Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2021, 20:55

Srbija prvi put u svojoj istoriji emitovala zelenu e-obveznicu

Republika Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima (dual-tranche), saopštila je Narodna banka Srbije (NBS), ističući da je prvi put u svojoj istoriji Srbija emitovala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina (7G), čime pokazuje da je ekološki odgovorna zemlja.

''Ova evroobveznica emitovana je po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1,00% i stopi prinosa od 1,26%, uz tražnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investitora koja je tokom aukcije premašila tri milijarde evra'', navode iz NBS.

Istovremeno je emitovana i petnaestogodišnja (15G) konvencionalna evroobveznica u evrima u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05% i stopi prinosa od 2,3%, što je evroobveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija do sada emitovala (za kojom je tražnja investitora premašila nivo od 2,5 milijarde evra).

Današnjom emisijom zelene obveznice, Srbija je postala jedna od malobrojnih evropskih zemalja i jedina evropska država van EU koja je emitovala zeleni instrument.

Ovako prikupljena sredstva biće iskorišćena isključivo za finansiranje ili refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta srpske ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, održivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagađenja, navodi se u saopštenju.

„Još jedan uspešan izlazak naše zemlje na međunarodno tržište i izuzetno interesovanje međunarodnih investitora za srpskim hartijama, koje je tokom aukcije premašilo šest milijardi evra, predstavlja još jednu potvrdu njihovog poverenja u dugoročnu održivost dobrih ekonomskih performansi i očuvanje makroekonomske stabilnosti Republike Srbije. Posebno me raduje činjenica da je zabeležena snažna tražnja investitora za prvim zelenim instrumentom koji je naša zeml?a emitovala, što je rezultiralo najnižom stopom finansiranja koju je Srbija do sada postigla (1,00%) i ukazuje na poverenje investitora u strategiju održivog razvoja Srbije“, ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Delegacije NBS i Ministarstva finansija su tokom protekla tri dana obavile niz uspešnih razgovora sa mnogobrojnim međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je na današnjoj aukciji interesovanje za srpskim evroobveznicama pokazalo preko 200 eminentnih ulagača iz celog sveta.

„Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja svojevrsnu ocenu ekonomskih performansi, kao i poverenja u ekonomske politike zemlje emitenta od strane investicione javnosti. Činjenica da je u ambijentu još uvek prisutnih neizvesnosti na globalnim tržištima, Republika Srbija ponovo postigla izuzetno povoljne uslove finansiranja, predstavlja potvrdu da renomirani investitori pozitivno ocenjuju performanse naše ekonomije nakon krize i već je svrstavaju među zemlje sa rejtingom investicionog ranga, odnosno visoke sigurnosti ulaganja. Koliko su današnje emisije bile uspešne govori i činjenica da je Srbija tokom dana, od početnih uslova uspela da snizi kamatne stope za petinu, tj. 20% (odnosno 0,35 procentnih poena) - kod „zelene“ 7G obveznice i za 13% (odnosno 0,30 procentnih poena) u slučaju konvencionalne 15G obveznice“, naglasila je guverner.

Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Međunarodne asocijacije tržišta kapitala (ICMA - International Capital Market Association), koji su svetski standard.

''Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, dok će sredstva prikupljena emisijom konvencionalne evroobveznice biti iskorišćena delom za refinansiranje postojećih dugova, kao i za pružanje podrške daljem rastu naše ekonomije. Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje'', istakla je guvernerka NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija prvi put emitovala "zelenu obveznicu" od milijardu evra

Izvor: RTS, 16.Sep.2021

Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica u evrima, saopštila je Narodna banka Srbije, ističući da je prvi put emitovana "zelena" evroobveznica u iznosu od jedne milijarde evra, ročnosti sedam godina. . Evroobveznica emitovana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.