SRBIN KOJEG JE ZAGREB OBOŽAVAO: Reklama mu je ZAVRŠILA reprezentativnu karijeru

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN KOJEG JE ZAGREB OBOŽAVAO: Reklama mu je ZAVRŠILA reprezentativnu karijeru

Legenda Cibone.

Nikola Plećaš, Srbin iz Like,  bio je poznat po nadimku "sveti Nikola". Karijeru je proveo u Zagrebu (prvo se tim zvao Lokomotiva, a zatim Cibona i jedan je od najboljih strelaca tog tima svih vremena), gde su ga navijači prosto obožavali.

Imao je karakterističan šut koji je bio vrlo precizan i da se vodila statistika po današnjim pravilima, mnogi koševi koje je postigao bili bi trojke. Vrlo karakterističan je imao i ulaz u reket s leve strane >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada bi se nakon dvokoraka u skoku odrazio (imao je vrlo dobar odraz) i od table postizao koševe.

Nije bila retkost da je po tadašnjim pravilima postiže po 40 koševa na utakmici, što bi uz priznavanje današnjih trojki bilo i više od 50. Bio je igrač koji je mogao odlučiti utakmicu sam.

U jednom intervju za „Jutarnji list“ u januaru 2007. „Sveti Nikola“, kako su Plećaša od milja zvali navijači, rekao je: – Bilo mi je veoma stalo da osvojimo taj trofej zbog Koraćevog odnosa prema nama, mlađim košarkašima. On je bio genijalan čovjek i uvijek je uzimao u zaštitu nas klince, govoreći da ćemo naslijediti njegovu generaciju. #nikolaplećaš #basketball #radivojkorac #kup #kosmagazin #vladimirstankovic #kosarka

A post shared by Koš magazin (@kosmagazin) on Feb 29, 2016 at 5:42am PST

Kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1968. u Meksiku. Na Svetskim prvenstvima osvojio je dve medalje, zlato u Jugoslaviji 1970. i srebro u Portoriku 1974. Na Evropskim prvenstvima bio je član reprezentacije četiri puta i osvojio je dve medalje, dve zlatne i dve srebrne.

Bio je u sastavu za reprezentacije za Olimpijske igre 1976. u Montrealu, međutim nije otišao zbog jedne bizarne afere. Plećaš je snimio reklamu za Frank čajeve što su neki protumačili kao kršenje olimpijske povelje i načela amaterskog sporta. Scenario za reklamu napravio je tadašnji selektor reprezentacije Mirko Novosel, a režirao je Antun Vrdoljak.

Pogledajte rezultate

Umesto njega u Kanadu je otputovao Blagoje Georgijevski i na taj način Plećaševa reprezentativna karijera je bila završena. Još jedna zanimljivost jeste da je Andro Knego koji je učestvovao u reklami otputovao na Olimpijske igre.

Nikola iako skoro ceo život živi u zagrebu za razliku od mnogih Srba nije se odrekao svoje nacionalnosti. Jednom prilikom je reako da je lako biti Srbin u Beogradu, a malo teže 1993. na Božić doći u Zagreb u crkvu pravoslavnu.

Bio je i ostao jedan jedini i neponovljivi Sveti Nikola Plećaš.

Pogledajte još slika Nikole Plećaša

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.