Skaut Junajteda: De Ligt nikako, biće debeo i spor!

Izvor: Mondo, 11.Maj.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skaut Junajteda: De Ligt nikako, biće debeo i spor!

Kapiten Ajaksa, tada još 18-godišnjak, bio je navodno prvi Murinjov izbor ispred Megvajera i Kulibalija, ali su na "Old trafordu" poslušali preporuku skauta zaduženog za holandsku ligu i odustali od pregovora.

Matijs De Ligt bio je prvi izbor Žozea Murinja prilikom sastavljanja liste pojačanja na poziciji štopera prošlog leta, ali je Mančester junajted odustao od zvaničnih pregovora posle procene jednog od vodećih skauta kluba da bi mladić iz Ajaksa "mogao da postane >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gojazan u budućnosti".

Tabloid "The Mirror" objavio je priču o razgovorima koji su vođeni na "Old trafordu" u avgustu prošle godine, malo pre De Ligtovog 19. rođendana, a prema kojoj je izvršni direktor kluba, Ed Vudvard, navodno poslušao savet Marsela Buta i poručio Murinju da će otvoriti pregovore sa Lesterom oko transfera Harija Megvajera.

Kalidu Kulibali bio je treći izbor iza De Ligta i Megvajera, ali Junajted prema tvrdnjama lista "The Mirror" nije želeo da plati 100 miliona evra koliko je tražio predsednik Napolija, Aurelio De Laurentis.

Junajtedovi pregovori sa Lesterom oko transfera 26-godišnjeg Megvajera na kraju su propali, pa je Murinjo u sezonu ušao sa dvojicom novih igrača - vezistom Fredom iz Šahtjora, plaćenim 59 i desnim bekom Diogom Dalotom iz Porta, plaćenim 22 miliona evra. Portugalac je smenjen u decembru posle serije loših rezultata.

Junajted je prvo zatražio detaljan izveštaj o De Ligtu od Buta, skauta zaduženog za fudbalere iz holandske lige, koji je posao u Mančesteru dobio na preporuku zemljaka i tadašnjeg menadžera, Luja van Gala.

"The Mirror" piše da su "konstitucija i evidentna gojaznost De Ligtovog oca, Frenka, ostavili jak utisak na Buta", koji je u izveštaju potom naveo da "postoji mogućnost da i Matijs jednog dana postane debeo".

Holanđanin je ocenio da bi mladi as Ajaksa vremenom mogao da izgubi na brzini i snazi, zbog čega ne bi predstavljao dobar izbor, a još manje dugoročno rešenje.

Ispostavilo se nepunih godinu dana kasnije da je 19-godišnjak sa kapitenskom trakom na ruci nedokučivom zrelošću i mirnoćom komandovao igrom Ajaksa u tandemu sa, igrom slučaja, jednim od prekobrojnih fudbalera Mančester junajteda iz prošle sezone, Dalijem Blindom.

De Ligtova vrednost na tržištu igrača danas je procenjena na oko 90 miliona evra, čemu su doprineli i važni golovi u sezoni na izmaku, posle koje će nova zvezda holandskog fudbala najverovatnije ostvariti transfer u neki od najmoćnijih klubova planete. Sve su glasnije najave da će se De Ligt pridružiti dve godine starijem saigraču iz Ajaksa, Frenkiju De Jongu, koji je još tokom sezone ostvario transfer u Barselonu vredan 88 miliona evra.

Jedan od najmoćnijih klubova sveta trebalo bi da bude i Junajted, koji je sada ponovo zainteresovan za 189 centimetara visokog defanzivca, ali su upravo ovakvi previdi brojnih profesionalaca angažovanih u periodu posle Aleksa Fergusona doveli do toga da je i plasman u Ligu šampiona sportski uspeh za "đavole".

Ako ga bude…

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.