Izvor: MozzartSport.com, 30.Maj.2020, 12:03

Prvi plusevi Dejana Stankovića: Mirkovo buđenje, prekidi i emocija

Koliki je mladi stručnjak imao uticaj na titulu koju je iskreirao Vladan Milojević

Da se ne lažemo – odgovorni sa Marakane – baš kao i kompletna javnost znali su da će Crvena zvezda stići do treće uzastopne titule još pre osam meseci. Najavio je to i na oproštaju od klupe crveno-belih Vladan Milojević, kasnije je džentlmenski Dejan Stanković priznao da mu je prethodnik ostavio brisan prostor personifikovan kroz 11 bodova prednosti u odnosu na večitog rivala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << />
Veliki bodovni suficit kao i prekid, izazvan korona virusom, ostavilu su bez mogućnosti novog šefa stručnog štaba da svoj pečat jako ugravira na novom peharu, koji će narednih godinu dana stanovati na zapadnoj tribni Marakane. Morao je mladi stručnjak da ispoštuje protokol i proveseli se posle petarde na Banjici i matmatičkog osvajanja titule, pošto je kao trener Crvene zvezde osvojio 17 bodova i upisao pet pobeda u zvaničnim mečevima. Međutim, tokom tog malog slavlja bivši as Lacija i Intera je znao da će se o njegovim trenerskim dostignućima tek raspravljati kada dođe naredna sezona i evropske kvalifikacije. Tada će morati da popuni dobar deo cipela Vladana Milojevića. Što neće biti nimalo lako.

Prvi utisak Dejan Stanković moći će da pojača eventualnim osvajanjem kupa, čime bi Crvena zvezda uz učešće u Ligi šampiona zaokružila najuspešniju sezonu još od Barija. Tako bar kažu suve činjenice, mada je ona prethodna pod Vladanom Milojevićem imala jači utisak. Zbog Liverpula i hrabrijih izdanja u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na svetu.

Do raspleta u kupu Dejan Stganković će moći da sabira prve pluseve u kraktorajnoj samostalnoj karijeri i uživa u prvenstvenom trofeju, koji bi trebalo da mu dajjak vetar u leđa. Uvek i na svakom mestu treba ponavljati da je ovu titulu iskreirao Vladan Milojević, ali daleko od toga da se Dejan Stanković ponašao po sistemu „lezi hlebe da te jedem“. Da je uradio nešto – jeste.

Crvena zvezda je pod njegovom komandom primila sam o jedan gol, što govori o defanzivnoj stabilnosti. Promenio je Stanković način igre, opredelio se za sistem sa dvojicom napadača, i uradio sve da probudi Mirka Ivanića. Uz Van La Paru, povremeno i Žandera, bivši kapiten Vojvodine je igrač koji je najviše skakao po nervima navijača Crvene zvezde u poslednjih godinu dana. Bilo je i šaljivih komentara o tome kako je na Marakanu stigao brat blizanac bivšeg veziste BATE Borisova, na čije angažovanje je Crvena zvezda izdvojila 1,3 miliona evra. Hibernacija Mirka Ivanića je u jednom trenutku prevazilazila priče o psihologiji i stereotip o ravničarskom mentalitetu koji je progutan u grotlu velikog pritiska. Bilo je sporadično i dobrih izdanja Mirka Ivanića, plesa protiv Zenita, asistencija u derbiju, pokušaja Vladana Milojevića da ga upari sa Markom Marinom što je gledajući trkačke sposobnosti njih dvojice bila nemoguća misija. Delovao je Mirko Ivanić psihološki razoreno i tokom prvih Stankovićevih priprema u Antaliji, mada je pokušavao mladi stručnjak da pronikne u tajnu mentaliteta veziste iz Bačkog Jarka tokom individulane konverzacije. Nije uspevao, posebno što je Ivanić osetio da će ispred njega biti projektovana zlatna koka kluba Veljko Nikolić.

Međutim, i u tim trenucima igračkog rastrojstrva Ivanić je znao da demonstrira osnovni fudbalski sastojak – talenat. Lepo ga je bilo gledati sa loptom, što je bio motiv Dejanu Stankoviću da nastavi sa kotrljam kamena uzbrdo.

Uz ogradu da je u pitanju samo Rad, ekipa od koje je Crvena zvezda za tri klase slabija, meč na Banjici kao i neki prethodni pokazali su da bi Dejan Stanković mogao da uspe u ozbiljnoj misiji. Bivši vezista BATE Borisova je postigao gol i protiv Napretka, zatim je otvorio „novu sezonu“ iskorišćenim penalom na Banjici. Ali najvažnije za Stankovića: Ivanić je igrao fudbal. Sa samopouzdanjem kao nikada pre dolaska u Ljutice Bogdana. Imao je ključeve sredine terena, šprintao u prazan prostor, delio asistencije, preuzimao odgovornost. I pokazao koliko ga je lepo gledati kada igra na granici objektivnih mogućnosti.

Sada je na Stankoviću da istera „lisicu na čistac“, i pre svega definiše Ivanićevu ulogu. Kao što je Nenad Lalatović rekao Mirko Ivanić nije krilo, već ofanzvni vezista kome je, pre svega, važno poverenje i kontinuitet.

Pitanje je hoće li tu rizičnu jabuku smeti Dejan Stanković da zagrize tokom letošnjih kvalifikacija,kada će njegov trenerska karijera biti na prvoj, velikoj prekretnici.

Crvena zvezda je na Banjici povela iz penala, postigla je dva gola posle kornera, i jedan nakon što je odlično uigranu akciju sa treninga Srđan Babić pretvorio u pogodak. Ti detalji postaju zaštitni znak Dejana Stankovića, možda i dokaz da je mladi stručnjak imao trenersku crtu pre nego što je pokazivao želju da postane trener.

Novi šampion Srbije je od 16 golova pod komandom Dejana Stankovića sedam postigao iz prekida. Suviše velika brojka da bi se izjednačavali sa slučajnim spletom okolnosti. Crveno-beli su bili vrlo opasni iz prekida i tokom pripremnog perioda u Antaliji, dobar deo treninga posvećivali tom detalju. Spontana reakcija Dejana Stankovića posle pogotka Babića na Banjici jasan je znak da je ta akcija sa Benom i Ivanićem kao kreatorima bila nacrtana u spisima njegovog stručnog štaba. To je posledica uticaja italijanske škole, perfekcionizma kome teži Dejan Stanković.

 Crveno-beli su najbolju igru posle prekida imali u trenerskoj eri Slaviše Stojanovića, sa Nenadom Milijašem kao centralnim izvođačem. Bivši Stankovićev saigrač je sada u stručnom štabu, što može da objasni pojavu efikasnih prekida. Kada se tome doda da su i Stanković i Milijaš imali čast da budu deo tima pokojnog Radomira Antića, doktora za prekid igru...

Tačno je da je Dejan Stanković u nasleđe od Vladana Milojevića dobio taktički pismen tim, koji je porastao pod komandom najboljeg Zvezdinog stručnjaka u novijoj istoriji. Isto tako je tačno da je taj tim bio psihološki razoren, samleven od velikog pritiska i brojnih mečeva sa epitetom istorijskih. Jer za Crvenu zvezdu je sezona počela još u junu. Pa je bio onaj Kopenhagen, zatim Jang Bojs... Pre i posle toga Liga šampiona. Držao je Milojević svlačionicu pod kontrolom znajući da je došlo do međusobnog zasićenja, i da je negde i normalno što su pojedinci izgledali kao olovni vojnici. Zvezda jeste pobeđivala u prvenstvu, ali je igrala bez krvi i emocija.

Stanković je delimično uspeo da vrati taj segment, svestan da samo tako može da ponovi delić Milojevićevih uspeha. Videlo se to i tokom slavlja na Marakani posle meča sa Radom, kada se Dejan našao u zagrljaju navijača. Posao trenera Crvene zvezde doživljava jako emotivno. Što može da bude opasno, ali u aktuelnom trenutku je vrlo korisno.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tokom kratke pauze Dejan Stanković će morati više da razmišlja mozgom nego srcem. Da premeri šta mu je potrebno kako bi u Evropi zadobio prve ozbiljne pluseve u trenerskoj karijeri.

Ovo sa titulom, prekidima, buđenjem Mirka Ivanića su samo plusići. Lepi, ali samo plusići.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.