Priznanja opštinama i gradovima za unapređenje pristupačnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2020, 19:07

Priznanja opštinama i gradovima za unapređenje pristupačnosti

Zahvaljujući izradi priručnika za prvu pomoć za osobe sa invaliditetom na ćiriličnom i Brajevom pismu, beogradska opština Vračar je među 10 opština i gradova koje su dobile priznanje za razvoj svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2019. godini. 

Priznanja su dobili i Niš, Svilajnac, Žabari, Bela Palanka, Kikinda, Sremska Mitrovica, Leskovac, Sombor i Vrnjačka Banja.

Nagradu, koja je danas uručena predstavnicima tih lokalnih samouprava, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << četvrtu godinu ogranizuje zaštitnik građana, u saradnji sa vladinim Timom za socijalno uklJučivanje i smanjenje siromaštva i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Ombudsman Zoran Pašalić naveo je da je novim Zakonom o Zaštitniku građana, koji bi uskoro trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, predviđeno da ta insitucija obavlja poslove Nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom.

Pašalić je ukazao da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa preprekama prilikom korišćenja javnog prevoza, kao i u ostvarivanju prava na informisanje i komunikaciji.

Kako je primetio akcenat nadležnih je na uklanjanju arhitektonskih barijera, dok je problem informacionih barijera u drugom planu.

On je naveo da zabrinjava trend da se novi objekti grade, a stari rekonstruišu bez adekvatne primene svih standarda pristupačnosti, čime se krše principi Konvencije UN i zakon.

Menadžer vladinog Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Dragana Jovanović Arijas je rekla da Srbija ima dobru zakonsku regulativu za obezbeđenje pristupačnosti, ali da primena u praksi treba da bude bolja.

Upravo projekti razvoja pristupačnosti na lokalnu mogu da budu dobar primer za nacionalni nivo, dodala je Arijas.

Predstavnik SKGO Đorđe Staničić rekao je da je potrebno da se više lokalnih samouprava uključi o ovakve projekte, jer predstavljaju primere kako se prave iskoraci u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

"Ovog puta je bilo 10 nagrada, a mislim da ima mnogo više dobrih primera", rekao je Staničić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je rekao da su na toj teritoriji sprovedene brojne aktivnosti u cilju unapređenja pristupačnosti, uzrađen je Priručnik za prvu pomoć za osobe sa invaliditetom na ćiriličnom i Brajevom pismu, osmišljena softverska aplikacija sa informacijama o radu opštine, kao i o radu Policijske stanice Vračar, usluga tumača za znakovni jezik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.