Prošle godine 1.549 prijavljenih nestanaka dece, 11 i dalje nije pronađeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 13:25

Prošle godine 1.549 prijavljenih nestanaka dece, 11 i dalje nije pronađeno

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić izjavio je danas da je tokom prošle godine bilo 1.549 prijavljenih nestanaka dece, a da 11 i dalje nije pronađeno, i naglasio kako je očekivao da će sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece Amber alert biti uveden ove godine, ali se to nije dogodilo.

Jurić je tokom pete stručne konferencije o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2020" rekao da su posebno ugrožena deca sa lakim intelektualnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poteškoćama, ali i objasnio da svako dete može postati žrtva ljudi koji žele da mu naude, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost i ekonomski status deteta.

Predstavnica Telenor fondacije Milica Begenišić navela je da deca svakodnevno više od 80 minuta provedu na internetu i da ga zbog toga onlajn svet treba učiniti što bezbednijim mestom.

Pedagog i integrativni dečiji psihoterapeut Marijana Vasilijević ocenila je da deca koja beže od kuće ili iz starateljske porodice to najčešće čine impulsivno i da se zbog toga nađu u velikoj panici.

U takvim situacijama deca su "izmeštena i nezaštićena" jer više ne mogu da se oslone na stvari na koje su navikli, emocionalno su nestabilna i postoji mogućnost da njima manipulišu oni koji žele da im naude.

Vasiljević je kao najčešće razloge za beg deteta od kuće navela konflikte u porodici, osvetu, bes, osvetu za pritiske koje deca trpe u porodici i strah od kazne - zbog loših ocena ili neposlušnosti.

Beg od kuće, rekla je, može biti i poziv pomoć deteta koje ima ljubavne probleme ili je "upalo" u loše društvo.

U malom broju slučajeva, navela je Vasiljević, deca beže od kuće jer su roditelji i sama deca perfekciionisti, pa strahuju od kazne zbog, na primer, četvorke u školi.

Beg od kuće može da bude i pritisak za promenu ponašanja roditelja, zbog alkoholizma ili čestih svađa u porodici.

Vasiljević je rekla da deca od kuće beže ka grupi u kojoj se osećaju prihvaćeno, beže kod rođaka ili u porodicu osobe u koju se zaljubile.

Ona je ukazala i da beg od kuće može biti znak netolerancije na autoritete, pravila i granice, najčešće kod dece koja su "navikla da sve bude po njihovom".

Sociolog iz Centra za lični razvoj "Spektrum" iz Subotice Marijana Temunović navela je da je kod dece važno izgraditi afektivno vezivanje, koje se formira u najmlađem životnom dobu, i da su u najvećem riziku od bega od kuće deca kod koje to vezivanje nije funkcionalno.

Ona je navela da afektivno vezivanje određuje izgradnju identiteta deteta, odnosno način na koji će ono videti druge, ali i sebe i dodala da je afektivno vezivanje moguće menjati kroz vaspitanje i psihoterapiju.

Temunović je kao najvažnije ciljeve koje roditelji ili staratelji treba da postave ispred sebe budu uvažavanje potreba deteta, ma koliko one bile banalne, i ispitivanje razloga zbog kojih dete nešto želi.

Ona je rekla da deteu treba dopustiti da gaji i neprijatne emocije, navodeći da neki roditelji zabranjuju deci da budu ljuta ili besna, i da se deca osećaju loše kada se kod njih jave te "nepoželjne" emocije.

Potrebno je, rekla je Temunović, uvažiti detetov pogled na svet, jer svi znaju kako detetu izgleda kada se "svet sruši zbog sitnice".

Govoreći o komunikaciji sa decom Marijana Vasilijević je naglasila da je potrebno tražiti kontakt očima i gledati položaj tela deteta, ali i razmišljati o sopstvenom govoru tela.

Vasiljević je sugerisala da je neophodno poštovati fizički prostor deteta, i ne prilaziti mu preblizu, jer to može biti protumačeno kao pretnja.

Osim toga, potrebno je akltivno slušati dete, postavljati mu pitanja, ponovljati ono što govori ne bi li dete dobilo potvtrdu da je roditelj ili staratelj dobro razumeo ono što mu je dete reklo.

Kod tinjedžera je potrebno prihvatiti promene i praviti kompormise sa njima, jer deca u tom dobu preispituju sve što im se govori.

Vasiljević je rekla da je neophodno donositi zajedničke odluke, odnosno govoriti o sopstvenim emocijama pred detetom i komentarisati ponašanje, a ne ličnost deteta.

Ona je preporučila "sendvič tehniku", tokom koje se prvo detetu najpre ukaže na ono što dobro radi, a zatim navode zamerke, pa onda ponovo naglasiti nešto što dete dobro radi.

Sa decom, objasnila je, treba planirati komunikaciju u vreme kada je ono odmorno i prihvatati njegova rešenja.

Marijana Temunović je naglasila da su tinejdžeri posebno osetljivi na autoritarni stav roditelja ili staratelja i na naređivanje, i istakla da i preterano savetodavno nastrojeni roditelji mogu delovati agresivno iako im to nije cilj.

Ona je podsetila da je kod tinejdžera dominantno da budu budu samostalni i nezavisni, i da ispituju granice do kojih mogu da idu, i da zbog toga roditelji moraju da budu i "stena", sa jasno određenim granicama, ali i "sigurna luka" u koju deca uvek mogu da se vrate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.