Preminuo Vladimir Dudaš dugogodišnji direktor Amaterskog rusinskog pozorišta Đađa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 17:14

Preminuo Vladimir Dudaš dugogodišnji direktor Amaterskog rusinskog pozorišta "Đađa"

Posle duže bolesti, u Petrovaradinu preminuo je Vladimir Dudaš, rusinski svestrani kulturni delatnik – glumac, režiser i dugoročni direktor Amaterskog rusinskog pozorišta "Đađa".

Vladimir Dudaš je rođen 1933. godine u Ruskom Krsturu.

Pozorišnom delatnošću je počeo da se bavi 1952. godine, kad je počeo da radi kao zubni tehničar u Senti, produžio je 1953. godine u Ruskom Krsturu, gde je prvo počeo da glumi, a potom i režira.

U rusinskom pozorišnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << životu je bio prisutan i kao član raznih rukovodećih tela. Pune 22 godine je bio direktor Amaterskog rusinskog pozorišta "Đađa" sa njegovim scenama u Ruskom Krsturu i Novom Sadu.

Bio je aktivan član rukovodećih tela Društva za rusinski jezik, književnost i kulturu, posebno njegovog odbora u Ruskom Krsturu i donedavno aktivni član Matice rusinske. Za svoju aktivnost je dobio mnoge nagrade i priznanja.

Sahrana Vladimira Dudaša će biti u Ruskom Krsturu u četvrtak u 14 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.