Proneverio novac Najkija, pa doživotno suspendovan iz atletike

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 01:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proneverio novac "Najkija", pa doživotno suspendovan iz atletike

Član Međunarodne atletske federacije (IAAF) Kenijac Dejvid Okejo doživotno je suspendovan zbog učešća u malverzacijama.

On je optužen da je vršio malverzacije sponzorskim novcem kompanije Najki, u vrednosti od više stotina hiljada dolara.

Okejo, koji je i generalni sekretar i potpredsednik Atletskog saveza Kenije, proglašen je krivim za preusmeravanje novca za ličnu i za korist drugih lica, koji je Najki opredelio za Savez još 2004. godine.

On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suspendovan 2015. godine, a ceo proces završen je saslušanjima u januaru i februaru. Takođe, Okejo je izbačen iz Saveta IAAF, saopštila je Etička komisija te organizacije. On je za malverzacije optužen sa još dvojicom čelnika, bivšim predsednikom Atletskog saveza i bivšim članom Saveta IAAF Ajzejom Kiplgatom i bivšim blagajnikom Saveza Džozefom Kinjuom.

Kiplgat je umro 2016. godine, a ustanovljeno je da je Kinjua bio umešan u preusmeravanje novca namenjenom Savezu, na račun za ličnu upotrebu, ali je izbegao kaznu pošto ga u to vreme nije vezivao etički kodeks IAAF.

Okejo je kažnjen sa 50.000 dolara, koje će morati da plati Savezu, a moraće da plati i 100.000 dolara pravnih troškova. U odvojenom slučaju, Okejo je optužen za iznudu novca od sportista. IAAF još nije objavila rezultate istrage.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pronevjerio novac "Najkija", pa doživotno suspendovan iz atletike

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2018

Član Međunarodne atletske federacije (IAAF) Kenijac Dejvid Okejo doživotno je suspendovan zbog učešća u malverzacijama.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.