Preminuo legendarni Mati Nikenen

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo legendarni Mati Nikenen

Legendarni finski ski skakač Mati Nikenen preminuo je u 55. godini života.

Nikenen, koji je jedan od najvećih ski skakača u istoriji, preminuo je u noći između nedelje i ponedeljka.

Prema pisanju medija Nikenen je u petak nastupao sa svojim bendom i kao uvek bio je veoma raspoložen.

"Šou je prošao veoma dobro i Nikenen je imao sjajnu energiju. Saznati da je preminuo za nas je veliki šok", izjavila je Eija Nutinene vlasnica restorana. Uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smrti još nije poznat.

Mati Nikenen rođen je 1963. godine u Jivsekali i obeležio je jednu epohu ski skokova. U period od 1980. do 1990. godine dominirao je na zaletištima i osvojio je brojne zlatne medalje.

Poznat pod nadimkom "leteći Finac" Nikenen je osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a ima i jednu bronzu (Sarajevo - mala skakaonica). Na svetskom prvenstvu ski skokova ima pet najsjajnijih odličja, jedno srebro i tri bronze.

Četiri puta pobeđivao je u ukupnom poretku Svetskog kupa, dok je dva puta osvajao turneju Četiri skakaonice (1983, 1988). Ukupno je imao 46. pobeda, a čak 76. puta našao se na podijumu. Karijeru je završio 1991. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.