Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2021, 23:21

Prepelič i Blažič zatrpali Šveđane, Slovenija maksimalna u prvom kvalifikacionom prozoru

Posle Hrvatske, izabranici Aleksandara Sekulića savladali i Švedsku

Muče se mahom favoriti na startu kvalifikacija za Mundobasket, ali ne i Slovenija. Aktuelni šampion Evrope je pred ispunjenim tribinama Bonifika dvorane u Koperu savladao Švedsku i tako prvi prozor okončao sa dva trijumfa - 94:89.

U veoma interesantnom duelu, tokom kojeg su Šveđani pokazali da bi mogli da odigraju važnu ulogu u Grupi sa Zmajčekima, Hrvatskom i Finskom, presudio je individualni >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kvalitet dvojice ponajboljih pulena Aleksandara Sekulića - Klemena Prepeliča i Jake Blažiča. Zajedno su ubacili 53 poena. Bek Cedevita Olimpije postigao je 23 uz 50 odsto šuta iz igre (7/14) - indeks 27, dok je košarkaš Valensije brojao do čak 30 uz 14 izlazaka na liniju za slobodna bacanja (12/14), a imao je i osam asistencija (indeks 28).

Na kraju su slobodna bacanja i presudila, s obzirom da su rivali prema svim ostalim parametrima bili prilično izjednačeni. Slovenci su sa crte šutirali 28/33, Šveđani perfektnih 16/16.

Gosti iz Skandinavije su sjajno otvorili meč (serijom 8:0), te su konstantno bili par koraka ispred Slovenaca tokom uvodnih 10 minuta. U drugom je domaćin na kratko stigao do vođstva, ali su Šveđani ipak na veliki odmor otišli sa viškom poena (44:42).

Tek u trećoj stvari dolaze na svoje mesto. Slovenija je uz sjajnu podršku sa tribina stigla do vođstva, ali joj gosti nisu dozvoljavali da se odlepi. Posle 30 minuta košarke bilo je 67:63 u dvorani Bonifika.

Usledio je još jedan preokret, gosti su vodili tokom uvodnih par minuta odlučujućeg perioda, ali su Prepelič i Blažič potom preuzeli stvari u svoje ruke. U poslednjim trenucima im se pridružio i Edo Murić sa pet vezanih poena, te je postajalo sve jasnije da će pobeda ostati u Koperu. Tako je i bilo, Švedska nije imala snage da se vrati, te je pretrpela i prvi kvalifikacioni poraz (u prvom kolu dobila Finsku, koja je danas bila bolja od Hrvatske).

Prepeliča i Blažiča je sa 14 poena ispratio bivši plejmejker Partizana Aleksej Nikolić, dok je 12 dodao Murić. U poraženom sastavu se sa 21 poenom izdvojio Ludvig Hakanson, imao je i čak 14 asistencija (indeks 29), dok je sjajan bio i Kristofer Cerapovič sa 19 poena i 11 uhvaćenih lopti. Po 16 poena dodali su Tobijas Borg i Simon Birgander.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET

Nedelja

Finska - Hrvatska 77:71

/Madžuni 15 - Bundović 16/

Slovenija - Švedska 94:89

/Prepelič 30 - Hakanson 21/

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.