Skupština nije usvojila Čankove predloge o Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Mar.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština nije usvojila Čankove predloge o Vojvodini

Skupština Srbije nije danas usvojila Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini koju su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.

Za zakon o finansiranju Vojvodine je glasalo ukupno osam poslanika iz LSV, SVM i poslanik stranke Pravde i pomirenja Jahja Fehratović, a protiv je bilo 121.

Za rezoluciju je glasalo njih 4 - troje iz LSV i Fehratović, a protiv je bilo 129.

Poslanici LSV predlagali su, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između ostalog, da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije, ali i da osnovicu za utvrđivanje pokrajinskog budžeta predstavlja visina ukupnih rashoda i izdataka planiranih republičkim budžetom.

Vlada Srbije takođe nije podržala predloge LSV-a, a nadležni skupštinski odbor je čak ocenio i da je Predlog rezolucije neustavan.

Poslanici vladajuće većine ranije su rekli da Predlog zakona o finansiranju Vojvodine urušava finansijski sistem zemlje, poslanici SRS naveli da su protiv autonomije, dok je SVM jedini najavio podršku zakonu o finansiranju Vojvodine jer, kako su rekli, ne mogu da glasaju protiv Vojvodine.

Poslanici vlasti su tokom rasprave naveli i da rezolucija o Vojvodini degradira srpski narod.

Deo opozicionih poslanika uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju bojkotovao je i ovu sednicu.

U raspravi poslanica opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta predložila je brisanje svakog člana, rekavši da je to odnos radikala prema zakonu.

"Tvrdimo da ovakav zakon ne bi mogao da se uklopi u pravni sistem Srbije. Mi u SRS-u mislimo da bi bilo potpuno suvišno donositi bilo kakav zakon, jer je finansiranje Vojvodine definisano Ustavom, a ovi predlozi (lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine - LSV) Nenada Čanka su suprotni Ustavu”, rekla je Radeta.

Ona je navela  da su radikali protiv autonomije Vojvodine i dodala da se oni zalažu za autonomiju lokalnih samouprava.

"Ovo što je ponuđeno prelazi autonomiju i jako je politički opasno, zato mislimo da o tome nije ni trebalo da se raspravlja, mada nije loše da se čuje kakvih sve glasova po Srbiji ima. Ja predlažem da se briše član jedan, a ostale kolege će predložiti brisanje svih drugih članova", rekla je Radeta.

Ona je dodala da su radikali i protiv Predloga rezolucije o Vojvodini.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz ponovio je da su naprednjaci protiv predloženog rešenja o finansiranju Vojvodine  i istakao da Srbiji u ovom trenutku nije potreban srednji nivo vlasti (autonomna pokrajina).

On je dodao da su, međutim, stečena prava stečena prava, tako da stečeni nivo autonomije u Vojvodini treba da se čuva.

Ipak, "ako neko želi da vrati Poresku upravu, pa da se vrati carinska uprava, ne daj bože vojska, onda dolazimo do toga da imamo državu u državi”, rekao je Šormaz koji se osvrnuo i na uređenje kroz istoriju za vreme Kraljevine SHS, podsetivši da je Smederevo bilo zajedno s Novim Sadom u okviru jedne banovine.

"To je drugačiji vid regionalizacije. Imam ispred sebe službeni list Demokratske Federativne Jugoslavije - odluka Nacionalnog komiteta ožujka meseca 1945, kojom se zabranjuje kolonistima povratak u svoje domove (Srbima na KIM), što je jedna od prvih odluka Komunističke partije od kada je preuzela vlast", kazao je Šormaz.

Na kraju je, dodao je, 1974. godine donet Ustav koji je stvorio tri države na teritoriji Srbije.

"Da nam se sve to nije izdogađalo, da nismo bili slabi, ne bismo danas imali problem ni s Kosovom. Komunisti su od Kosova pravili državu odmah posle 1945. godine svidelo se to nekom ili ne. Mi sada moramo da snosimo posledice i da se borimo za 'majku Srbiju', da je vratimo tamo gde joj je mesto, da je stvorimo snažnom i jakom, ali sigurno ne u ožujku mesecu", rekao je Šormaz.

Predsednik LSV Nenad Čanak ukazao je Šormazu da u Skupštini Srbije nije u toku rasprava o tome 2šta su komunisti pravili od Kosova", na koji način je bila uređena Kraljevina Jugoslavija, nego je Predlog zakona kojim, kako kaže, treba da se zaokruži Ustav.

"Nije u pitanju proširivanje nego donošenje zakona po Ustavu. To je bila obaveza još pre deset godina", rekao je Čanak.

Kaže da nije razumeo zašto je Šormaz pominjao vojsku i carinu, jer se to ne pominje u predloženom zakonu i može, dodaje, dovesti građane u dilemu da postoji veza između predloga zakona o finansiranju Vojvodine i vojske i carine.

Šormaz je odgovorio da nije rekao da su oni to tražili, već da je rekao "ne daj bože da to neko traži".

"Ali, ako tražite poresku upravu, sudove, neće biti daleko dan kada će se neko setiti da traži carinu i vojsku", rekao je Šormaz.

Da li će biti procesuirani Đilas, Obradović...

Ranije, u delu sednice previđenom za poslanička pitanja, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Marković upitao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da li će biti procesuirani organizatori i inspiratori događaja ispred zgrade RTS-a.

"Mislim da je jako važno da (lideri opozicije Dragan) Đilas, (Boško)Obradović i ostali odgovaraju zbog svog licemerja ali i kukavičluka. Oni su na najgori način iskoristili mlade ljude za svoje političke ciljevi, nagovorili ih da upadnu u zgradu RTS, nahuškali ih da se sukobljavaju s policijom, neki od njih su uhapšeni, a onaj ko je najodgovorniji za to je u maniru najgore kukavice pobegao iz zemlje", rekao je Marković.

On je dodao da mu je drago što su mladi pušteni iz zatvora i što su, kaže, mogli da shvate da su zloupotrebljeni od onih koji im ništa dobro ne misle.

"Umesto da muški stane ispred i kaže ja sam odgovoran, Đilas je pobegao iz zemlje u inostranstvo i ostavio tu decu na cedilu. Dakle, kad je gusto, svi su razbežali, Đilas u London, sada je u Vašingtonu, Sergej (Trifunović) u Ameriku, (Vuk) Jeremić u Beč, sve sami junaci", rekao je Marković.

Upitao je i kakva posla imaju "po belom svetu" i da li su otišli da traže podršku od svojih prijatelja za rušenje vlasti u Srbiji na ulici.

"Nije tajna da predstavnici opozicije računaju na podršku nekih zapadnih zemalja da ostvare svoje ciljeve, da dođu na vlast u Srbiji bez izbora", rekao je Marković.

Šešelj opet o Ljajiću, SDPS: Sešeljeve "budalaštine"

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj postavio je pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da li zna da "potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kriminalnim radnjama kupuje celi Novi Pazar".

Šešelj je rekao da je, između ostalog, ugostiteljsko preduzeće "Lipa" iz Novog Pazara čim je, kako kaže, Ljajić došao na vlast, prodato za 1,2 miliona evra, a u svom sastavu ima na desetine objekata.

"Bačevac, piši", obratio se Šešelj iz klupe poslaniku Ljajićeve Socijaldemokratske partije Srbije ( SDPS) Muameru Bačevcu.

On je rekao da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović lično odgovoran ako ne zna za sve to što se dešava u Novom Pazaru.

"Što se tiče ovih budalaština od (Vojislava) Šešelja, na njih više nemam nikakav komentar", odgovorio mu je Bačevac u parlamentu.

I ranije je bilo "varnica" između radikala i SDPS, jer je lider SRS rekao da je Rasim Ljajić vođa jednog od najjačih narko kartela, što su u SDPS odbacili, optužili Šešelja, a i ministar Nebojša Stefanović je u parlamentu rekao da MUP nema takva saznanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skupština raspravlja o amandmanima na zakon o finansiranju Vojvodine

Izvor: Blic, 26.Mar.2019

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, nakon čega će početi raspravu o 14 amandmana na Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodina.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.