitivna očekivanja za reprezentaciju Srbije.

"Neće nas biti na sledećem Evropskom, na Olimpijadi. Mogu samo da postavim pitanje: ko to nama prodaje maglu?".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.