Izvor: MozzartSport.com, 27.Nov.2020, 12:50

Šeširi za mundijalske kvalifikacije: Kad bi došli Danci iz prvog, a zaobišli nas Mađari, Rusi i Škoti iz trećeg

Imena rivala na putu ka Prvenstvu sveta u Kataru 2022. znaće se 7. decembra

Ožiljci su i dalje veliki. Ogromnu šansu propustila je Srbija protiv Škotske, propustila zicer za odlazak na Prvenstvo Evrope, ali kako i život i fudbal teku dalje, tako se fokus pomera ka narednim događajima, a prvi sledeći je žreb kvalifikacionih grupa za plasman na Mundijal 2022.

Manifestacija je zakazana za 7. decembar od 18 časova u Cirihu, a to izvlačenje kuglica naša reprezentacija >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << čeka u drugom šeširu i nada se da će dobiti što lakše rivale na putu ka Kataru. Ako uopšte bilo ko može da se označi lakim, kad nam je onako velika prilika pre dve sedmice izkliznula iz ruku.

Orlovi žreb čekaju u drugom šeširu, što znači da za rivale ne mogu da dobiju neku od sledećih selekcija: Švajcarsku, Vels, Poljsku, Švedsku, Austriju, Ukrajinu, Tursku, Sloveniju i Rumuniju. Organičenja FIFA podrazumevaju da tim Ljubiše Tumbakovića (ako ostane selektor) ne može da se sastane ni sa samoproklamovanim Kosovom, smeštenim u peti šešir, uz napomenu da će ista reprezentacija biti razdvojena od Bosne i Hercegovine i Rusie, Zbornaja komanda nikako neće biti u društvu sa Ukrajinom, kao ni Gibraltar sa Špancima.

Što se ostalih šešira tiče, u svakom od prvih pet je po deset selekcija, poređanih na osnovu plasman na poslednjoj rang listi FIFA, što znači da grupu nosilaca predvodi Belgija, a tu su još šampion sveta Francuska, evropski prvak Portugal, zatim Englezi, Španci, Italijani, Hrvati, Danci, Nemci i Holanđani.

Direktan plasman na Mundijal, sa teritorije Evrope, obezbediće deset pobednika kvalifikacionih grupa. Drugoplsirani timovi idu u baraž, gde će im se pridružiti i dve ekipe iz Lige nacija koje se nisu kvalifikovale za Katar (sezona 2020/21), pa će kroz tri kruga plej-ofa dati samo još tri predstavnika na završnom turniru.

Samim tim, nije svejedno hoćemo li iz prvog šešira dobiti, primera radi, Špance ili Dance, po opštem mišljenju najslabiju reprezentaciju iz tog ranga. Isto tako, bitno je ko će nam pasti iz trećeg šešira, pogotovo što su tu ozbiljne selekcije poput Rusije, Mađarske, Škotske, Finska (učesnici predstojećeg Prvenstva Evrope), te nepredvidive, ali tvrde reprezentacije Republike Irske, Češke, Norveške, Severne Irske, Islanda i Grčke.

Zbog pandemije virusa korona, žreb će biti obavljen video linkom, a kad se grupe formiraju biće objavljen i raspored. Kvalifikacioni mečevi su na programu od 24. marta do 16. novembra 2021, dok je baraž na programu u martu 2022.

Prvenstvo sveta u Kataru igraće se premijerno u zimskom terminu, od 21. novembra do 18. decembra 2022.

ŠEŠIRI PRED ŽREB KVALIFIKACIJA ZA MUNDIJAL U KATARU 2022.

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija;

Drugi šešir: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovenija, Rumunija;

Treći šešir: Rusija, Mađarska, Republika Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska;

Četvrti šešir: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusuija, Gruzija, Luksemburg;

Peti šešir: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora;

Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.