Izvor: MozzartSport.com, 18.Sep.2021, 13:39

Spektakl na Grbavici, Tuzla na nogama

Preostala četiri meča 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine na programu su u subotu

Posle sinoćnjih pobeda Leotara nad Sarajevom (0:1), te Borca nad Širokim Brijegom (2:1), danas će biti kompletirano 9.kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Izuzetno bogat takmičarski dan u kojem prednjače dueli u Sarajevu i Tuzli, a igraće se još i u Posušju i Mostaru.

16.30: (2,30) Posušje (3,05) Radnik (3,15)

Hercegovina će danas biti poprište derbija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << začelja tabele, pošto se nakon iznenađujućeg trijumfa Leotara na Koševu, Posušje i Radnik nalaze na dva poslednja mesta. Upravo će ova dva tima danas imati međusobni okršaj, a o važnosti ne treba puno govoriti. Jer, u slučaju poraza, onaj poraženi bi samo dublje utonuo u živo blato.

Domaći su do sada osvojili pet bodova, upisavši jedan trijumf i dva remija, ali uprkos tome usledila je smena trenera, pa je umesto Denisa Ćorića, na klupu seo hrvatski stručnjak Stipe Balajić. Nadaju se u timu sa Mokrog Doca svojevrsnoj šok terapiji, a idealna prilika za to upravo će biti duel sa direktnim rivalom u borbi za opstanak.

Sa druge strane, Radnik je u još težoj situaciji nego Posušje. Bijeljinci su poslednji na tabeli sa svega tri osvojena boda i jedini su za sada koji nemaju niti jednam trijumf. Sve to je plod kašnjenja sa pripremama, nekompletiranog igračkog kadra i teške situacije u klubu u kojoj se našao trener Vlado Jagodić. Morao je u hodu da rešava probleme, pa su tako pristizali i novi igrači. Poslednja u nizu "lasta" je Jovan Blagojević koji je stigao iz Turske. Sjajni veznjak koji je igrama u Željezničaru već ostavio veliki trag, pa će i on sigurno biti od velikog značaja za Radnik u nastavku sezone. Sve u svemu, gostima danas treba minimalno bod, jer u slučaju poraza, dobrano bi kasnili za opstankom.

17.00: (2,55) Željezničar (3,00) Velež (2,80)

Spektakl dana svakako će biti duel na stadionu Grbavica. Željezničar proslavlja 100. godina postojanja, a ako biste mogli da birate protivnika za ovako veliki i značajan jubilej, to bi sigurno bio veliki klub kakav je Velež. Nema dileme da će tribine stadiona Grbavica biti ispunjene do poslednjeg mesta, a najavljen je i svojevrsni "dres kod", pa se očekuje publika u nešto elegantnijem izdanju. O statističkim podacima i brojkama pred ovaj susret, nepotrebno je govoriti, pošto sve pada u vodu zbog pomenutog motiva. Odavno Grbavica nije i neće biti punija i odavno Željo nije imao podršku kakvu će imati danas. Šef stručnog štaba Tomislav Ivković uspeo je da za kratko vreme, mladoj ekipi usadi ratnički duh, pa su i do sada na domaćem terenu delovali kao tim koji zna šta hoće i koji želi pobedu. Bez ikakve sumnje, isti scenario očekuje se danas.

Nama je svaka utakmica fešta i navijači se uvek isto ponašaju. Istina je da će biti i još nekih dodatnih stvari, ali to ne može i ne smije uticati na nas u nekom negativnom smislu. Maksimalna koncentracija na meč. Dobro radimo, posložili smo. Bitno je da igrači shvataju da mogu više i imaju više kvaliteta nego što daju. Želim da uživamo u meču, da se sportski nadmećemo, a na našem stadionu smo barem jedan odsto favoriti u odnosu na protivnika“, istakao je Ivković.

Velež će sigurno biti razlog više za atmosferu koja će vladati na Grbavici. Tim sa reputacijom, istorijom, imenom i prezimenom. Rođeni su se na ovom stadionu pre mesec dana osećali kao kod kuće, budući da su evropske utakmice igrali upravo na Grbavici, pa im neće trebati puno vremena da se priviknu i na današnju atmosferu. Velež ima kvalitet, to je sigurno. Međutim, poraz u prošlom kolu od gradskog rivala ih je dodatno uzdrmao, pa će biti zanimljivo videti da li je Feđa Dudić uspeo da vrati pozitivnu atmosferu u svlačionicu.

Mi Želji čestitamo rođendan i to je naša čestitka. Što se tiče terena, daćemo sve od sebe da popravimo loš utisak, i da se vratimo igrama koje znamo da prezentujemo. Da će biti lako, neće. Sad nas svako očekuje na jedan drugi način, pogotovo kad smo ranjeni. Sad se pokazuje da li si ekipa ili nisi“, istakao je Dudić, koji neće moći računati na brzonoge Harisa Ovčinu i Brandaa.

Zanimljivo je da su Željo i Velež prethodna tri međusobna okršaja remizirali, a sva tri puta to je bilo u Mostaru. Poslednji put na Grbavici, Željo je trijumfovao sa 3:0. Bilo je to u avgustu prošle godine. Željezničar je nedavno produžio ugovor sa Aleksandrom Kosorićem do kraja 2023. godine, te je tako rešio još jedno važno pitanje.

18.55: (1,77) Tuzla Siti (3,35) Sloboda (4,60)

Odavno grad Tuzla nije bio u ovolikoj euforiji kao ove sezone Premijer lige. Dva njihova predstavnika igraju veoma važnu ulogu u šampionatu, a danas će prvi put ove sezone imati priliku da ukrste koplja. Od Tuzle Siti se možda i očekivalo da bude jedan od glavnih aktera, pošto je šef stručnog štaba Husref Musemić posložio kockice po svojoj meri. U sedam utakmica upisali su čak 19 bodova, a taj jedini remi, bio je protiv direktnog rivala Zrinjskog. Uz to, imaju i meč manje protiv banjalučkog Borca, pa prvo mesto na tabeli još više dobija na značaju. Sigurno je najmlađi premijerligaš do sada pokazao najviše. Igraju lepo, efikasno, učinkovito, a danas imaju priliku da uzmu i prevlast u gradu.

Derbi je sigurno specifična utakmica i za jedne i za druge, za igrače i trenere. Stvar koja će sigurno doprineti kvaliteti jeste to što su igrači i jedne i druge ekipe već igrali derbi utakmice. Obe ekipe su u dobroj formi, što su i pokazali u prvih 7-8 kola. Sloboda ima dobar tim, ali i individualno su jaki. Izdvojio bih golmana Bukvića koji je svojim partijama doprineo rezultatima Slobode. Fokusirani smo na igrače poput Beganovića i Husejinovića. Pokušaćemo da ih zaustavimo“, rekao je pomoćnik u stručnom štabu Tuzla Sitija Dženis Ćosić.

-------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------------

Ako se od Tuzla Sitija očekivala borba za vrh tabele, od Slobode sigurno nije. Ipak, crveno-crni su do sada pokazali da mogu igrati sa svim rivalima, pa su osvojili 15 bodova i nalaze se na trećem mestu. Sigurno je to velika stvar za ekipu u kojoj nema zvučnih imena. Šef stručnog štaba Mladen Žižović napravio je tim kojeg kradi kolektiv, disciplina, organizovanost. Motiva za današnji meč im sigurno neće manjkati, a uz to odmeriće snage sa jednom od najkvalitetnijih ekipa u ligi.

Drago mi je da konačno Sloboda i Tuzla Siti igraju istinski derbi. To nije samo gradski derbi nego i derbi kola, s obzirom da igraju prva i treća ekipa na tabeli, što je retko ko očekivao nakon osam kola. Mi koji radimo sa igračima u obe ekipe, verovali smo u trenažni proces i okolnosti koje su nas dovele na ove pozicije. Ovom prilikom čestitam Tuzla Sitiju na sjajno otvorenoj sezoni i respekt za sve što do sada rade i to je plod dugogodišnjeg ulaganja u klub. Za razliku od nas oni imaju koncept, puno su se oslonili na individualni kvalitet i na dobre igrače koje mogu priuštiti iz drugih sredina. Mi smo okrenuti više našim igračima koji su prošli omladinsku školu i to se malo razlikuje od Tuzla Sitija“, istakao je trener Slobode Mladen Žižović.

21.10: (1,43) Zrinjski (4,10) Rudar (7,25)

Prethodnih godina mostarski Zrinjski nikako nije uspevao da nađe recept za titulu. Poslednji put je Blaž Slišković sa svojim timom pokorio Premijer ligu, pa su Plemići pokušavali na sve načine da opet dođu u situaciju da se bore za titulu. I čini se, da su na dobrom putu. Nakon osam odigranih kola, Zrinjski je drugi sa 18 bodova, a već danas to bi se moglo i promeniti pošto u jako dobroj formi dočekuju "slabijeg" protivnika. Šef stručnog štaba Sergej Jakirović je letos u potpunosti renovirao tim, ostavivši tu samo neke od njih, za koje je procenio da imaju kvalitet dostojan mostarskom timu. I čini se, pogodio. Zrinjski igra lepo, atraktivno, učinkovito. I uz Tuzlu Siti pretenduje za titulu prvaka. U tekućoj sezoni nemaju poraza, a uz to vezali su dva trijumfa što će im svakako biti dodatni vetar u leđa pred večerašnji meč pod Bijelim brijegom.

Rudar Prijedor do sada može biti zadovoljan ostvarenim učinkom. Osvojili su osam bodova, što svakako za novajliju u ligi nije loša stvar. Za sada su udaljeni i od opasne zone, ali se time ne smeju zadovoljiti. Tim Nikice Milenkovića sigurno će bodove pre svega tražiti u duelima sa direktnim konkurentima, dok će u mečevima sa favorizovanim protivnicima nastojati da što skuplje proda kožu. Upravo taj slučaj će biti i večeras. Mada su do sada upisali tri gostujuća poraza, dok su jedino trijumfovali protiv Veleža, ali daleko od toga da su put Bijelog brijega otišli sa belom zastavom.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 9. KOLO

Petak

Sarajevo – Leotar 0:1 (0:0)

/Aćimović 65/

Borac – Široki Brijeg 2.1 (2:1)

/Moraitis 8, Vranješ 10 – Lukić 39/

Subota

16.30: (2,30) Posušje (3,05) Radnik (3,15)

17.00: (2,55) Željezničar (3,00) Velež (2,80)

18.55: (1,77) Tuzla Siti (3,35) Sloboda (4,60)

21.10: (1,43) Zrinjski (4,10) Rudar (7,25)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.