Srpska manjina u Zagrebu ide na dopunske izbore; Drugi izborni krug u Vukovaru će u mnogome zavisiti od srpske zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 13:47

Srpska manjina u Zagrebu ide na dopunske izbore; Drugi izborni krug u Vukovaru će u mnogome zavisiti od srpske zajednice

Srpska nacionalna manjina nije obezbedila odgovarajuću zastupljenost u zagrebačkom parlamentu, pa će vlada raspisati dopunske izbore za predstavnika srpske manjine u roku od 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Izborna komisija Grada Zagreba objavila je rezultate izbora članova zagrebačke Gradske skupštine održanih 16. maja na osnovu kojih je utvrđeno da na upravo održanim izborima u Gradskoj skupštini nije osigurana odgovarajuća zastupljenost pripadnika srpske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjine.

Prema pisanju portala hrvatskog nedeljnika Novosti, u Hrvatskoj su decembra prošle godine usvojene izmene i dopune Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kao i izmene Zakona o lokalnim izborima.

Te izmene se odnose na biranje predstavnika nacionalnih manjina u gradovima i opštinama u kojima čine više od pet posto ukupnog stanovništva.

Prema novim pravilima prema kojima tamo gde nakon redovnih izbora broj predstavnika nacionalnih manjina nije adekvatno zastupljen, sprovode se novi, dopunski izbori, koje će vlada raspisati u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tela jedinice.

Predstavnika srpske manjine mogu kandidovati sve stranke, ali pravo glasa u Zagrebu imaju samo Srbi.

Prema popisu iz 2011. godine, Srbi čine 2,2 posto od ukupnog stanovništva u Zagrebu, ali još uvek nema podatka koliko pripadnika srpske manjine u glavnom gradu ima biračko pravo.

Milaković o Srbima i drugom krugu izbora za gradonačelnika

Na lokalnim izborima u Vukovaru u drugi krug za gradonačelnika idu Ivan Penava (DP) i Nikola Madžar (HDZ), a Srđan Milaković (DS S) u izjavi za Tanjug kaže da ni od jednog od njih srpska zajednica ne može imati neka očekivanja, iako je, kako kaže, Penava ekstremniji u javnom prostoru.

Prema rečima Milakovića, aktuelnog zamenika gradonačelnika Vukovara, drugi izborni krug će u mnogome zavisiti od srpske zajednice, ne isključujući mogućnost da će doći i do apstitencije birača pripadnika srpske manjine.

U vukovarskoj skupštini od šest odbornika Srba, tri je osvojio Penava, dva SDS S i jednog DS S, stranka kojoj pripada Milaković.

Ocenio je da to nije dobra situacija za srpsku manjinu, jer će tri od šest odbornika biti, kako kaže, samo figure za ispunjavanje forme, jer oni nikada neće zastupati interese srpske zajednice nego interese Ivana Penave.

"Mi Srbi nismo uspeli da se dogovorimo jer je SDS S odbio koaliciju sa nama (DS S) - da smo se dogovorili verovatno bismo osvojili pet ili čak svih šest mesta jer birači jedinstvenu srpsku listu posebno honorišu", naveo je Milaković.

S druge strane, Penava je u skupštini osvojio devet od 19 mesta tako da mu za apsolutnu većinu nedostaje jedan odbornik - što, kako ocenjuje, nikako nije dobro.

Na izborima za zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice Milaković kaže da je izgubio od protivkandidata iz SDS S-a Kolara.

"Imajući u vidu ogromna sredstava koje je SDS S uložio u kampanju kao i da je za to upotrebio kako svoju stranačku infrastrukturu tako i nestranačka tela - Zajedničko veće opština i Srpsko narodno veće mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatom", kaže Milaković.

Problem na ovim izborima Milaković vidi u činjenici da je listić za zamenika gradonačelnika iz reda srpske zajednice birač morao da ga traži od biračko odbora, nije ga dobijao automatski, što je, kako ističe, za posledicu imalo da priličan broj birača nije uzeo ove manjinske listiće - što zbog neznanja što zbog straha ili nelagode.

"Ova situacija uticala je sigurno i na krajnji rezultat izbora", zaključio je Milaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dopunski izbori za srpsku manjinu u Zagrebu

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2021

ZAGREB - Srpska nacionalna manjina nije obezbijedila odgovarajuću zastupljenost u zagrebačkom parlamentu, pa će Vlada raspisati dopunske izbore za predstavnika srpske manjine u roku od 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.