Izvor: MozzartSport.com, 13.Jun.2021, 11:15

Puškaš i Laka konjica obavezuju goloruke Mađare na juriš na tri armije do zuba naoružane

Gledano igrački, verovatno su jedna od najslabijih reprezentacija na kontinentalnoj smotri, nemaju previše iskustva na velikim takmičenjima i na sve to su u “grupi smrti”

Čuvena Laka konjica bila je strah i trepet za rivale 50-ih godina prošlog veka, a Mađarska jedna od najboljih reprezentacija sveta, koja, ipak, nikada nije uspela da osvoji Mundijal i Euro iako je se tih godina ulazila u završnice takmičenja.

Bili su Mađari 44 godine van velikih takmičenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << praktično su nestali sa mape i kada se pomenu neizostavna priča bila je o Lakoj konjici i sunovratu mađarskog fudbala. Sve do Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine, na koje se Mađarska plasirala kroz baraž, eliminisavški Norvešku. Ne bi je ni tada bilo na najvećoj smotri Starog kontinenta da Mišel Platini nije odlučio da proširi Evropsko prvenstvo sa 16 na 24 ekipe, i na taj način omogući brojnim selekcijama da se posle dužeg odsustva pojave pred svetlima velike pozornice.

Tek četvrti put će se Mađarska naći na kontinetalnoj smotri, a po prvi put će vezati dva učešća na Evropskom prvenstvu. Sa te strane, moglo bi se reći da kod Mađara postoji kontinuitet rezultata, ali ih je i za ovaj šampionat pogledala sreća. Naši severni susedi krahirali su u kvalifikacijama, propustili su u poslednjem kolu da izvade kartu za Euro, ali im je naruku išlo to što su Finci u svoj grupi bili drugi, prvi put se kvalifikovali za veliko takmičenje, pa se Mađarskoj otvorio put kroz Ligu nacija. Sastav Marka Rosija, koji je tim preuzeo od pedantnog nemačkog stručnjaka Bernda Štorka, koji je odveo Mađare na Euro u Francuskoj, je u dve utakmice baraža Lige nacija bio bolji od Bugarske i Islanda. Izvadili su fleke, došli zaobilaznim putem na Evropsko prvenstvo, čiji su organizatori, a dva meča grupne faze igraće pred domaćom publikom na velelepnom Ferenc Puškaš stadionu.

(6.75) Mađarska (4.00) Portugal (1.53)

Čekao je italijanski strateg Marko Rosi, kormilar nacionalnog tima Mađarske, Dominika Soboslaja kao ozeblo sunce. Najveća nada mađarskog fudbala, konačno je u baražu Lige nacija za odlazak na najveću kontinentalnu smotru eksplodirala i u reprezentativnom dresu. Soboslajevim golom Islandu u 92. minutu Mađarska je otišla na Euro.

Osmehivala se sreća našim komšijama, iznova i iznova im je davala nove šanse da ne propuste specifično Evropsko prvenstvo, koje se igra širom Starog kontinenta, a onda ih je za sve nagrade, druge i treće šanse surovo kaznila. Ostali su bez najveće uzdanice i prve zvezde tima - Dominika Soboslaja. Prešao je 20-godišnji ofanzivac u januaru iz Salcburga u Lajpcig, obavljena je transakcija unutar iste kuće, ali je čitave sezone kuburio sa povredom aduktora. Ona ga je sprečila da debituje za Lajpcig, a potom i odvojila od Eura. Čekao ga je Marko Rosi do poslednjeg časa, nadao se da će doći do poboljšanja zdravstvenog stanja Soboslaja i na kraju morao da ga precrta.

Staće Mađari pred tri streljačka voda bez najveće uzdanice i svaki bod na prvenstvu bio bi im premija u “grupi smrti”. Na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, četa Bernda Štoka napravila je iznenađenje izlaskom iz grupe, a sada bi Mađari ponavljanjem istog uspeha pod komandom Marka Rosija napravili prvorazrednu senzaciju. Jer u konkurenciji svetskog prvaka Francuske, evropskog prvaka Portugalije, i Nemačke, osvajanje jednog boda za ovaj tim bio bi ogroman uspeh, a kamoli prolazak u nokaut fazu takmičenja.

Na ispisku igrača Mađarske nema imena od kojih bi Portugalci, Galski petlovi i Panceri trebalo da strahuju. Napravili su Mađari smenu generacija posle neuspelog odlaska na Mundijal u Rusiji 2018. godine. Povukli su se iz nacionalnog tima Balaž Džudžak, legendarni golman Gabor Kiralji, rekorder Mađarske po broju nastupa prepoznatljiv po sivoj trenerci, i “budimpeštanski Bekam” - Zoltan Gera. Velika imena u tmurnom vremenu mađarskog fudbala rekle su poslednje zbogom nacionalnom dresu, zaigrali su na velikom takmičenju i vratili Mađarsku na Euro posle 10 uzastopnih neuspelih pokušaja. Ali, nisu svi stari vukovi okačili kopačke o klin. Izdvaja se jedno ime - Adam Salaj.

Sa kapitenskom trakom oko ruke izvešće reprezentativne kolega na najveću smotru, povešće ih goloruke u juriš na francusku, nemačku i portugalsku imperiju. Napadaču Majnca, koji je u ovom sastavu najefikasniji sa 23 postignuta gola u državnom dresu, će ovo Evropsko prvenstvo, možda, biti i poslednje veliko takmičenje na kojem učestvuje.

Nezamenjiv je bio kapiten u kvalifikacionom ciklusu, kao i u Ligi nacija, pa ga treba očekivati i kao predvodnika Mađara protiv tri sile evropskog i svetskog fudbala. Od dolaska Marka Rosija na klupu, Mađari igraju u dve formacije, prilično slične, prilagođavajući se protivniku i okolnostima. Preferira Italijan, kao i većina njegovih sunarodnika, da igra sa trojicom pozadi, pa su Mađari od njegovog dolaska kombinovali formacije 3-5-2 i 3-4-1-2. U ovom drugom sistemu, Dominik Soboslaj dejstvovao je iza Rolanda Salaja i kapitena Adama Salaja. Imao je veliku slobodu u igri i loptu u nogama, a kako su Mađari ostali bez ponajboljeg igrača, a takođe će na sve tri utakmice grupne faze biti u podređenom položaju, igraće nešto povučenije.

Adama Salaja i Rolanda Salaja čeka mesto u srcu napada. Iako napadač nemačkog Frajburga u Bundesligi ume da zaigra kao desno krilo, u nacionalnom timu zbog sistema igre igra isključivo kao napadač. Ali, voli da se izvuče, pobegne na desni bok i napravi višak sa desnim spoljnim. Adam Salaj je taj koji kampuje u kaznenom prostoru, na koga idu baloni i ima ulogu sidraša kada se ne igra od noge do noge, već preskakanjem igre pokušava sa osvajanjem prostora.

Stigle su godine Adama Salaja, ne poseduje 193 centimetra visoki napadač okretnost, a i uz sebe ima izrazito mobilne saigrače, prave radilice. Upravo je velika upornosti požrtvovanje na čemu su gradili igru. Insistira Marko Rosi da nema stajanja, a što se tiče učinka u napadu, dosta toga zavisi od učinka spoljnih igrača. Kompletnu levu stranu najčešće je pokrivao ofanzivac Partizana, Filip Holender. Od svih igrača pasionirani ljubitelji fudbala u Srbiji najbolje su upoznati sa mogućnostima Holendera od svih mađarskih igrača. Neretko je Holender od dolaska u Humsku igrao i kao centralni napadač, ali je u Mađarskoj ta pozicija prebukirana, a italijanski strateg smatra da je momak rođen u Kragujevcu najbolja opcija za pokrivanje kompletnog levog boka.

Često je Marko Rosi rotirao igrače u potrazi za dobitnom kombinacijom, koju očigledno nikako ne uspeva da pronađe. Najviše promena pravio je u vezi, i posebno na desnom boku, gde je pokušao sa apsolutnom svim mogućim varijantama i igračima, a Loik Nego je najčešće zauzimao poziciju kraj desne aut-linije. U nedostatku Dominika Soboslaja, za nijansu ofanzivnije od Adama Nađija i Davida Sigera će na sredini terena igrati Laslo Klajnhesler, vezista Osijeka i bivši igrač Verdera iz Bremena, kojeg je Bernd Štork uoči prethodnog Evropskog prvenstva uvrstio u nacionalni tim na zahtev državnika Viktora Orbana. “Mađarski Pol Skols” igrač je po ukusu Viktora Orbana, a da predsednik Vlade Mađarske zna da namiriše kvalitet govori i to da je u prethodnom kvalifikacionom ciklusu Klajnhesler postigao jedan od ključnih golova za plasman na Euro 2016. godine, a kasnije izrastao u pouzdanog igrača sredine terena.

SVE KVOTE ZA EURO - FINALE PRVENSTVA, TIMOVI, IGRAČI...

Među stativama će stajati golman Lajpciga Peter Gulaši, a za ovaj sastav Mađarske može se reći da ide na Lajpcigov pogon. Vili Orban je još jedan igrač koji brani boje ovog nemačkog kluba, stub je odbrane reprezentacije Mađarske i u odsustvu Dominika Soboslaja najvažniji je igrač. U poslednoj liniji mu najčešće društvo prave Adam Lang i Atila Šalaj, a iako Orban po vokaciji nije napadač ili krilo, od kojih se očekuje konkretan napadački doprinos, štoper Lajpciga je u Mađarskoj zadužen za golove.

Vili Orban je u kvalifikacijama bio najbolji strelac Mađarske sa dva postignuta gola, koliko je dao i Mate Patkaj, što dovoljno govori o skronom napadačkom potencijalu koja ova generacija Mađarske poseduje. Orban je i u Ligi nacija učestvovao sa dva gola, profilisao se kao strelac i čovek od koga rivali zaziru kod prekida, kada se vine u vazduh.

Namenio je selektor Nemanji Nikoliću ulogu džokera, često posegne za bivšim igračem Legije iz Varšave i Čikago Fajera sa klupe, a iskusni napadač rođen u Senti godinama unazad bio je standardan član prvih 11. Ali, kako je Adam Salaj zacementiran u prvoj postavi, a Roland Salaj neko od koga se očekuje sve veći doprinos i noseća uloga u godinama koje slede, Nemanja Nikolić je počeo da se navikava na ulaske sa klupe.

Nekada je Mađarska predvođena Ferencom Puškašom, Šandorom Kočišom, Zoltanom Čiborom i drugim članovima Čuvenih 11 mogla svakoga da nadigra i pobedi, ali se odnos snaga u evropskof fudbalu odavno izmenio. Duvaju neki novi vetrovi, Mađari su na margini, i protiv tri sile, što Portugalija, Francuska i Nemačka zasigurno jesu, ne mogu računati na osvajanje bodova u ovom sastavu, kao što je bio slučaj na prethodnom Evropskom prvenstvu, kada im je grupa garantovala da iz nje neće izaći sa krompirom.

Projektovano joj je poslednje mesto u grupi, otpisani su unapred, ali mogu da pomrse konce nekome od favorita, otkinu neki bod pred domaćim navijačima, utiču na poredak i iskoriste to što bi u svalčionici Francuske i Nemačke mogli da nastanu lomovi. Karim Benzema vratio se u reprezentaciju Francuske, veliko je pitanje hoće li Didije Desan moći da ga obuzda i kanališe energiju temperamentnog Francuza, a ni u svlačionici Pancera ne cvetaju ruže pred šampionat. Poremeti li se hemija, eto šanse Mađarskoj da uz huk sa tribina i veliko srce napravi senzaciju i pokvari planove velikima u “grupi smrti”.

PROJEKTOVANA CENA STARTNIH 11 SA TRANSFERMARKTA 59.450.000

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.