Šok za ljubitelje skijanja, posle 90 godina nema više spusta u Vengenu

Izvor: RTS, 11.Jun.2020, 22:31

Šok za ljubitelje skijanja, posle 90 godina nema više spusta u Vengenu

Jedna od najlegendarnijih trka u alpskom skijanju, spust u švajcarskom Vengenu izbrisan je iz kalendara Svetskog kupa zbog sukoba oko novca koji već godinama traje između Skijaške federacije Švajcarske i Organizacionog odbora trka na Lauberhornu.
Ljubitelji skijanja svake godine sa posebnim nestrpljenjem očekuju trku u Vengenu.

Skijaški savez Švajcarske nije prijavio Vengen za narednu sezonu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetskog kupa, što znači da nakon 90 godina nećemo gledati takmičenja na kultnoj stazi Lauberhorn.
Legendarni spust na pisti Lauberhorn već neko vreme je bio pod znakom pitanja zbog sukoba između Švajcarske skijaške federacije i Organizacionog komiteta. Vladajuće telo švajcarskog skijanja je istaklo da ne može i neće da ispuni finansijske zahteve organizatora trka u Vengenu, koji traže milion švajcarskih franaka.
"Nismo u mogućnosti ispuniti finansijske uslove Organizacinog odbora iz Vengena, pa smo prinuđeni da trku izbacimo iz kalendara Svetskog kupa", pojasnio je svoju odluku Skijaški savez Švajcarske.
Iako se u Vengenu održavaju i takmičenja u slalomu, staza Lauberhorn je najpoznatija po spustu.
Radi se o najpoznatijem, najbržem, najdužem i najopasnijem spustu na svetu, a stazu dugu 4.270 metara oni najhrabriji skijaši koji se pojave na startu pređu za oko dve i po minute.
Takmičenja u Vengenu održavaju se od 1930. godine, a nisu prekinuta ni tokom Drugog svetskog rata.
Vengen od prve sezone Svetskog kupa 1967. godine ima mesto u kalenru elitnog takmičenja, a rekorderi su Ivica Kostelić i Karl Molitor koji su slavili po šest puta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.