Region: Srednjoškolci i studenti u Republici Srpskoj vraćaju se na nastavu, i Slovenija ublažava mere; Crna Gora: Ohrabrujući podaci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 07:56

Region: Srednjoškolci i studenti u Republici Srpskoj vraćaju se na nastavu, i Slovenija ublažava mere; Crna Gora: Ohrabrujući podaci

Odlukom Republičkog štaba, učenici srednjih škola i studenti u Republici Srpskoj danas se vraćaju na nastavu.

Izuzetak je Trebinje, gde je lokalni Štab za vanredne situacije odlučio da đaci ostaju na nastavi na daljinu, prenosi portal RTRS.

Visokoškolske ustanove dužne su da, prilikom nastave, ispitnih rokova i drugih aktivnosti u vezi sa polaganjem ispita, primene sve zdravstvene preporuke.

Crna Gora: Ohrabrujući podaci

Podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o broju novoinficiranih korona virusom u Crnoj Gori u poslednje dve, tri sedmice su ohrabrujući i može da se govori o značajnom padu novih slučajeva, izjavila je danas specijalista epidemiologije Radica Raičević.

Ona je za RTCG rekla da su visoke brojke koje se odnose na umiranje, ali i pojašnjava da talas umiranja prati talas obolevanja.

"Sve one brojke koje smo imali u prethodnom periodu sada dolaze na naplatu pa je velika i smrtnost u Crnoj Gori. Ako se trend pada registrovanja novih slučajeva nastavi, za očekivati je da za par sedmica imamo pad broja smrtnih slučajeva", istakla je Radica Raičević.

Prema njenim rečima, pada i broj pacijenata koji zahtevaju preglede na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Zdravstveni sistem je, kako je rekla, spreman za masovnu vakcinaciju stanovništva nakon što stignu očekivane količine vakcina.

Radica Raičević je rekla da je nadležnima prijavljeno 195 neželjenih dejstava vakcine, navodeći da se najviše njih odnosi na rusku vakcinu. Nuspojave se uglavnom odnose na temperaturu i malaksalost.

"To traje bukvalno dan-dva i prođe bez nekih neželjenih efekata na organizam", rekla je ona, navodeći da kad je u pitanju AstraZeneka nije bilo prijava povezivanja sa stvaranjem trombova.

Slovenija ublažava mere, moguće okupljanje do 100 ljudi

Slovenija polako popušta mere, pa je od danas na snazi odluka vlade da se na otvorenom može okupiti do 100 ljudi, a takođe će prvi put nakon šest meseci biti moguće u većem delu zemlje sedeti u baštama kafića i restorana, javila je agencija STA.

Okupljanje do 100 ljudi biće moguće i na organizovanim skupovima u zatvorenom, ali će morati da se poštuju bezbednosne preporuke.

Prilikom otvorenih skupova, građani će morati da drže distancu od 1,5 metra, a jedna osoba će morati da stoji u prostoru od 10 kvadratnih metara.

Ukoliko se ove mere poštuju, maske nisu neophodne.

Maske će i dalje biti obavezne na okupljanjima u zatvorenom, ali će tamo jedna osoba morati da ima prostor od 30 kvadratnih metara.

Objekti će moći da služe goste na otvorenom u periodu između 7.00 i 19.00, a osoblje će morati da se testira jednom nedeljno.

Stolovi će morati da budu odvojeni bar tri metara jedni od drugih, a najviše četiri mušterije će moći da sede za jednim stolom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.