Prvak Evrope ne ide na Mundobasket, Hrvatska se čupa!

Izvor: Mondo, 29.Nov.2018, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvak Evrope ne ide na Mundobasket, Hrvatska se "čupa"!

Od šest reprezentacija nastalih iz moćnog tima SFRJ, polovina više nema šanse za plasman u Kinu 2019. godine, dok drugoj polovini "gori pod nogama".

Od šest košarkaških timova nastalih iz apsolutnog vladara evropske reprezentativne košarke, reprezentacije Jugoslavije, šanse za plasman na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine imaju još samo Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Ali, daleko od toga da su "orlovima", "vatrenima" i "sokolovima" vrata Mundobasketa širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << otvorena – naprotiv!

Prvu od nekoliko eliminacionih utakmica u finišu druge runde kvalifikacija naše komšije nekako su rešile u svoju korist pred jedva 1.000 ljudi u "Gradskom vrtu" u Osijeku: Hrvatska - Mađarska 74:69 (22:15, 22:23, 18:12, 12:19)!

Mađari se nisu dali, vraćali su se u meč više puta, nervirali i selektora Dražena Anzulovića i publiku na tribinama, ali su na kraju domaći poenima Tomislava Zubčića sa linije penala na 1:54 do kraja konačno slomile otpor rivala.

Drugim rečima, Hrvati su nekako kaznili seriju promašaja mađarskih košarkaša u poslednja tri-četiri minuta poslednje deonice, nakon čega je prednost Zubčićevim poenima za 70:64 ostala nedostižna. U narednom napadu David Vojvoda izgubio je loptu i pomogao Jakovu Mustapiću da postigne lagane poene za osam razlike na 1:20 do kraja, što je bila potvrda prve pobede "kockastih" posle vezanih poraza od Litvanije (83:84) i Poljske (79:74) na startu druge faze.

Hrvatsku za tri večeri u Viljnusu očekuje utakmica sa neporaženom Litvanijom, a potom i februarski dvomeč sa Mađarskom u gostima i Poljskom kod kuće, što su mečevi koji će očigledno odlučiti borbu za treće mesto i poslednjeg putnika na Mundobasket iz grupe u kojoj su se izdvojile Litvanija i Italija.

Ukoliko bi i Holandija pobedila Poljsku ovog četvrtka uveče, četiri tima imala bi po četiri pobede!

SVETSKO PRVENSTVO BEZ EVROPSKOG PRVAKA

Foto: MN Press

Makedonija je ispala u prvoj rundi kvalifikacija, dok BiH sa skorom 2-6 i Slovenija sa 2-7 nisu više u konkurenciji za jedno od prva tri mesta u svojim grupama.

Ranije u toku dana, ono što je ostalo od aktuelnih šampiona Evrope i zvanično se oprostilo od učešća na narednom Svetskom prvenstvu, tako da smo dobili i najvećeg gubitnika novog sistema takmičenja na kom je insistirala FIBA: Ukrajina - Slovenija 82:54 (22:18, 13:7, 23:9, 24:20)

Petorka koju je izveo trener Rado Trifunović, koji je od našeg Igora Kokoškova nasledio prvaka Evrope bez igrača koji su pobedili Srbiju u finalu prethodnog Eurobasketa, izgledala je ovako: Matic Rebec, Edo Murić, Gregor Hrovat, Žiga Dimec, Vlatko Čančar.

Najefikasniji u Zaporožju bio je Hrovat sa 13 poena (5/11 iz igre), četiri skoka, tri asistencije i ukradene lopte, poen manje sa klupe doneo je Blaž Mesiček, koji je imao isti procenat šuta iz igre kao i Hrovat.

Murić je šutirao 1/9 za dva poena i šest skokova, dok je Čančar svih pet poena postigao sa penala nakon što je iz igre šutirao 0/5.

Ukrajinci, jedan od timova koji su naročito profitirali ovakvim nakaradnim sistemom takmičenja, jer su tokom celih kvalifikacija mogli da računaju gotovo na najjači sastav, rešili su pitanje pobednika u drugoj četvrtini, a u trećoj dokusurili šampiona kontinenta.

Na kraju, čak šestorica igrača u timu selektora Jevgena Murzina imala su dvocifren košgeterski učinak, Oleksandr Kobec bio je najefikasniji sa 13 poena, dok je bivši košarkaš Crvene zvezde, Oleksandr Lipovij zabeležio deset poena (4/5 iz igre), četiri skoka, osam asistencija, dve ukradene i izgubljene lopte uz "plus 30" sa njim na parketu za svega 18 minuta.

EVROPA, DRUGA RUNDA KVALIFIKACIJA

Rezultati 9. kola:

Grupa I

Turska - Španija 71:67

Ukrajina - Slovenija 82:54

Letonija - Crna Gora u toku

Tabela: Turska 7-2, Španija 7-2, Ukrajina 5-4, Letonija 5-3, Crna Gora 4-4, Slovenija 2-7.

Grupa J

Hrvatska - Mađarska

Holandija - Poljska (20.00)

Italija - Litvanija (20.15)

Tabela: Litvanija 8-0, Italija 6-2, Poljska 4-4, Hrvatska 4-5, Mađarska 4-5, Holandija 3-5.

Grupa K

Bugarska - BiH (petak, 18.00)

Češka - Francuska (petak, 18.00)

Finska - Rusija (petak, 18.00)

Tabela: Francuska 7-1, Češka 7-1, Rusija 4-4, Finska 4-4, Bugarska 3-5, BiH 2-6.

Grupa L

Izrael - Srbija (petak, 13.00)

Estonija - Gruzija (petak, 18.00)

Grčka - Nemačka (petak, 18.00)

Tabela: Nemačka 8-0, Grčka 8-0, Srbija 5-3, Gruzija 3-5, Izrael 3-5, Estonija 2-6.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.