Izvor: MozzartSport.com, 03.Avg.2021, 16:23

Rat zvezda u Galaksiji #18: Egonu je moć, Tijana je magija!

Zoran Terzić i Vesna Čitaković su nam uporedili dve najbolje odbojkašice sveta pred okršaj koji će nekog ostaviti bez medalje

Svetski i evropski šampion na svetskog vicešampiona. Bez bilo kakve dileme derbi četvrtfinala olimpijskog turnira za odbojkašice u Tokiju. Za mnoge i finale pre finala.

Srbija juri ka jedinom zlatu koje joj nedostaje da bi postala apsolutni gospodar svetske odbojke, a Italija je željna osvete za sve bolne poraze koja joj je ova fenomenalna >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << generacija srpskih odbojkašica nanela poslednjih godina. Gomila sjajnih igračica će se naći sa obe strane mreže. Genijalni tehničari Maja Ognjenović i Ofelija Malinova, moćni srednjaci Milena Rašić i Ana Danezi, ubitačni primači Brankica Mihajlović i Katerina Boseti, najbolji libero sveta Monika de Đenaro...

Ali povrh svega: Dve najbolje odbojkašice sveta Tijana Bošković i Paola Egonu!

Korektori Srbije i Italije već godinama suvereno vladaju svetskom i evropskom odbojkom na reprezentativnom i klupskom polju. Srećom po nas, Tijana je ta koja dominira na reprezentativnoj sceni i kupi zlatne medalje, dok Egonu više uspeha ima u klupskoj karijeri. Imala bi možda i u reprezentativnoj da ne živi u eri Tijane Bošković.

Ko voli odbojku, sutra od 10.00 časova će sa uživanjem gledati još jedan okršaj dva najbolja napadača sveta sa brojevima 18 na leđima. I neće to biti prvi put da dvoboj Srbije i Italije stane u prizmu nadmetanja Tijane Bošković i Paole Egonu. Sada je to već ozbiljan rivalitet ravan onome koji u fudbalu imaju Mesi i Ronaldo, u tenisu Đoković i Nadal...

„Egonu je uz Tijanu najbolji korektor sveta. Nek se ljuti ko god hoće. Nek se naljuti i Tijana ako treba. Egonu kada igra na svom vrhunskom nivou, ona je moćnija od Tijane. Ona tada udara svaku loptu preko bloka i teško je zaustaviti. Ali ona nikada neće biti igrač tipa Tijane Bošković, jer ona nema sve. Ima fiziku, psihologiju manje-više, ali neke stvari nema i one joj ne dozvoljavaju da svaki put bude na istom nivou. Ide gore-dole, krivulja gde se učinak spušta i diže je vrlo prisutna i ona ne može nikad svako takmičenje da odigra na najvišem nivou. Kod Tijane su oscilacije minimalne i ona je zato najbolja na svetu. Vrlo prosto“, rekao nam je srpski selektor Zoran Terzić u intervjuu pred odlazak na Igre u Tokiju.

Neverovatno je šta su te dve devojke ostvarile u karijerama do sada. Tijana ima 24 godine i do sada je sa reprezentacijom bila svetski prvak, dva puta zaredom evropski prvak, olimpijski vicešampion, svetski prvak sa klubom, MVP svetskog prvenstva za reprezentacije i klubove, MVP na EP za reprezentacije... To su samo neki najveći uspesi. Razna srebra i bronze da i ne pominjemo...

Egonu je dve i po godine mlađa od Tijane i nema trofej sa reprezentacijom. Ali zato blista u klubu. Osvojila je dve Lige šampiona, jedno SP za klubove i na sva tri pomenuta takmičenja bila MVP. O domaćim trofejima u Italiji da i ne govorimo...

„Tijana je mnogo bolja i kvalitetnija, zato što je konstantnija. Sa Egonu se nikad ne zna. Jednu utakmicu može da osvoji 50 poena, a na drugoj da nestane. Zbog toga nisu za poređenja. Egonu je fzički jača i dominantnija u tom pogledu samim time što je tamnoputa. Ali naša Tijana je disciplinovanija u igri. Vidite, nije isto osvajati poene na 10:0 i posle 20. poena u setu. E tu je razlika. Tu je Tijana bolja i jača u glavi“, kaže nam nekadašnji kapiten odbojkaške reprezentacije Vesna Čitaković Đurišić.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Do sada su Srbija i Italija imali dva velika okršaja u kojima su Tijana i Paola bile centralne figure. Oba puta su Boškovićeva i Srbija izlazili kao pobednici. U nezaboravnom finalu svetskog prvenstva u Japanu pre tri godine, Srbija je slavila posle pet setova epske borbe. Egonu je tada bila efikasnija, ali je Tijana jednostavno bila bolja. Procenti uspešnosti na kraju su govorili koliko Tijana igra racionalnije i koliko je korisnija za ekipu.

Finale svetskog prvenstva 2018. u Japanu

Tijana Bošković: 26 poena (23 uspešnih napada, 44 ukupno, 52% uspešnosti u napadu, 1 iz bloka, 2 as servisa)

Paola Egonu: 33 poena (30 uspešnih napada, 60 ukupno, 50% uspešnosti u napadu, 2 iz bloka, 1 as servis)

Bilo je to prvenstvo na kojem je Egonu igrala kao u transu i srušila rekord svetskih prvenstava protiv Kine u polufinalu sa 45 poena. Na celom prvenstvu je osvojila 111 poena više od Tijane, ali je srpski selektor Zoran Terzić inteligentno odmarao Boškovićevu u nekim mečevima protiv slabijih rivala i sačuvao ono najbolje za kraj. Kada je bilo najbitnije, Tijana je blistala u petom setu, sevala je hercegovačka levica kao munja i ispaljivala neodbranjive smečeve u italijanko polje. U ključnim momentima, Tijana je pucala smečeve, a Egonu je „pucala u glavi“. Čudesna Bilećanka je u tajbrejku osvojila šest poena izvlačeći neke napade iz nemogućih situacija, dok je Egonu u istom periodu osvojila samo tri poena i mnogo više grešila.

„Imao sam jedan interesantan susret sa Tijaninim ocem Ljupkom posle utakmice u Turskoj. Igrali smo četiri puta tokom pretprošle sezone – dva puta u prvenstvu i dva u Ligi šampiona. Sve četiri utakmice izgubili smo 2:3 i na sve četiri je ona u petom setu imala neverovatnu statistiku. Tipa napad sto odsto, ili osvoji 11 poena od 15 ekipe. Neverovatno kako je igrala. Posle jednog susreta izlazim ispred hale i njen tata stoji tu. Izgrlimo se, izljubimo, pozdravimo... I ja mu kažem nešto tipa: „Ti i tvoja ćerka više, uvek protiv mene igra najbolje“. On me pogleda i kaže da sam jedina osoba na svetu koja nema prava da se ljuti, jer sam je sve to ja naučio. Zaista ispada da je tako. Uvek sam joj govorio da ne gleda protiv koga, da ne gleda kakav je trenutak, da uvek bude na nivou... I četiri puta nas je sama pobedila“, podseća Zoran Terzić na tu neverovatnu psihološku moć Tijane Bošković.

Posle pomenutog finala SP u Japanu, zlato i MVP nagrada su otišli u ruke fenomenalnog srpskog korektora. Tijana je prvenstvo završila sa procentima od preko 50 odsto uspešnosti u napadu. Egonu nije.

Svetsko prvenstvo 2018.

Tijana Bošković: 193 poena (176 uspešnih napada, 328 ukupno, 53% uspešnosti u napadu, 6 as servisa, 27 servis grešaka, 11 iz bloka)

Paola Egonu: 324 poena (275 uspešnih napada, ukupno 563, 48% uspešnosti u napadu, 23 as servisa, 42 servis greške, 23 iz bloka)

Godinu dana kasnije su na EP u Turskoj opet ukrstili koplja. U polufinalu. Italija i Egonu su bili željni osvete ali je Srbija slavila u još jednom sjajnom meču. I to u četiri seta. Opet je Egonu bila efikasnija i osvojila četiri poena više. I opet je Tijana Bošković bila bolja i ubitačnija sa boljim procentima napada. Čak je i u servisu isparirala Egonu koja je u tom segmentu možda i najbolja na svetu.

Polufinale Evropskog prvenstva 2019. godine u Turskoj*

Tijana Bošković: 22 poena (19 uspešnih napada, 42 ukupno, 45% uspešnosti u napadu, 0 iz bloka, 3 as servisa)

Paola Egonu: 26 poena (18 uspešnih napada, 47 ukupno, 38% uspešnosti u napadu, 5 poena iz bloka, 3 as servisa)

Na celom prvenstvu je Egonu opet imala više osvojenih poena, čak ovoga puta i bolje procente u napadu ali je Tijana odigrala manje setova protiv slabijih rivala i Terzić ju je opet iskusno sačuvao za završne borbe. Međutim, treba istaći da je Egonu na tom prvenstvu imala 60 grešaka iz napada, naspram Tijaninih samo 22.

Evropsko prvenstvo 2019.

Tijana Bošković: 142 poena (118 uspešnih napada, 269 ukupno, 44% uspešnosti u napadu, 10 iz bloka, 14 as servisa, 28 servis grešaka)

Paola Egonu: 196 poena (151 uspešan napad, 314 ukupno, 48% uspešnosti u napadu, 21 iz bloka, 24 as servisa, 31 servis greška)

Pred treći veliki okršaj, situacija je nešto drugačija. Ovoga puta je Tijana igrala više, a Egonu nije ušla tako silovito kao na ranijim turnirima. Boškovićeva je prvi poenter olimpijskog turnira sa 103 osvojena poena. Egonu je druga sa 95. Ključna razlika je iz koliko napada su došle do tih brojki. Tijana je imala 187 napada, a Italijanka čak 201. Tijanin procenat uspešnosti u napadu je na sjajnih 55 odsto, a ostavlja utisak da može da bude i veći. To su brutalne brojke... Egonu u Tokiju ima procenat ispod 50 odsto (47,26%). Tijana je u napadu napravila 26 grešaka, Egonu skoro duplo više (46). Sa šest as servisa i 13 servis grešaka, Tijana je čak i tu bolja. Egonu ima jedan as više, ali i pet grešaka više. Egonu iz bloka do sada ima poena više od Tijane (8:7).

Kada se sve sabere, Boškovićeva je jednostavno racionalnija, efektnija i korisnija za ekipu od Paole Egonu. I pogotovo manje greši u ključnim momentima. To je ono što potencira i Vesna Čiatković Đurišić.

„One jesu dva najbolja korektora na svetu, ali je naša Tića kompletnija. Ne zaboravite da joj je prednost i što je levoruka. Mnogo je teže organizovati i spojiti blok protiv odbojkašica koje napadaju levom rukom. Nije lako promeniti rutine i navike bloka koji je navikao na desnoruke napade. Tijanina prednost je i što izvlači mnogo teže lopte od Egonu. Čak i kada je prijem poremećen, kada tehničar ne može da digne idealno, ona je sposobna da pogodi paralelu ili dijagonalu iz preteške pozicije“.

Iako je Srbija u dosadašnjem jedinom derbiju u grupi poražena od Brazila i iako je čeka najteži ispit od početka Igara, Vesna je optimista.

„Četvrtfinale je uvek najvažnija utakmica na turniru i tu psiha radi mnogo. Mi smo sa Italijankama igrali tri prijateljska meča u Beogradu i Ubu pre odlaska u Tokio i dobili smo ih sva tri puta relativno lako. Naravno, to ništa ne mora da znači, ali ne zaboravite i da smo ih pobedili oba puta u utakmicama na prethodna dva velika takmičenja. Italija ima dobar servis, ali to nije ono kao protiv Brazila. Mi i Italijanke se super znamo i nemaju čime da nas iznenade. Brazil je čudna ekipa koja je odirgala jako kvalitetno i borbeno, ali ne verujem da bi nam se onakav meč ponovio da se opet sretnemo. Ja ne poznajem pola devojaka u reprezentaciji Brazila. Sa Italijom je druga priča... Verujem da će da devojke da to „opeglaju“ kako treba“.

Ono što je evidentno je da bi Tijani u napadu dobro došla pomoć. Fali nam Brankica Mihajlović sa prethodnih takmičenja... Italija ima Boseti, Pjetrini, Sorokaite...

„Nisu ni naše „četvorke“ za potcenjivanje. Verovatno javnost ne zna, ali Brankica Mihajlović je cele sezone vukla jako tešku povredu leđa. Ipak, stisnula je zube i bori se se da radi najbolje što može. To je takav tip da nikad ne odustaje. Bitno je i da Bojana, Jelena i Silvija odrade svoj deo posla. Prijem servisa i odbrana su ključni, a onda će i naši sjajni srednjaci dobiti više loptu. Biće i Tijani lakše“, kaže legendarni kapiten naše reprezentacije.

I dok se svi nadamo da će prijem i odbrana biti višem nivou nego protiv Brazila, da će Brankica stisnuti zube i biti ta druga napadačka opcija, da će Maja malo više razigrati srednjake, realnost je da nam je magična levica Tijane Bošković najveća nada.

Miriše na klasik svetske odbojke u kojem bi Tijana mogla da pomeri sve granice i da postavi razne rekorde ako utakmica eventualno ode u pet setova. Mnogo moćno je ušla u ovaj turnir. Svesna je da nikada veći teret nije bio na njoj, ali i čini se da uživa u toj ulozi.

„Znam da sam jedna od onih koje vuku najviše i ne osećam pritisak zbog toga, nego uživam. Ključne lopte dolaze na mene, ja ih udaram najjače što mogu i to je to“, rekla je Tijana Bošković u intrevjuu za MOZZART Sport pred put u Tokio i nagovestila da je na ovom takmičenju rešena da sruši sve pred sobom.

Maja Ognjenović zna šta joj je činiti sutra ujutro...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.