Izvor: MozzartSport.com, 30.Nov.2020, 10:34

Sreća pa ima vremena za popravni

Srbija protiv Finske „vadi fleke“ posle teškog poraza od Švajcarske (18.00)

Da se ne ponovi Švajcarska!

Tom devizom vode se reprezentativci Srbije i celokupna košarkaška javnost. Taj poraz sigurno nikome nije prijao, a dobra stvar u celoj priči je što će Orlovi večeras imati vremena za popravni u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. Od 18 časova igraju protiv Finske u okviru balona u Finskoj, ali su nominalni domaćini.

Srbija nema >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << više mesta za greške, a sreća u nesreći je što je sistem kvalifikacija takav da je teže ne plasirati se nego plasirati na Evropsko prvenstvo.

U Grupi E pored Srbije igraju i Gruzija, Finska i Švajcarska. Gruzija je kao domaćin već obezbedila plasman na Evrobasket, dok pored nje još dve ekipe iz grupe idu na EP. Dakle, samo jedna reprezentacija ostaje praznih ruku. Trenutno Gruzija drži prvo mesto sa tri pobede, a Srbija, Švajcarska i Finska imaju po dva poraza i jednu pobedu. Dakle, imaju jednake šanse na papiru za preostala dva mesta.

Igor Kokoškov je imao burnu sedmicu, poražen je i sa Fenerbahčeom i sa Srbijom i sigurno da će od svojih igrača protiv Finske tražiti samo pobedu i ništa manje od toga. Jasno je da je ovo daleko od najjačeg tima naše reprezentacije, nedostaju svi najbolji igrači, od NBA preko Evrolige i Evrokupa, ali to nije i ne sme da bude izgovor.

Možda više od samog poraza košarkaškim zaljubljenicima smeta generalno pristup utakmici protiv Švajcarske, bilo je previše greški, njih hiljadu. I jednu preko toga. Od tehničkih, preko taktičkih, očajne odbrane, faulova u napadu i promašenih zicera.

To protiv Finske ne bi smelo da se ponovi. Zna to nabolje Igor Kokoškov.

Igrali smo nekoliko puta sa njima tokom poslednjih godina. Igrali smo i tokom prethodnoh 'prozora', tako da su nam dobro poznati. Do sada se nismo bavili njima jer je fokus bio na prvoj utakmici, ali ćemo se tokom današnjeg dana pripremiti. Imamo jedan dan između utakmica. Znamo da igraju kod kuće, bez publike, ali se u svojoj hali osećaju komotno i da sa navijačima ili bez navijača imaju prednost domaćeg terena”, rekao je selektor Srbije pred ovu utakmicu.

Finska i Srbija su se u okviru ovih kvalifikacija već sastajale tokom februarskog “prozora”, kada je baš u Espu naš tim odneo pobedu rezultatom 58:80. Nadamo se reprizi.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Dobra okolnost je što ni Fincima nešto ne cveta cveće, igrali su protiv Gruzije i izgubili sa 85:91, a treba reći da su Gruzini već na Evropskom kao domaćini, pa je zato ovaj poraz Fincima sigurno još teže pao. Na tom meču kod Finaca se istakao Sasu Salin sa 22 poena (4/6 za tri poena). Dvocifreni su bili i Elijas Valtonen sa 13 poena, a po 12 su ubacili Šon Haf i Džamar Vilson, bivši košarkaš Partizana.

Pozabavimo se malo igrom naše reprezentacije.

Posle onakvog poraza naš nacionalni tim svakako zaslužuje kritike. Jeste opravdanje da nisu imali kada da se uigraju, da ovo nije naš najjači sastav, ni izbliza, ali toliko grešaka, toliko slaba odbrana, manjak agresivnosti, koncentracije… To ne sme da se događa kada igra Srbija.

Bilo je pozitivnih stvari koje treba pohvaliti. Dragan Apić se borio ispod koša (promašio par zicera), Danilo Anđušić je, uprkos onoj izgubljenoj lopti na kraju, pronalazio put do koša, kao i Boriša Simanić koji je povezao nekoliko trojki, te Aleksa Avramović koji je odigrao kapitenski u nekoliko navrata…

Tek nekoliko akcija izgledale su uigrano, ali sve u svemu, mora to značajno bolje. Takođe, podsetimo da je, između ostalog, Nemanja Dangubić imao 1/3 za tri, Marko Jeremić 0/2, a Rade Zagorac čak 0/5. Na sve to kada se doda neverovatno dobro šutersko veče Švajcaraca, i 70% šuta za tri poena u prvom poluvremenu, onda je epilog u vidu poraza bio neizbežan.

Dobra stvar je što bi za ovu utakmicu Kokoškov mogao da računa na Marka Simonovića koji je propustio prvi duel, ali bi u ovom mogao da donese potrebno iskustvo, da malo spusti loptu, ali i preuzme odgovornost kada to bude bilo potrebno.

Dakle, da se odigra pre svega bolja i čvršća odbrana i poneka uigrana akcija u napadu, koliko je to moguće u ovakvim okolnostima. Mesta, vremena i prostora za nadoknadu i “čupanje” ima. Srbiji je neophodna pobeda na Fincima.

Džokeri su potrošeni.

KVALIFIKACIJE ZA EP – 4. KOLO

Ponedeljak

Grupa A

16.30: (1,70) Izrael (14,50) Poljska (2,30)

Grupa B

15.00: (2,10) Rusija (14,00) Italija (1,85)

Grupa E

15.00: (3,50) Švajcarska (16,00) Gruzija (1,35)

18.00: (1,25) Srbija (17,00) Finska (4,40)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.