Izvor: MozzartSport.com, 01.Mar.2021, 11:31

Sarajevski derbi kao šlag na tortu 20. kola Premijer lige

Lider prvenstva Sarajevo u poslednjem meču runde na Rujevici gostuje gradskom rivalu Željezničaru

Premijer liga Bosne i Hercegovine nastavljena je minulog vikenda nakon zimske pauze. Odigrano je pet mečeva 20.kola, ali nekako već danas svi ti mečevi padaju u senku jer će zavesu na prvo prolećno kolo spustiti gradski derbi večitih rivala, Željezničara i Sarajeva (17.30)

Duel na stadionu Grbavica biće ukupno 122. po redu derbi sarajevskih rivala i šlag na tortu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << 20. kola. Simbolika ili ne, Dan državnosti Bosne i Hercegovine (1.mart) donosi i meč dva najveća tamošnja kluba.

Iako ostaje žal što publike neće biti, ovakvi mečevi sa sobom uvek nose posebno breme. Neki preterani motiv nije potreban. Dovoljan je motiv da će, eventualnim trijumfom, bordo ili plava boja imati "prevlast" u gradu do narednog derbija.

Aktuelni šampion Sarajevo je lider prvenstva sa 45 bodova, dok je Željezničar trenutno treći sa 36, uz utakmicu manje od Širokog Brijega.

Ni to što Sarajevo u ovom trenutku ima čak devet bodova prednosti neće umanjiti važnost duela. Štaviše, biće to prilika da Sarajevo ode na još mirniju prednost, dok sa druge strane Željezničar traži bodove kako bi se bar malo približio komšijama na vrhu tabele.

17.30: (2,80) Željezničar (2,75) Sarajevo (2,80)

U zimskom periodu, tim sa Grbavice nije mnogo trgovao. Najveće pojačanje svakako je novi predsednik kluba, Samir Cerić, biznismen iz Londona, koji će pokušati da klub postavi na stabilnije noge.

Pristigli su golman Josip Bender, zatim defanzivac Jasmin Čeliković, a u sam smiraj prethodne sedmice ponovo je plavi dres obukao Sinan Ramović.

Trener Željezničara Amar Osim, svestan situacije, poziva na mirnoću i skida pritisak sa leđa svoje ekipe.

"Mi moramo izbeći zamku koju nameće ambijent oko našeg kluba po kojoj nam sve zavisi od ove utakmice. To je relativno netačno, jer mi do kraja imamo još 13 kola u kojima treba da se borimo kao lavovi. Ako pobedimo možda ćemo se boriti za prvo mesto, ali i dalje je pet klubova iza nas koji će nam disati za vrat do kraja prvenstva", naglasio je Osim.

U taboru Sarajeva bilo je nešto prometnije tokom zime. Otišla su dvojica najboljih igrača iz prvog dela, Benjamin Tatar i Amar Rahmanović. Njihove odlaske pokušaće da nadomeste novajlije Jasmin Mešanović, Boris Cmiljanić, te mladi Dal Varešanović.

Šef stručnog štaba Sarajeva Vinko Marinović je u nešto ugodnijoj situaciji od iskusnijeg kolege na drugoj strani. Kao trener je dva puta gostovao na Grbavici. Oba puta sa Zrinjskim, te upisao po jednu pobedu i poraz. Njegov tim ima određenu bodovnu zalihu sa kojom mnogo opuštenije može pristupiti večerašnjem okršaju.

"Uvek se zna šta znači ovaj derbi, svi igrači su spremni i sigurno da će dati sve od sebe. Favorita nema. Derbi je sam po sebi specifičan, sitnice ga mogu odlučiti i potrebno je biti skoncentrisan kroz kompletnu utakmicu. Nadam se da ćemo mi biti u tom slučaju spremni i da ćemo opravdati to što se od nas očekuje", istakao je Vinko Marinović.

U poslednjem derbiju igranom 4.novembra na Koševu bilo je 1:1, dok je poslednji meč ova dva rivala igran na Grbavici, Željezničar rešio u svoju korist sa 5:2.

PIŠE: Marko Tešanović

PREMIJER LIGA BIH - 20. KOLO

Subota

Radnik Bijeljina - Velež Mostar 0:0

Borac Banja Luka - Olimpik Sarajevo 2:0 (

Zrinjski - Krupa 1:0 (1:0)

Nedelja

Mladost - Široki Brijeg 0:1 (0:0)

Sloboda - Tuzla Siti 0:2 (0:0)

Ponedeljak

17.30: (2,80) Željezničar (2,75) Sarajevo (2,80)

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.