Sedmo mesto – realna mogućnost ili samo san za rukometašice?

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedmo mesto – realna mogućnost ili samo san za rukometašice?

Rukometašice Srbije su pobedom nad Slovenijom obezbedile učešće u narednoj fazi Svetskog prvenstva u Japanu. Međutim, kao poslednjem timu u novoformiranoj Grupi 1 bez ijednog prenetog boda, Srbiji sledi teška borba za ostvarenje zacrtanog cilja – plasman među najboljih sedam ekipa sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ljubitelji rukometa u Srbiji proživeli su pravi "rolerkoster" emocija nakon prve nedelje Svetskog prvenstva za žene u Kumamotu. Neizvestan duel i poraz od Norveškedebakl protiv Holandije i na kraju triler završnica meča sa Slovenijom. Sve se ipak završilo željenim plasmanom srpskog nacionalnog sastava u sledeću rundu takmičenja.

A posle grupne faze - grupna faza. Devojke nastavljaju prvenstvo u Grupi 1 sa šestog mesta i nula poena prenetih iz Grupe A. Ispred su Danska sa jednim, Južna Koreja i Norveška sa dva, Nemačka sa tri i Holandija sa četiri preneta boda.
Naše reprezentativke čekaju utakmice sa Južnom Korejom, Nemačkom i Danskom. O kvalitetu tih ekipa dovoljno govori činjenica da aktuelne evropske i svetske šampionke Francuskinje nisu "preživele" i predstoji im utešno takmičenje - Predsednički kup, odnosno borba za 13. mesto.
Srbija je na poslednjim susretima sa pomenutim reprezentacijama bila uspešna – na pripremnom turniru u Seulu pobedila je Južnu Koreju, Dansku na Evropskom prvenstvu 2018. godine, dok je sa Nemačkom remizirala 2017. godine.
Da li format takmičenja odgovara Srbiji 
Na prethodnom prvenstvu sveta u Nemačkoj primenjen je poznati format takmičenja – nakon utakmica po grupama počela je nokaut faza. Reprezentacija Srbije se tada plasirala u osminu finala bez poraza, ali su Crnogorke prekinule taj niz.
To pokazuje da timovi u nokaut fazi imaju samo jednu šansu za nastavak i da jedan loš meč ruši sve snove. Zbog toga se čini da format takmičenja po grupama pogoduje reprezentacijama koje se nisu proslavile u prvom krugu.
Dueli koji slede su jedinstvena šansa za ispravljanje svih mana u igri. Međutim, na plasman Srbije uticaće i ishodi drugih mečeva.
Zbog svih pomenutih okolnosti, zacrtani cilj o sedmom mestu na prvenstvu i učešću na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre i dalje je dostižan, ali je neminovno da će biti potrebno mnogo truda da bi se taj cilj i ostvario.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.