Spektakl u senci zabrane i prepucavanja – Zvezda ponovo na Kosmetu

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl u senci zabrane i prepucavanja – Zvezda ponovo na Kosmetu

Utakmica između Trepče i Crvene zvezde u šesnaestini finala Kupa Srbije podigla je veliku prašinu i pre odigravanja. Gostovanje srpskog šampiona u Kosovskoj Mitrovici bilo je pod znakom pitanja zbog zabrane da se duel igra na teritoriji KiM.
Kosovski savez prvobitno nije dozvolio odigravanje utakmice bez obzira što su Fifa i Uefa dale zeleno svetlo krajem septembra, zbog čega je u početku doneta odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se dva kluba sastanu na stadionu Čukaričkog u Beogradu.
Ipak, na kraju je doneta odluka da crveno-beli gostuju na severu Kosmeta, uprkos neodobravanju čelnika kosovskog saveza. Početak je zakazan za 14 časova na stadionu u Žitkovcu.
"Mi nikada nećemo dati takvo odobrenje. Uvek ćemo dozvoliti da dođu Zvezda i Partizan ili ko god, ali samo za prijateljske utakmice i utakmice humanitarnog karaktera. Zvanične utakmice ne može biti. Fudbalska federacija Kosova nije policija da to spreči. Obavestili smo policiju, Fifu i Uefu", rekao je generalni sekretar FSK Erold Saljihu.
On je objasnio ovakav stav.
"U Srbiji će sigurno sada da se pitati zašto. Reći ću vrlo iskreno, nikada, čak ni u vreme Jugoslavije, od 1946. godine, Fudbalski savez Kosova nije bio član Fudbalskog saveza Srbije, već je bio punopravni član Fudbalske federacije Jugoslavije. Znači, nikada nije bilo takmičenja na teritoriji Kosova."
Ovo će biti četvrto gostovanje Crvene zvezde južnoj srpskoj pokrajini. Svakog proleća, počevši od 2015. godine, klub sa Marakane je uveseljavao svoje navijače na Kosovu i Metohiji i prilikom svake posete im je upriličen fenomenalan doček.
Prva utakmica odigrana je 4. maja 2015. godine kada je Zvezdina delegacija posetila Gračanicu i odigrala humanitrani meč u okviru akcije "Igrajmo za bebe na Kosovu". Tada je Crvena zvezda posle dugog niza godina gostovala na Kosovu i odigrala prijateljski meč protiv FK Gračanice.
Već 19. maja 2016. godine, beogradski tim je ponovo bio u Gračanici gde je posetio navijače i zaljubljenike u crveno-bele boje. Veliku radost mališana, ali i odraslih, izmamili su prvotimci koji su svojim dolaskom ulepšali dan ljudima u Gračanici. Prijateljska utakmica je završen rezultatom 9:2 u korist crveno-belih.
Klub je treći put u isti grad otišao 2017. godine, kada je 23. maja odigrao prijateljski meč humanitarnog karaktera sa istoimenim fudbalski klubom. Na stotine navijača pesmom su dočekali ekipu crveno-belih i iskoristili priliku da istaknu koliko im znači poseta najtrofejnijeg srpskog kluba. Crveno-beli su savladali ekipu Gračanice rezultatom 4:0. Strelci su bili Joveljić, Luković, Platiša i Romanić.
Crvena zvezda je 6. juna 2018. godine poslednji put odigrala revijalnu utakmicu sa ekipom Gračanice, ali u Beogradu. Crveno-beli su ugostili ljude sa Kosova i pružili im sjajan program. Gosti su tom prilikom obišli klupski muzej, stadion, pomoćne terene. Takođe odigrana je i prijateljska utakmica dva kluba, a rezultat je bio 6:1 u korist Crvene zvezde.
Velikan iz Ljutice Bogdana šesti put se sastaje sa nekim rivalom sa Kosova, ali je to prvi takmičarski duel sa ekipom Trepče, a trener Vladan Milojević izuzetno je radostan zbog ovakvog početka.
"Krećemo iz Kosovske Mitrovice, drago nam je da idemo da igramo jednu utakmicu među našim sugrađanima na Kosovu", rekao je Milojević.
Milan Jevtović takođe nije krio oduševljenje gostovanjem na Kosmetu.
"Izuzetno mi je drago što ćemo imati priliku da igramo na Kosmetu. Velika je radost za navijače Crvene zvezde koji tamo žive što će imati priliku da uživo gledaju utakmicu. Očekujem veliki broj naših navijača", kazao je Jevtović za klupski sajt.
Trener domaćih Zoran Lučić poručio je da su "ovakve utakmice same po sebi motivacija za igrače".
"To je utakmica u kojoj ne treba posebno motivisati igrače i kada je tako onda je i trenerima lakše. Dosta smo radili zadnjih meseci i zadovoljan sam kako izgleda moja ekipa. Naravno da poštujemo Zvezdu u svakom smislu, ali mi ćemo dati sve od sebe da se pokažemo u najboljem svetlu", rekao je Lučić za Kosovo onlajn i poručio da će se "mreža Crvene zvezde sutra sigurno zatresti".
Svoje očekivanja preneo je i najmlađi u ekipi Trepče Đorđe Kasalović koji ističe da je čast za svakog fudbalera da igra protiv ekipe koja nastupa u Ligi šampiona.
"Nama mnogo znači što igramo protiv učesnika Lige šampiona, jer svakom mladom igraču imponuje to što igra protiv državnog prvaka. Mi ćemo da damo sve od sebe da odigramo što bolju utakmicu, ali naravno ekipa Zvezde je mnogo kvalitetnija, pa kako bude", izjavio je Kasalović.
Duel Trepče i Zvezde počinje u 14 časova na stadionu u Žitkovcu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

FSK pokušava da spreči meč Trepča – Zvezda u Žitkovcu

Izvor: RTS, 09.Okt.2019

Utakmica između Trepče i Crvene zvezde u šesnaestini finala Kupa Srbije podigla je veliku prašinu i pre odigravanja. Gostovanje srpskog šampiona u Kosovskoj Mitrovici verovatno će biti sprečeno zbog zahteva FSK da se Zvezdi ne dozvoli ulazak na KiM. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.