Sećanje: Srpski fudbaleri, na današnji dan, izbegli veliku tragediju (FOTO)

Izvor: BKTV News, 21.Nov.2017, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje: Srpski fudbaleri, na današnji dan, izbegli veliku tragediju (FOTO)

Na današnji dan, pre tačno 50 godina, izbegnuta je velika avionska nesreća koju su fudbaleri Vojvodine mogli da dožive u Nemačkoj.

Kao i danas, tako je i te 1967. godine bio utorak 21. novembar kada su fudbaleri Vojvodine otputovali JAT-ovim čarter letom za Lajpcig na revanš utakmicu 2. kola Kupa Sajamskih gradova protiv Lokomotive iz Lajpciga.

Obožavaoci i dalje ne mogu da veruju da se ovo dogodilo. Imao je samo 29 godina! (FOTO,VIDEO)

Prilikom dolaska >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Lajpcig dočekala ih je gusta magla, tako da avion nije odmah mogao da dobije dozvolu za sletanje. Avion je po redu vožnje trebalo da sleti u 15 časova.

FOTO: fkvojvodina.rs

Međutum, sve se odigralo drugačije. Tek posle četvrtog pokušaja, nakon što je 47 minuta kružio nad Lajpcigom, avion je uspeo da se spusti na aerodrom, na svega 50 metara od autostrade, izbegavši na taj način veliku nesreću.

Prilikom spuštanja, obe elise aviona su otpale i avion se zario u zemlju. Na sreću, motori nisu eksplodirali. Tom prilikom, niko od putnika i članova posade nije povređen. Svih 36 putnika i pet članova posade uspeli su da se izvuku kroz vrata koja služe za slučaj nesreće. Samo se, prilikom iskakanja kroz pomoćni prozor sa visine od četiri metra, zbog žurbe i straha od eksplozije, lakše povredio golman Pantelić.

Neviđeno u istoriji srpskog fudbala: O ovom skandalu će se godinama prepričavati! (FOTO/VIDEO)

Nakon ovog nemilog događaja, bilo je raznih verzija. Jedna od njih je da je služba sa aerodroma u nekoliko navrata davala pogrešne koordinate za sletanje našeg aviona, pa je to, kako se neprovereno tvrdi, razlog što avion nije sleteo u prvom pokušaju. Međutim, sve ovo ne mora da bude tačno.



Pre nego što su napustili mesto udesa, svi putnici aviona fotografisali su se za uspomenu na mestu gde su, po svemu sudeći, mogli poginuti.

Igrači koji su izbegli tragediju bili su: Ilija Pantelić, Ivica Brzić, Dobrivoj Trivić, Vladimir Savić, Radivoje Radosav, Stevan Nešticki, Mladen Vučinić, Vladiomit Rakić, Josip Zemko, Milan Stanić, Zoran Dakić, Svemir Đorđić, Tonče Stamevski, Anđelko Marinković i Zoltan Čanji. Nesreću je izbegao i tadašnji trener i bivši igrač Zdravko Rajkov.

Crno-bela humanost na delu

Od gore navedenih igrača, koji su među živima i koji se i danas sećaju te nezgode su: Radosav, Dakić, Savić, Rakić, Stanić, Đorđić, Stamevski, Marinković i Čanji, kao i tadašnji direktor kluba, bivši igrač, Radomir Krstić.

Dan posle izbegnute nesreće, fudbaleri Vojvodine pobedili su domaću Lokomotivu sa 2:0. U prvom meču u Novom Sadu je bilo 0:0, te su se Novosađani plasirali u 3. kolo Kupa Sajamskih gradova.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.