Izvor: RTS, 30.Nov.2020, 22:09

Srpski košarkaši posle šamara nisu okrenuli drugi obraz

Na greškama se kažu uči, a srpski košarkaši su na svojim i to brojnim iz utakmice sa Švajcarskom u subotu naučili. I evidento izvukli pouke, te sa mnogo više energije, koncentracije i pre svega pameti ušli u meč sa Finskom i ostvarili neizmerno bitnu pobedu u kvalifikacijama za naredni Evrobasket. Trijumf je danas donela odbrana i kvalitetan skok, a brojni padovi u igri kojih je bilo i ovoga puta ostaju kao domaći zadatak za rešiti pred naredni, februarski "prozor". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nije bilo prijatno prethodna dva dana biti košarkaš ili član stručnog štaba Srbije u finskom Espu. Kritike iz matice za prikazano protiv selekcije zemlje gde bolje barataju sa novcem nego sa košarkaškom loptom "stizale" u velikoj količini. Sa razlogom.

Međutim, u takvoj nelagodnoj situaciji stručni štab srpskog selektora Igora Kokoškova spremao je naredni meč, i to uradio vrlo kvalitetno.
Ekipa je od prvog momenta meča sa Finskom izgledala drastično bolje, drastično organizovanije i sa vrlo jasnom idejom u igri.
Videlo se od prvog podbacivanja da je osnovna ideja da se iskoristi visinska i mišićna prednost nad rivalom, kao i da se igrom u tranziciji i kontrolom skoka odgovori na "pik en rol" ili igru u trouglu, iz koje po pravilu slede brojni šutevi za tri poena, a što je osovina igre finskog tima.
Sve je to držano pod kontrolom u prvom poluvremenu, a uz vrlo dobru egzekuciju gore pomenutog plana igre, rezultiralo rano stečenom dvocifrenom prednošću, koja je držana obično u rasponu od 10 do 12 poena razlike, a u jednom trenutku iznosila i maksimalnih 17.
Kravić kao startni centar na početku, te Simanić a pogotovo Apić u nastavku, gospodarili su pod koševima i donosili skakačku dominaciju, koju je posle nešto lošijeg početka dodatno pojačao i danas zapaženi Nemanja Dangubić.
Što se napada tiče, tu je je pored Apićevih poena sa linije za slobodna bacanja, gde je išao usled čestih faulova protivnika, energiju je davao kapiten u ovoj akciji reprezentacije Aleksa Avramović, neke šuteve pogodio i  Danilo Anđušić, a iskusni Marko Simonović "uskočio" baš kad je trebalo.
Ipak, pad fokusa, loše izvođenje penala (10/19) i neki manje pametni faulovi u periodu od 14. do 18. minuta, omogućili su Fincima da dođu na pristojnih "minus 10" pred odlazak na odmor nakon trojke Salina na isteku 20. minuta.
Posle pauze, situacija je je bila vrlo slična, s tim što je tim Finske počeo bolje da šutira van linije za tri poena (ukupno osam trojki u nastavku), pa se razlika neretko spuštala na jednocifrenu razliki, ali nikad ispod pet poena, koliko je bilo na dva minuta pre kraja meča.
Prethodno su opasne nalete, koje je predvodio raspoloženi rezervni plejmejker Edon Mahuni (prvi plej i nekadašnji igrač Partizana, iskusni Džamar Vilson imao je probleme sa ličnim greškama) odbijali Anđušić, Avramović, Apić i na posletku Dangubić svojim serijama poena, koji su se kretali u rasponu od 4 do 7.

Na kraju, Srbija je dobila meč koji je morala da dobije sa 75:66 (po četvrtinama 17:7, 18:18, 20:20 i 20:21) i nakon svega viđenog dobro odgovorila na pritisak koji je sama sebi nametnula izgubši od autsajdera u prethodnom meču. A to je uradila upravo suprotnim pristupom nego u subotu, sa znatno više promišljenosti, fokusa i na kraju krajeva, ozbljinim shvatanjem rivala.
Šut za tri poena bio je daleko od dobrog (mizernih 2/16), ali su ostali segmenti bili za prelaznu ocenu.
I ovaj kvalifikacioni ”prozor” pokazao je da u ovom sistemu najvše trpe najkvalitetnije ekipe, koje imaju najviše igrača u Evroligi (Đordijevo takmičenje odbija bilo kakavu saradnju i prilagođavanje) i NBA ligi, a što pobeda Danaca nad Litvanijom u sred Viljnusa takođe potvrđuje. Međutim, pokazalo se i to da se svaki nastup u "lako ćemo" stilu kažnjava na ovom nivou reprezentativne košarke, kakav god on bio (i tu su mišljenja stručnjaka i javnosti šarenolika).
Ono što ostaje na selektoru i srpskom savezu je izazov da naredna tri meseca do narednog okupljanja iskoriste za pripremu mečeva sa već plasiranim Gruzinima (jedna od četiri države domaćina) i dužnicima iz Švajcarske (po svemu sudeći biće dovoljna pobeda od tri ili više razlike, što za evropskog i olimpijskog vicešampiona NE SME biti problem), te da za obezbede logistiku (čitaj što bolji sastav tima) za mečeve koji mogu, ali i moraju da obezbede plasman na naredni Evrobasket.
Da nam je tamo, bez obzira na sve prikazano u ovim (ne)običnim kvalifikacijama, i mesto nema potrebe posebno naglašavati.
Marko LjUBOMIROVIĆ (@LjubomirovicM)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.